The Times of Israel Παρασκευή 8.12.2023
Του Yeyidia Stern 

Δεν είναι απλώς μια περαστική τάση στην πανεπιστημιούπολη - τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μετατραπούν σε ένα επικίνδυνο μέρος για τους Εβραίους.

Ο σεισμός που συγκλόνισε τη δυτική Negev στις 7 Οκτωβρίου, το Μαύρο Σάββατο του Ισραήλ, προκάλεσε ένα τσουνάμι αντισημιτισμού που κατακλύζει περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ακρόαση στο αμερικανικό Κογκρέσο για να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο τα πανεπιστήμια έχουν αντιδράσει στον αντισημιτισμό που στρέφεται κατά των Εβραίων φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Οι πρόεδροι τριών από τα πιο διάσημα ιδρύματα -του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια- κατέθεσαν ενόρκως για την κατάσταση. Ρωτήθηκαν ευθέως αν το κάλεσμα για γενοκτονία των Εβραίων παραβιάζει τους κώδικες δεοντολογίας των αντίστοιχων πανεπιστημίων τους.

Οι τρεις τους περιστρέφονται από αμηχανία καθώς γυρίζουν τις δικηγορικές απαντήσεις τους: "ή αποτελεί παραβίαση μόνο αν "φτάνει στο επίπεδο της υποκίνησης σε βία". Προφανώς, κατά την άποψή τους, οι απροκάλυπτα αντισημιτικές εκκλήσεις για τη δολοφονία των Εβραίων επιτρέπονται εφόσον οι Εβραίοι δεν δολοφονούνται πραγματικά. Τα ηθικά βάθη στα οποία έχουν βυθιστεί αυτοί οι πρόεδροι πανεπιστημίων είναι απερίγραπτα.

Αν, για να παραφράσουμε το ρητό του Talmud, οι κέδροι της Βοστώνης έχουν πάρει φωτιά, είναι περίεργο που καίγονται και οι ξερές λυγαριές; Με άλλα λόγια, η αντισημιτική πυρκαγιά που εξαπολύθηκε στο Ivy League μπορεί να επηρεάσει πολλά άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο αμερικανικός εβραϊσμός είναι μια εκθαμβωτική ιστορία επιτυχίας. Οι απόγονοι Ευρωπαίων μεταναστών που έφτασαν πάμφτωχοι στη "χρυσή γη" τοποθετήθηκαν ως μία από τις πιο ευημερούσες εθνοτικές ομάδες στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου. Αν και αποτελούν μόνο το δύο τοις εκατό του πληθυσμού, οι Αμερικανοί Εβραίοι ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους (περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών νομπελίστας και το ένα τέταρτο των φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις της Ivy League είναι Εβραίοι), τον πλούτο τους (οι Εβραίοι είναι η θρησκευτική ομάδα με το υψηλότερο μέσο εισόδημα), την επιρροή τους (το ποσοστό των Εβραίων στο Κογκρέσο - 6% στη Βουλή και 9% στη Γερουσία - είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό τους στον πληθυσμό), την πολιτιστική τους συνεισφορά (στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την τέχνη) και την κοινωνική τους συνεισφορά (μαζική φιλανθρωπία, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ως ηγετικές φωνές στο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ πολλών άλλων).

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά τριών προέδρων των ΗΠΑ - Κλίντον, Τραμπ και Μπάιντεν - επέλεξαν να παντρευτούν με Εβραίους.

Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία και στέκεται σε δύο γερά πόδια. Το ένα είναι το μοναδικό μείγμα ταλέντου, φιλοδοξίας και κοινοτικών αξιών της εβραϊκής κοινότητας. Το άλλο είναι η αμερικανική δημοκρατία: η αρχή του διαχωρισμού μεταξύ θρησκείας και κράτους- ο ορισμός του αμερικανικού έθνους σε αστική και όχι εθνοτική βάση- η αμερικανική αυτοαντίληψη ως χώρα μεταναστών. Όλα αυτά κατέστησαν δυνατό για τους Εβραίους των ΗΠΑ να γίνουν αποδεκτοί ως ίσοι.

Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό απέχει πολύ από το να είναι αρκετό. Το απίστευτο συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, όταν ο ανοιχτός, απροκάλυπτος αντισημιτισμός αποκτά νομιμοποίηση στα ιερά και όσια της διανόησης της Αμερικής. Σύμφωνα με έρευνα της Anti-Defamation League, το 73% των Αμερικανών Εβραίων φοιτητών έχουν βιώσει προσωπικά ή έχουν γίνει μάρτυρες αντισημιτικής συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιό τους τους τελευταίους μήνες. Μόνο το 39% αισθάνεται "πολύ" άνετα με τους συμφοιτητές του να γνωρίζουν ότι είναι Εβραίοι και μόλις το 45% αισθάνεται "πολύ" ασφαλές στο πανεπιστήμιο.

Υπό το πρίσμα των δεδομένων, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι πλέον ασφαλέστερο και πιο άνετο να είσαι Ισραηλινός Άραβας πολίτης σε ισραηλινό πανεπιστήμιο από ό,τι Αμερικανοεβραίος πολίτης σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Υπάρχει αντισημιτισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο μεταξύ των φοιτητών που ακολουθούν μια πολιτιστική τάση της μόδας - μια νεανική και αφελής αντίδραση της γενιάς του TikTok; Η απάντηση είναι όχι. Τον τελευταίο χρόνο, τα περισσότερα θρησκευτικά εγκλήματα μίσους που διαπράχθηκαν στις ΗΠΑ είχαν στόχο τους Εβραίους - 25 φορές το ποσοστό τους στον πληθυσμό. Η Αμερική μπορεί να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο μέρος για τους Εβραίους.

Ο πιο υψηλόβαθμος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος όλων των εποχών είναι ο σημερινός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ο Chuck Schumer. Την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής Schumer έδωσε μια σπαρακτική ομιλία στην οποία περιέγραψε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά του αυτή τη στιγμή. Ως Εβραίος, αισθάνεται απομονωμένος, ευάλωτος, απογοητευμένος και ανήσυχος. Κατά την άποψή του, η σημερινή άνοδος του αντισημιτισμού είναι η υλοποίηση της ατάκας που απαγγέλλεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του πασχαλινού σεντέρ: "σε κάθε γενιά ξεσηκώνονται για να μας καταστρέψουν". Ο πιο υψηλόβαθμος σήμερα γερουσιαστής, ένας Δημοκρατικός, άφησε να εννοηθεί μια πιθανή σύγκριση μεταξύ της σημερινής κατάστασης των Εβραίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και της κατάστασης των Εβραίων στη Γερμανία του 1930.

Στην είσοδο του Πανεπιστημίου της Βιέννης βρίσκεται ένα μνημείο με τα ονόματα όλων των προέδρων του ιδρύματος από την ίδρυσή του τον 14ο αιώνα. Προς το τέλος του καταλόγου υπάρχουν εμφανώς κενές θέσεις, όπου είχαν διαγραφεί τα ονόματα των προέδρων που απέτυχαν να δράσουν κατά του αντισημιτισμού τη δεκαετία του 1930. Οι τρεις πρόεδροι αμερικανικών πανεπιστημίων που κατέθεσαν στο Κογκρέσο θα πρέπει να αναλογιστούν αυτό το προηγούμενο.

Φαίνεται ότι το εβραϊκό success story στη Δύση στέκεται σε λεπτό πάγο. Και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Υπάρχει ωστόσο μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στον αντισημιτισμό που υπέστησαν οι προηγούμενες γενιές και στη σημερινή του ενσάρκωση: η ύπαρξη ενός ασφαλούς καταφυγίου για τους Εβραίους - το κράτος του Ισραήλ. Ο γερουσιαστής Schumer έχει ένα κρατικό σπίτι στο εξωτερικό.֍

 

https://blogs.timesofisrael.com/the-return-of-antisemitism/