Jpost.com Πέμπτη 21.3.2024
Του Adam Milstein*

Η πτώση της ευνοϊκής στάσης των κυρίαρχων αμερικανικών απόψεων απέναντι στο Ισραήλ συνέπεσε με την αύξηση της αντισημιτικής βίας, ιδίως στις μεγάλες μητροπόλεις, που προωθείται από ισλαμοαριστερές ομάδες.

Μέχρι τώρα, έχουμε διαβάσει αμέτρητα άρθρα που προειδοποιούν για το επερχόμενο τέλος της χρυσής εποχής των Εβραίων στην Αμερική. Ο ολοένα και μειούμενος αριθμός των Αμερικανών που αυτοπροσδιορίζονται ως Εβραίοι (τώρα περίπου 4,5 εκατομμύρια - οι μισοί από τους Αμερικανούς εβραϊκής καταγωγής), το πέρασμα της γενιάς του Ολοκαυτώματος και η εξασθένιση της μνήμης του ίδιου του Ολοκαυτώματος, η ιδεολογική πόλωση και ο ανελεύθερος είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που συζητήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της εβραϊκής ιστορίας, σε αιώνες και ηπείρους, ο εβραϊκός λαός είχε πολλές περιόδους ευημερίας. Η πιο γνωστή ήταν η Χρυσή Εποχή στην Ισπανία από τα μέσα του 12ου αιώνα μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα. Υπό την κυριαρχία του μουσουλμανικού χαλιφάτου των Ομαγιάδων, η " Al-Andalus " -η σημερινή Ισπανία- έγινε καταφύγιο για τον εβραϊκό πολιτισμό, όπου η τέχνη, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία και η θεολογία. Αυτή η ειρηνική περίοδος έληξε απότομα το 1492, όταν όλοι οι Εβραίοι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ξαφνικά και βίαια εκδιώχθηκαν ή προσηλυτίστηκαν στον χριστιανισμό.

Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, περίπου από το 1950 έως τις αρχές του 21ου αιώνα, η εβραϊκή ζωή γνώρισε μια άλλη Χρυσή Εποχή, αυτή τη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της εποχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς πολλοί επιζώντες, καθώς και Εβραίοι που εκδιώχθηκαν από τις αραβικές χώρες, μετανάστευσαν στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνθήκες στην Αμερική βελτιώθηκαν δραματικά για τους Εβραίους Αμερικανούς. Ο αντισημιτισμός μειώθηκε ραγδαία και η εβραϊκή κοινότητα έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες κοινότητες μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι σχέση έχει το Ισραήλ με την αμερικανική Χρυσή Εποχή; Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 -και οι στρατιωτικές νίκες του Ισραήλ επί μεγαλύτερων αραβικών δυνάμεων το 1949, το 1956, το 1967 και το 1973- προκάλεσαν ένα κύμα υπερηφάνειας στους Εβραίους Αμερικανούς. Από την αρχαιότητα μέχρι τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους, οι Εβραίοι ήταν σε μεγάλο βαθμό άνθρωποι του βιβλίου, έμποροι και λόγιοι. Η δημιουργία του Ισραήλ τους ένωσε σε έναν ισχυρό λαό, με μια πατρίδα και με έναν στρατό αφοσιωμένο στην υπεράσπιση του εβραϊκού λαού σε όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά μετά από αιώνες, οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο δεν ήταν πλέον θύματα αλλά αρχιτέκτονες του δικού τους ασφαλούς καταφυγίου στο οποίο μπορούσαν να καταφύγουν σε περίπτωση κρίσης.

Από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους μέχρι τις αρχές αυτού του αιώνα, ο σιωνισμός ήρθε να αντικαταστήσει τη θρησκευτική παρατήρηση μεταξύ των κοσμικών Αμερικανών Εβραίων ως βασικό στοιχείο της εβραϊκής τους ταυτότητας. Αυτό άρχισε να αλλάζει γύρω στο 2000, όταν οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν μια τρομοκρατική εκστρατεία κατά των Εβραίων στο Ισραήλ, γνωστή ως Δεύτερη Ιντιφάντα. Η υποστήριξη προς το εβραϊκό κράτος άρχισε να μειώνεται στις παρυφές της αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας.

Ο "Νέος Αντισημιτισμός", γνωστός και ως αντισιωνισμός ή μίσος για το Ισραήλ ως αποδεκτό υποκατάστατο του κλασικού μίσους για τους Εβραίους, αρχικά επικράτησε στα πανεπιστήμια και στους αριστερούς διανοητικούς κύκλους. Έκτοτε έκανε μετάσταση σε μεγάλο μέρος της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Σήμερα, αρκετές γυναίκες του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν υποστηρίξει ότι οι Εβραίοι Αμερικανοί έχουν διπλή εθνική πίστη. Αυτοί οι εκλεγμένοι ηγέτες ζητούν μποϊκοτάζ, εκποιήσεις και κυρώσεις κατά του Ισραήλ με μια σφοδρότητα που επιφυλάσσουν αποκλειστικά για το κράτος των Εβραίων

Και καθώς οι Αμερικανοί Εβραίοι διακόπτουν τη συμμαχία τους με το Ισραήλ, η δεύτερη εβραϊκή χρυσή εποχή φτάνει τώρα στο τέλος της - και μάλιστα σύντομα. Ο αντισημιτισμός αυξάνεται. Οι αμερικανικές εβραϊκές κοινότητες είναι διχασμένες, αποστασιοποιημένες και τα μέλη τους μειώνονται. Ως επί το πλείστον, αυτή η αλλαγή δεν οφείλεται σε μείωση των υλικών συνθηκών, αλλά μάλλον σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι Αμερικανοί Εβραίοι σκέφτονται για την εβραϊκή τους ταυτότητα και τις σχέσεις τους με την πατρίδα του εβραϊκού λαού.

Ο νέος αντισημιτισμός γίνεται βίαιος: Η πτώση της ευμένειας των κυρίαρχων αμερικανικών απόψεων απέναντι στο Ισραήλ συνέπεσε με την αύξηση της αντισημιτικής βίας, ιδιαίτερα στις μεγάλες μητροπόλεις, που προωθείται από ισλαμοαριστερές ομάδες. Στη Νέα Υόρκη, περισσότερα από τα μισά εγκλήματα μίσους το 2019 είχαν στόχο τους Εβραίους. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων τον Μάιο του 2021, οι τρομοκρατικές ομάδες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ εκτόξευσαν περισσότερες από 4.000 ρουκέτες και όλμους κατά ισραηλινών πολιτών. Την ίδια στιγμή, γίναμε μάρτυρες εκπληκτικών και πρωτοφανών σκηνών στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και άλλες αμερικανικές πόλεις, όπου Εβραίοι δέχονταν επιθέσεις από όχλους αντι-ισραηλινών ακτιβιστών. Αυτό το κύμα αντιεβραϊκού μίσους περιελάμβανε επίσης παρενοχλήσεις, βανδαλισμούς και διαδικτυακές προσβολές.

Με πολλούς Εβραίους στην Αμερική να φοβούνται πλέον να περπατούν στους δρόμους με το kippot τους ή να φορούν άλλα αντικείμενα που τους προσδιορίζουν ως Εβραίους ή Σιωνιστές, ή ακόμη και να μιλούν εβραϊκά δημοσίως, ολισθαίνουμε προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων Εβραίων αδελφών μας - φοβισμένοι και υπό πολιορκία, απαιτώντας όλο και περισσότερα επίπεδα ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, πολλοί Αμερικανοί Εβραίοι χρησιμεύουν πρόθυμα ως χρήσιμοι ηλίθιοι για ομάδες που μας περιφρονούν, διχάζουν την κοινότητά μας και αποδυναμώνουν την αποφασιστικότητά μας, με το πρόσχημα της νόμιμης κριτικής των πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το τέλος της ιστορίας για τον αμερικανικό εβραϊσμό; Ενώ αναμφίβολα αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις ως Αμερικανοί Εβραίοι, δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Μέχρι τώρα, λόγω της έλλειψης πληροφόρησης και του φόβου της απόρριψης και της δίωξης, πολλοί Αμερικανοί Εβραίοι ήταν συνένοχοι καθώς ο αντισιωνισμός μεταμορφώνεται στο νέο αντισημιτισμό. Τώρα ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να αντισταθούμε με όλες τις εναπομείνασες δυνάμεις μας και να θέσουμε τους αντισημίτες προ των ευθυνών τους.

Πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες με ομάδες που μοιράζονται τις ίδιες ιουδαιοχριστιανικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να εμπνεύσουμε τη σημερινή εβραϊκή νεολαία να είναι περήφανη για το λαό της και την εβραϊκή πατρίδα και να επαναφέρουμε το Ισραήλ στο κέντρο της εβραϊκής μας ζωής στη διασπορά.

Πρέπει να αγκαλιάσουμε τον Σιωνισμό ως αναπόσπαστο μέρος της εβραϊκής μας ταυτότητας. Πρέπει να συμμετάσχουμε σε ανανεωμένες προσπάθειες για την ενίσχυση της πατρίδας του εβραϊκού λαού, να ζητήσουμε από το Ισραήλ να ενδυναμώσει και να υπερασπιστεί τις εβραϊκές κοινότητες παγκοσμίως και να κάνουμε απολογισμό της δύναμης που διαθέτει η κοινότητά μας.

Πρέπει να απαιτήσουμε συλλογικά την απόρριψη όλων των μορφών αντισημιτισμού, συμπεριλαμβανομένου και κυρίως του αντισιωνισμού. ֍

*Ο Adam Milstein είναι ένας ισραηλινοαμερικανός "Φιλάνθρωπος Επιχειρηματίας". Μπορείτε να τον βρείτε στο adam@milsteinff.org, στο Twitter @AdamMilstein και στο Facebook www.facebook.com/AdamMilsteinCP. 

Why the Golden Age for Jews in America is coming to an end -opinion - The Jerusalem Post (jpost.com)