Iefimerida Τρίτη 24.6.2024
Σοφία Γιαννακά 

Δύο ανήλικοι βίασαν πρόσφατα μια 12χρονη στο Κουρμπβουά, έξω από το Παρίσι, φωνάζοντας «βρωμοεβραία» στο άτυχο θύμα τους. Η Γαλλία συγκλονίστηκε, έγιναν πορείες διαμαρτυρίας, ο Μακρόν ζήτησε να προστεθούν ώρες συζητήσεων στα σχολεία πάνω στο θέμα του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ εξέφρασε την οργή του, ο πολιτικός κόσμος εξεγέρθηκε.

Με το που έγινε γνωστός ο βιασμός, φούντωσαν τα ερωτηματικά για το πώς η γαλλική κοινωνία έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. «Όταν παιδιά βιάζουν παιδιά, είναι η κοινωνία όπου μεγαλώνουν που θα πρέπει να αμφισβητηθεί. Τι ακούνε και τι βλέπουν στο σπίτι και στο άμεσο περιβάλλον, ώστε σε τόσο νεαρή ηλικία να θεωρούν τον βιασμό ως τρομερό όπλο με δικαίωμα χρήσης». Ήταν ένας βασικός στοχασμός, που κυριάρχησε στη σκέψη πολλών, σε συνδυασμό με την ευθύνη των γονέων. 

Περίπου ταυτόχρονα ένας υποψήφιος του ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν επιτέθηκε άγρια στο ανερχόμενο αστέρι των Σοσιαλιστών, στον εβραϊκής καταγωγής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, αποκαλώντας τον «σιωνιστή υποψήφιο», επειδή έχει ταχθεί κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και καταδικάζει την τρομοκρατία της Χαμάς. 

Ένα πρωτοφανές κύμα «αντισημιτικού μίσους» συγκλονίζει τη χώρα και μονοπωλεί την προεκλογική συζήτηση, ενόψει των κρίσιμων εκλογών σε δύο γύρους που ξεκινούν την Κυριακή 30 Ιουνίου και ενδέχεται να φέρουν για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Βισύ) την ακροδεξιά στην εξουσία. Μια έκθεση του Συμβουλίου Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Γαλλίας (CRIF) του Ιανουαρίου 2024 ανέφερε ότι υπήρξε 284% αύξηση των αντισημιτικών πράξεων μεταξύ 2022 και 2023. Είπε επίσης ότι σχεδόν το 13% των πράξεων αυτών πέρυσι έλαβε χώρα σε σχολεία. Σημαντική έξαρση αναφέρθηκε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον αθώων πολιτών στο Ισραήλ. 

Αυτή η έκρηξη του αντισημιτισμού αποτελεί ακροδεξιά ή ακροαριστερή στροφή, διερωτώνται οι Γάλλοι αναλυτές. Διότι ένα είναι σίγουρο: ο υπ'αριθμόν ένα «ύποπτος» για αντισημιτισμό δεν είναι πλέον αποκλειστικά το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, όπως μέχρι πρόσφατα, αλλά και το ακροαριστερό κόμμα του Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία», το οποίο υπό τον συνασπισμό «Λαϊκό Μέτωπο» διεκδικεί επίσης την εξουσία. 

Ο φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί αποκάλεσε και τα δύο «κόμματα του αντισημιτισμού» στη Γαλλία. «Από πού προκύπτει ότι πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στους κληρονόμους του Λεπέν (δηλαδή του Βισύ) και στους φίλους του Μελανσόν (δηλαδή τους ισλαμιστές της Χαμάς) στις εκλογές του Ιουνίου; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ψηφίσουμε», έγραψε πρόσφατα, τασσόμενος υπέρ του Μακρόν [La Règle du jeu, 23/6]. 

«Κόμμα του αντισημιτισμού» αποκάλεσε την «Ανυπότακτη Γαλλία» και ο φιλόσοφος Αλέν Φινκελκρότ σε συνέντευξή του στην Le Figaro. «Χωρίς καμιά ντροπή, η Ανυπότακτη Γαλλία αντικατέστησε την ευρωπαϊκή σημαία από την παλαιστινιακή. Ήλπιζα ότι αυτή η μονομανία θα της στοίχιζε στις ευρωεκλογές. Αλλά δυστυχώς έπεσα έξω», δήλωσε. «Με τα αναχρονιστικά συνθήματά τους, τις ξένες σημαίες τους, τις παλαιστινιακές μαντήλες και την οργή τους να ξεχειλίζει, υπάρχει κίνδυνος οι διαδηλώσεις εναντίον της ακροδεξιάς να φέρουν γρηγορότερα τον Ζορντάν Μπαρντελά στην εξουσία», είπε [Figaro, 19/6]. 

Και δεν είναι οι μόνοι που βλέπουν διπλό κίνδυνο για τη Γαλλία από τον αντισημιτισμό των άκρων. Σε άρθρο του στη Libération, με τίτλο «Να υψώσουμε τείχος στον αντισημιτισμό, κυρίως» ο Σερζ Ζυλί επικεντρώνεται στον κίνδυνο της Λεπέν, που βρίσκεται σήμερα προ των πυλών της εξουσίας. Στηλιτεύει ωστόσο και «το φλερτ στελεχών της Ανυπότακτης Γαλλίας και του ίδιου του Μελανσόν» με τον αντισημιτισμό «που αποκλείει αυτόν τον τελευταίο από την ενδεχόμενη θέση του πρωθυπουργού» [25/6]. 

Έκκληση στους πολίτες να καταψηφίσουν τα δύο κόμματα των άκρων και του αντισημιτισμού κάνουν σε κοινό άρθρο τους στην Le Monde οι δύο πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργοί Μανουέλ Βαλς και Μπερνάρ Καζνέβ, καθώς και η φιλόσοφος Ελιζαμπέτ Μπανταντέρ. «Οι βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου και 7ης Ιουλίου θα κρίνουν τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η δημοκρατία μας: τον σεβασμό των ατόμων και των θεσμών, την έρευνα της αλήθειας, την υπεράσπιση της λαϊκότητας και την απόλυτη απόρριψη του αντισημιτισμού και του ρατσισμού», αναφέρουν.

Όπως έγραψε ο κοινωνιολόγος Michel Wieviorka, ο οποίος έχει αναλύσει την πορεία του αντισημιτισμού από την ακροδεξιά και τον ναζισμό ως την ακροαριστερά, μέσω Στάλιν, ο νέος αντισημιτισμός γεννήθηκε με την άνοδο της λεγόμενης «ισλαμο-αριστεράς» στη Γαλλία και επιδεινώθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. 

Τέλος στο κύριο άρθρο της, με ημερομηνία 22 Ιουνίου, η Le Monde υπογραμμίζει το γεγονός ότι «το μίσος προς τους Εβραίους γίνεται το μείζον θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο πολιτικός κόσμος έχει χάσει την κατεύθυνσή του». Με τίτλο «Ο αντισημιτισμός Δεξιάς και Αριστεράς είναι το ίδιο δηλητήριο» η εφημερίδα επικρίνει σφοδρά τον Μελανσόν γιατί επιτρέπει στους υποψηφίους βουλευτές του κόμματός του να αποκαλούν τον Γκλυκσμάν «σιωνιστή» και την Χαμάς «κίνημα αντίστασης». Όπως γράφει, ο Μελανσόν με εκλογικό στόχο τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους «προσπαθεί να επωφεληθεί από το δράμα των Παλαιστινίων στη Γάζα». «Ρίχνει λάδι στη φωτιά όταν αρνείται την έκρηξη αντισημιτικής βίας, όταν βλέπει τον κάθε Γάλλο μουσουλμάνο σαν παλαιστινιακό θύμα και κάθε Γάλλο Εβραίο σαν οπαδό του Νετανιάχου», γράφει και προειδοποιεί: «Αυτή η στάση είναι θανάσιμος κίνδυνος για την γαλλική κοινωνία, με τις μεγαλύτερες κοινότητες μουσουλμάνων και Εβραίων στην Ευρώπη, η οποία κινδυνεύει να περιπέσει στο χάος εισάγοντας τη μεσανατολική διένεξη στο έδαφός της». 

Για τους περισσότερους αναλυτές όχι μόνον ο αντισημιτισμός, αλλά ο ευρωσκεπτισμός και ο φιλορωσισμός θριάμβευσαν στις τελευταίες ευρωεκλογές, ειδικά στη Γαλλία. Και αυτό είναι που καθιστά τις εξελίξεις στην Ευρώπη εξαιρετικά επικίνδυνες. Απλώς, όπως σημειώνουν, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κωφεύουν ή αδιαφορούν ή ασχολούνται αποκλειστικά με τη μοιρασιά των ευρωπαϊκών αξιωμάτων, χαρούμενοι που η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία τους δεν κινδυνεύει!֍ 

Aντισημιτισμός, η ντροπή της γαλλικής Αριστεράς - iefimerida.gr