Ελευθερoτυπία
28/6/2004

*Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση «περί αντισημιτισμού» που γίνεται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Ζαν Κοέν, δημοσιογράφος, μας κοινοποιεί επιστολή που έστειλε στο δόκτορα Σάμιουελ του SWC (Ιδρυμα Βίζενταλ), με την οποία του εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα γι' αυτό το ζήτημα.

Γράφει ο κ. Κοέν:

«Αγαπητέ κ. Σάμιουελ,

Ονομάζομαι Ζαν Κοέν και είμαι δημοσιογράφος τα τελευταία 30 χρόνια. Γράφω -μεταξύ άλλων- για τις JTA, Κολ Ισραελ και Γεντιότ Αχρονότ.

Εχω ξοδέψει όλη την ενήλικη ζωή μου μαχόμενος τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, προστατεύοντας ταυτόχρονα το Ισραήλ από τα χτυπήματα του Τύπου, ένα δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα. Συνεπεία τούτου, η ελληνική κυβέρνηση μου παραχώρησε σωματοφύλακα για δύο χρόνια, από το 1990 ώς το 1992.

Με άλλα λόγια, όλοι ξέρουν ότι είμαι ένας Ελληνας εβραίος δημοσιογράφος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως έχω κερδίσει το δικαίωμα να σας στείλω αυτό το mail με τις ακόλουθες παρατηρήσεις.

Από τις διάφορες επιστολές που η οργάνωσή σας στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση και άλλα fora καθίσταται απολύτως σαφές ότι είστε παραπληροφορημένοι -αν μη τι άλλο- σχετικά με τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα. Διαβάζοντας τις επιστολές σας θα νόμιζε κανείς ότι εμείς οι Ελληνες εβραίοι υποφέρουμε μέρα και νύχτα.

Η αλήθεια είναι ότι αν οι εβραίοι της Ευρώπης ζούσαν τόσο καλά όσο εμείς στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν αντισημιτικές ενέργειες και βία, αμφιβάλλω αν θα είχε ποτέ ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ.

Τα αντισημιτικά άρθρα και οι γελοιογραφίες που δημοσιεύονται στον ελληνικό Τύπο, μολονότι ενοχλητικά και προσβλητικά, αποτελούν ήσσονος σημασίας οχλήσεις (συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη) και αντιμετωπίζονται άμεσα από το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο Ελλάδας.

Οι ενέργειες και οι επιστολές σας έχουν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Δημιουργείτε πολύ άσχημη ατμόφαιρα για μας τους Εβραίους και εν τέλει είστε εσείς και η οργάνωσή σας που θα γεννήσουν αντισημιτισμό στην Ελλάδα και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Ελληνες εβραίοι.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την ευημερία των Ελλήνων εβραίων, σας παρακαλώ αφήστε μας ήσυχους και αν ποτέ χρειαστούμε τη βοήθειά σας, θα σας ειδοποιήσουμε.

Δικός σας

Ζαν

ΥΓ. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, πράγμα που εγγυάται ότι κι εγώ μπορώ να λέω ό,τι θέλω».

Σ.Σ. Το e- mail αυτό εστέλει στο SWC στις 22.5.2004.