Ζαν Κοέν

03/08/2004

 

Μία από τις πιο συχνές δικαιολογίες των αντισημιτών στην Ελλάδα είναι ότι κάνουν κρητική στο Ισραήλ και δεν είναι εναντίον των Εβραίων. Μάλιστα μας κατηγορούν ότι προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε από την κρητική στο Iσραήλ αποκαλόντας τους αντισημίτες.


Τέτοιο δε είναι το θράσος τους που βγαίνουν και από πάνω όταν εμείς οι Εβραίοι διαμαρτυρόμεθα λέγοντας πως έχουνε βρει το παραμύθι της κρητικής στο Ισραήλ για να δικαιολογήσουν τον αντισημιτισμό τους


Δύο είναι οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί κάθε καλός αντισημίτης για να καλύψει τον αντισημιτισμό του.
Η μία είναι η φράση: ‘’Έχω φίλους Εβραίους’’ ή ‘’ο καλύτερος μου φίλος είναι Εβραίος’’ ή κάτι παρόμοιο.
Η δεύτερη δικαιολογία είναι: ‘’Δεν είμαι αντισημίτης απλώς ασκώ κρητική στο Ισραήλ και το Σιωνισμό’’. Ας δούμε αυτή τη δικαιολογία.


Το να ασκεί κάποιος κρητική στο Ισραήλ είναι εκ τον ουκ άνευ, καθότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν θεωρεί το Ισραήλ κράτος αγγέλων. Και τις βλακείες του κάνει και τα άδικα του και δίκια του έχει, και σκληρό μπορεί να είναι. Εν ολίγοις το Ισραήλ είναι σαν κάθε άλλο κράτος.


Το να παίρνεις όμως την πολιτική του Ισραήλ και να την παρουσιάζεις ότι αντιπροσωπεύει όλους τους Εβραίους είναι καθαρά αντισημιτισμός. Το να καταλογίζει, π.χ., κάποιος την δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Σεΐχη Γιασίν σε όλους τους Εβραίους είναι κατ’ εξοχήν αντισημιτισμός, διότι η δολοφονία του Γιασίν δεν μετατρέπει τους Εβραίους σε δολοφόνους. Και λέγοντας Εβραίους εννοώ όχι μόνο τους Εβραίους της διασποράς αλλά και τους κατοικούντες στο Ισραήλ. Κανείς δεν κατηγόρησε τους Ιταλούς για φασίστες επειδή υπήρχε ο Μουσολίνι.


Άλλος τρόπος που κρύβονται οι αντισημίτες πίσω από την κρητική του Ισραήλ είναι τα λεκτικά και εικαστικά αντισημιτικά σύμβολα. Το να φέρνεις σαν παράδειγμα το κατ’εξοχήν αντισημιτικό βιβλίο τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών (γραμμένο από τις μυστικές υπηρεσίες του Τσάρου για να κατατρέξει τους εβραίους) για να επιβεβαιώσεις κάποια πολιτική του Ισραήλ είναι σαφώς αντισημιτισμός. Όπως καθαρός αντισημιτισμός είναι να παρουσιάζεις τον Σαρών ή κάποιον Ισραηλινό σε γελοιογραφία με μεγάλη μύτη, πεταχτά μάτια, καμπούρα, ματωμένα χέρια και πανάσχημο, φιγούρα που ανακάλυψαν οι ναζιστές και χρησιμοποιούν κατά κόρον οι ‘Άραβες.


Άλλο παράδειγμα είναι η γελοιογραφία πολύ γνωστού και αγαπητού γελοιογράφου που το Πάσχα έλεγε στη γελοιογραφία του ότι ‘’οι Εβραίοι σκότωσαν το Γιασίν διότι κάνουν πρόβα για το Πάσχα’’, δηλαδή αναφερόταν στο αντισημητικότερο επιχείρημα όλων των εποχών ότι οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό.


Και έρχομαι στο περιβόητο θέμα του ολοκαυτώματος που χρησιμοποιείται χωρίς καμία διάκριση από πολιτικούς δημοσιογράφους σκιτσογράφους ‘’και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις’’.


Μπορεί η σύγκριση μεταξύ του τι συμβαίνει στην Μέση Ανατολή και του τι συνέβη στο ολοκαύτωμα να μην αντισημιτισμός με την κλασσική έννοια του όρου αλλά σίγουρα προκαλεί αντισημιτισμό διότι δαιμονοποιεί τους Εβραίους. Παρένθεση. Μόνο αν είσαι αγράμματος, ανιστόρητος ή φανατικά αντισημίτης μπορείς να συγκρίνεις αυτά τα δύο αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα, κλείνη η παρένθεση. Το γεγονός δεν παύει να είναι ότι η σύγκριση αυτή προκαλεί αντισημιτισμό.


Τέλος, ας μιλήσουμε και για τον περίφημο Σιωνισμό όπου πυκνά συχνά άκουω τη βλακώδη φράση: ‘’δεν είμαι εναντίον των Εβραίων είμαι εναντίον του Σιωνισμού και των Σιωνιστών.’’


Το Σιωνιστικό κίνημα δεν ήταν τίποτα άλλο από την προσπάθεια των Εβραίων να πραγματοποιήσουνε τα ποιο βασικά τους δικαιώματα αυτό της αυτοδιάθεσης τους σε δική τους χώρα χωρίς το φόβο πογκρόμ και φούρνους. Με άλλα λόγια το Σιωνιστικό κίνημα είναι το κίνημα ανεξαρτησίας του Εβραίκού λαού όπως η PLO είναι το κίνημα ανεξαρτησίας του Παλαιστηνιακού λαού.


Όποιος είναι αντισιωνιστής σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει το βασικό δικαίωμα στους Εβραίους να ζει ελέυθερος και ασφαλείς σε δικό του κράτος. Δικαίωμα που έχουν (ή πρέπει να έχουν) όλοι οι λαοί και όπως έχω γράψει επενελειμμένα βεβαίως και οι Παλαιστίνιοι. μόνο.

Το να μην επιτρέπεις στους Εβραίους να έχουν δικό τους κράτος δηλαδή να είναι σιωνιστές είσαι ή αντισημίτης ή φασίστας, κόκκινος ή μαύρος.