The Jerusalem Report Magazine
18/10/ 2004

Χωρίς φανφάρες, αλλά και χωρίς να το κρατάει μυστικό, η Χεζμπολάχ, έχει γίνει ο κεντρικός παίκτης στον πόλεμο τρομοκρατίας των Παλαιστινίων. Είμαστε μάρτυρες μίας σιωπηλής κατάληψης της εξουσίας των στρατιωτικών πτερύγων της Φάταχ, της Χαμάς και των μικρότερων Παλαιστινιακών οργανώσεων από μία ξένη παραστρατιωτική οργάνωση μέσω τηλεχειριστηρίου. Ο τρόπος δράσης συμπεριλαμβάνει την μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζών και διακομιστών χρημάτων, την μεταφορά οδηγιών μέσω τηλεφώνου, ακόμα και την μεταφορά κρυφών μηνυμάτων μέσω ίντερνετ.

Πάνω από 40 δίκτυα τρομοκρατών στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας, καθοδηγούνται σήμερα από το Αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σε κάποιες περιπτώσεις μέσω ενδιάμεσων σταθμών στην Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράν και άλλου. Περίπου το 80% των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Δυτική Όχθη, η που εξαπολύθηκαν από εκεί στο Ισραήλ, συντονίστηκαν από την Χεζμπολάχ. Συχνά ο ελεγκτής πέρα από τα σύνορα είναι εκείνος που συντονίζει τον αποστολέα του τρομοκράτη, τον βομβιστή και τα εκρηκτικά από διάφορες τοποθεσίες στις Παλαιστινιακές περιοχές. Οι τεχνικές για την προετοιμασία των θανατηφόρων βομβών, όπως και οι ιδέες για την αναβάθμιση των πυραύλων Κασάμ προέρχονται από το εξωτερικό.

Μία ειδική μυστική πτέρυγα της Χεζμπολάχ, γνωστή ως «Μονάδα 1800», που συνεργάζεται στενά με τον Σεΐχη Χασάν Νασράλα, τον Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης, είναι αυτή που συντονίζει την εκστρατεία. Οι επικεφαλείς αυτών των δραστηριοτήτων είναι μερικοί από τους πιο παλιούς βετεράνους της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, εκείνοι που διοικούσαν στον πόλεμο εναντίον του Ισραηλινού Στρατού την δεκαετία του ’90. Παραμένουν στις σκιές, δεν κάνουν σχεδόν ποτέ δημόσιες εμφανίσεις ούτε φωτογραφίζονται, ούτε κάνουν ομιλίες. Μικρές ομάδες από επαγγελματίες τρομοκράτες δουλεύουν σε αυτή την μονάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την δολοφονία του Γκαλέμπ Αουάλι, πριν μερικούς μήνες στην Βηρυτό, ο Νασράλα έπλεξε το εγκώμιο του ,λέγοντας ότι βοηθούσε την Παλαιστινιακή Ιντιφάντα. Ο Αρχηγός της Χεζμπολάχ απέδωσε την δολοφονία του στο Ισραήλ.

Ο Κάις Ομπέιντ, είναι ένας Ισραηλινός Άραβας από το Ταιμπέ, που τώρα έχει την βάση του στο Λίβανο. Είναι έμπορος ναρκωτικών που ανέπτυξε μία σχέση εξάρτησης με την Τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και ο οποίος είναι ένας από τους κύριους μεσολαβητές με τους πράκτορες της Χεζμπολάχ στην περιοχή. Οι ανακρίσεις τρομοκρατών που συνελήφθησαν στο Ισραήλ έχουν φέρει στην επιφάνεια καμιά δεκαριά άλλα ονόματα.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει έναν προϋπολογισμό εκατομμυρίων δολαρίων – όχι όμως ένα απεριόριστο θησαυροφυλάκιο -με το οποίο χρηματοδοτεί τις συμμορίες των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά και άλλες Παλαιστινιακές ομάδες. Η κάθε συμμορία πληρώνεται ξεχωριστά, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα διακλαδικό δίκτυο εξάρτησης μεταξύ των διαφόρων ομάδων και του συντονιστή τους στο εξωτερικό. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα σύστημα κηδεμονίας παράλληλα με εκείνο που έχει δημιουργήσει ο Αραφάτ κατά την διάρκεια της καριέρας τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι σύντροφοι λαμβάνουν διπλή υποστήριξη από το Μουκάτα (Αρχηγείο του Αραφάτ) και από την Βηρυτό. Στο έδαφος όμως ο έλεγχος του Αραφάτ πάνω στους μπράβους του αποδυναμώνεται.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η Χεζμπολάχ δεν προσπαθεί να ιδρύσει μία δική της οργάνωση στις Παλαιστινιακές περιοχές τύπου «Χεζμπολάχ – Παλαιστίνη,» αν και υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Η απόφαση που πήρε ο Νασράλα μαζί με τους Ιρανούς κηδεμόνες του είναι να προσπαθήσουν να καταλάβουν την Φάταχ εκ των έσω – δηλαδή να παραμείνει το εξωτερικό κουφάρι, αλλά να αλλάξουν τα συστατικά μέσα στην οργάνωση.

Παρά ταύτα, δεν υπάρχει καμία συστηματική προσπάθεια από τον Αραφάτ και τους αρχηγούς των δυνάμεων ασφαλείας να εμποδίσουν αυτή την διείσδυση. Προσπαθούν να βουλώσουν κάποιες τρύπες εδώ και εκεί, αλλά δεν υπάρχει καμία πραγματική κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ έχει μετατραπεί σε παρακλάδι της Χεζμπολάχ εδώ και χρόνια, ενώ μέχρι τώρα η Χαμάς έχει εμποδίσει μία εισβολή της Χεζμπολάχ μεταξύ των συντρόφων της στο έδαφος. Με την Χαμάς, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό σύστημα. Οι επαφές βασίζονται σε συνεννοήσεις μεταξύ του Χαλέντ Μισάλ, τον Αρχηγό της Κεντρικής Επιτροπής της Χαμάς, και του Νασράλα

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα Σουνιτικών οργανώσεων που παραδίδονται σε Σιιτικά κινήματα, ακόμα και εκείνα που είναι απροκάλυπτα θρησκόληπτα, όπως είναι η Χεζμπολάχ. Ενώ στο Ιράκ όλο και επιδεινώνεται περισσότερο η αντιπαράθεση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, εδώ υπάρχει η αντίθετη τάση – τόσο πολύ που είναι της μόδας μεταξύ των τρομοκρατών της Ισλαμικής Τζιχάντ να προσχωρούν στον Σιιτισμό. Ακόμα και η Χαμάς, η οποία απορρίπτει τον Χομεϊνισμό όπως όλα τα άλλα αδελφικά κινήματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, παρά ταύτα, προσεγγίζει θερμά το Ιράν για υποστήριξη.

Ο ίδιος ο Χαλέντ Μισάλ ίσως μετακομίσει στην Τεχεράνη, γιατί η Συρία πιέζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσει να φιλοξενεί το αρχηγείο της Χαμάς στην Δαμασκό. Η εξόντωση του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Ιζεντίν Σέϊχ Χαλίλ, στην Δαμασκό στις 26 Σεπτεμβρίου, απλώς αποδεικνύει το ρίσκο που παίρνει η Συρία φιλοξενώντας το αρχηγείο της Χαμάς.

Η κατάληψη των Παλαιστινιακών οργανώσεων από την Χεζμπολάχ έχει περάσει το στάδιο της μη ανατροπής; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Η χρηματοδότηση, οι συμβουλές και η καθοδήγηση της Χεζμπολάχ ακόμα δεν έχουν συνδυαστεί με τρόπο που να δημιουργεί μία ισχυρή παρουσία στην Παλαιστινιακή αρένα και ένα τετελεσμένο γεγονός.

Αλλά αυτό το σημείο δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Με ακόμα έναν χρόνο Ιντιφάντα τα πράγματα θα φαίνονται διαφορετικά. Η Χεζμπολάχ θα έχει εγκατασταθεί στην αυλή μας.