ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΙΟΥ ΓΚΟΥΝΤΜΑΝ

06/12/2004

 Λένε πως για να ελέγξει κάποιος τους δρόμους της Παλαιστίνης χρειάζονται δυο πράγματα. Την λατρεία του κόσμου και χρήμα. Ο Γιάσερ Αραφάτ τα είχε και τα δύο. Ο πρόεδρος της PLO που αγωνίζεται να τον αντικαταστήσει, ο Μαχμούντ Αμπάς, δεν έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Σ αυτό το σημείο μπορεί να παίξει ρόλο ο Μωχάμεντ Ρασίντ, ο ντυμένος πάντα με Αrmani, ο άνθρωπος επί των οικονομικών του Αραφάτ.

Φαίνεται πως κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα της Παλαιστινιακής Αρχής κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να φυγαδεύσει σε επενδύσεις ο Ρασίντ. Ο Ούζραντ Λιου, πρώην αξιωματικός της μονάδας πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού που από το 1997 μέχρι το 2001 ήταν ο βασικός επενδυτής του Ρασίντ είπε στην εφημερίδα JERUSALEM POST πως περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια είναι καταχωνιασμένο σε μυστικούς λογαριασμούς πολύ καλά κρυμμένους, αλλά όχι και αόρατους για όσους ξέρουν που να κοιτάξουν. Το ΑΛ - ΤΖΑΖΙΡΑ έχει τοποθετήσει αυτό το ποσό στο ύψος των τεσσάρων δις δολαρίων.

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αραφάτ θα περιμένουν από τον Ρασίντ μια λεπτομερή ανάλυση των οικονομικών και σίγουρα όταν έλθει η ώρα να τους αντιμετωπίσει θα πρέπει να παίξει έναν πολύ λεπτεπίλεπτο ρόλο. Το τί ακριβώς θα αποφασίσει να αποκαλύψει και σε ποιόν, θα είναι που θα καθορίσει και το μέλλον του. Αυτά που ξέρει ο Ρασίντ μπορεί να παίξουν και σημαντικό ρόλο την μάχη της διαδοχής του Αραφάτ.

Ο Ρασίντ, Κούρδος την καταγωγή, δούλεψε ένα διάστημα σαν δημοσιογράφος σε μια Μαρξιστική Παλαιστινιακή αγωνιστική οργάνωση και στην δεκαετία του ΄80 έγινε ο οικονομικός σύμβουλος του Αραφάτ. Σταδιακά πήρε τη θέση του εξ΄απορρήτων του Αραφάτ και έγινε ο φύλακας των μυστικών του. ‘Οταν η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του άλλαξε το όνομά του σε Καλέμ Σαλάμ. Αυτό το όνομα χρησιμοποιούν γι΄ αυτόν οι περισσότεροι στα καφενεία και στους πολιτικούς διαδρόμους της Ραμάλλας.

Αν και ουσιαστικά ήταν εξορισμένος στο Κάϊρο, όπου λέγεται πως συναναστρεφόταν με την ελίτ , συμπεριλαμβανομένου και του Γκαμάλ, του γιου του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και πιθανού διαδόχου του, ο Ρασίντ αναφέρεται ότι επιστατούσε για πολλά χρόνια, τα σπουδαιότερα μονοπώλια της Παλαιστινιακής Αρχής όπως τη βενζίνη, τα τσιγάρα, το τσιμέντο, τη ζάχαρη και το ατσάλι. Το έσοδο της Παλαιστινιακής Αρχής από τα καύσιμα μόνο ανέρχεται σε 800 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο ΕΛ – ΑΡΑΜΠΙΓΙΑ τις τελευταίες μέρες του Αραφάτ, ο Ρασίντ αρνήθηκε ότι ο αρχηγός της Παλαιστινιακής Αρχής έχει κρυφούς προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ούτε ότι εκείνος πήρε 200 εκατομμύρια δολάρια.

Μια πηγή στην κεντρική επιτροπή της Φατάχ δήλωσε πώς «Ασχοληθήκαμε με τον θάνατο του Αμπού Αμάρ (Αραφάτ), τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τον Ρασίντ και τα χρήματα»

Το να βρει κανείς οικονομικούς πόρους δεν είναι καθόλου θεωρητική υπόθεση. Ο Υπουργός Οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαϊγιάντ δήλωσε πρόσφατα σε αντιπροσώπους κρατών που παρείχαν οικονομική βοήθεια στους Παλαιστινίους ότι η Παλαιστινιακή αρχή έχει μόνο 19 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της και πρέπει να πληρώσει έξοδα 225 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Λέγεται μάλιστα πως η Παλαιστινιακή Αρχή δανείζεται και από άλλους δανειστές περίπου 135 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Ο αναβρασμός για την κακοδιαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων έφτασε στο φόρτε του με τον θάνατο του Αραφάτ, προξενώντας φόβους στους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής για το κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί η διεθνής οικονομική βοήθεια. Θρηνώντας, μια πηγή από την κεντρική επιτροπή έλεγε «άκούω ότι ακόμα και ο (Γάλλος Πρόεδρος Ζακ) Σιράκ είπε πως θα σταματήσει να δίνει χρήματα»

Σύμφωνα με τον Λιου, που γράφει τώρα ένα βιβλίο με θέμα τους μυστικούς λογαριασμούς του Αραφάτ, μόνο ο Ρασίντ έχει την πλήρη εικόνα (των οικονομικών). «Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν κομμάτια από το πάζλ» είπε, «αλλά μόνο αυτός ξέρει τα πάντα».

Σαν αποτέλεσμα ήταν να δηλώσει μια πηγή της Φατάχ πως οποιοιδήποτε μελλοντικοί αρχηγοί της Παλαιστινιακής Αρχής «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του (του Ρασίντ). Δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν χωρίς αυτόν»

Και ο Λιου και η πηγή της Φατάχ συμφωνούν πως ο Ρασίντ δεν πρέπει να το παρακάνει και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Αυτός ο κινητήριος μοχλός των οικονομικών, λένε, θα πρέπει να κάνει μια συμφωνία, να πάρει ένα κοινώς αποδεκτό ποσό χρημάτων και να κλείσουν τα βιβλία. Όπως το θέτει ο Λιου, «Η Παλαιστινιακή Ηγεσία θα θέλει πίσω τα λεφτά του λαού της και ο Ρασίντ μάλλον θα πρέπει να δώσει πίσω τα περισσότερα, σαν να πλήρωνε ας πούμε την ασφάλεια ζωής του» Ο Λιου θεωρεί πως δεν υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί ο Ρασίντ με τα χρήματα μαζί.

Και συμφωνούν ότι θα αποκαλύψει τα οικονομικά στοιχεία στο άτομο που θα υπερισχύσει στην μετά-Αραφάτ Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Ρασίντ που θεωρείται γενικώς ως μεγάλη αλεπού, θα είναι τρομερά επιφυλακτικός πριν κάνει την επόμενη κίνησή του, πιστεύουν τόσο ο Λιου όσο και πηγές από την Φατάχ.

Μάλιστα πηγές από την Ραμάλλα θεώρησαν τους πρόσφατους ελιγμούς του στο Παρίσι σαν μια ακόμα απόδειξη της εξυπνάδας του.

Από την μια μεριά είχε να αντιμετωπίσει την μέλλουσα χήρα Σούχα Αραφάτ και από την άλλη την πρωτοκλασάτη αποστολή της Παλαιστινιακής ηγεσίας που έσκυβε προσπαθώντας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του Αραφάτ, και τελικά δεν έδωσε σε κανέναν τίποτα. Οι διάφοροι τραπεζικοί λογαριασμοί – καταχωρημένοι σε διάφορα άλλα ονόματα σε τράπεζες που βρίσκονται από την Ελβετία μέχρι τα Νησιά Καϋμάν- πιστεύεται ευρέως ότι παραμένουν κάτω από τον δικό του έλεγχο.

Η Ράνα Μούσα, η επί εννέα χρόνια ιδιαιτέρα γραμματέας του Ρασίντ, στην αρχή συμφώνησε να δώσει συνέντευξη στην POST αλλά μετά αρνήθηκε. Ο Ουαλίντ –αν- Νατζάμπ, συνέταιρος και διαχειριστής της εταιρίας MANAGEMENT CONSULTING SERVICES στην Ραμάλλα που χειρίζεται μέρος των επιχειρήσεων του Ρασίντ στην Δυτική Όχθη και στην Γάζα, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένα μεσαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής κυριολεκτικά σηκώθηκε πανικόβλητος να φύγει από μια συνέντευξη λέγοντας «αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Δεν θέλω να έχω καμία ανάμειξη»

«Ότι θέλετε σκεφτείτε» λέει ο Μωχάμεντ Ναμπάλ, διευθυντής ενός καρτέλ ανταλλακτικών, «εγώ ξέρω πως το μονοπώλιο υφίσταται ακόμα, και μάλιστα κάτω απ΄ τα μάτια του Φαϊγιάντ»

Off-the-record τα υψηλά ιστάμενα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής αντιπαραθέτουν πως «έχουν την πρόθεση να καταμετρήσουν και να τακτοποιήσουν τις χρηματικές υποθέσεις» και σκοπεύουν να αποκαταστήσουν «μια αληθινή οικονομική διαφάνεια»

Στις επενδύσεις του ο Ρασίντ έχει δείξει μια προτίμηση σε ρευστοποιήσιμα κεφάλαια: μετοχές, βραχυπρόθεσμα ομόλογα και άλλους εύκολα μεταβιβαζόμενους τίτλους. Επίσης λέει ο Λιου του αρέσει μερικές φορές να ρισκάρει και σε πιο επισφαλείς επενδύσεις. Τα πολιτικά του πιστεύω είναι πολύ πιο μετριοπαθή.