10/12/2004

 

Πριν λίγο καιρό ο φυλακισμένος στις Ισραηλινές φυλακές, όπου εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβια συν 40 χρόνια, Marwan Barghouti, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τις Παλαιστινιακές εκλογές. Αυτό που ξάφνιασε πολλούς παρατηρητές της Ισραηλινό-Παλαιστινιακές διαμάχης είναι ότι λίγες μόνο μέρες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα του είχε πει πως όχι μόνο δεν θα είναι υποψήφιος αλλά ότι στηρίζει πλήρως την υποψηφιότητα του Abu Abas γνωστού και ως Abu Mazen. Marwan Barghouti

Από εκείνη την στιγμή πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί αυτή η στροφή του Barghouti; Μία εκδοχή είναι ότι έτσι θα αποφυλακιστεί αν εκλεγεί πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, αφού οι ισραηλινοί θα πρέπει με κάποιον να συζητήσουν για την ειρηνευτική διαδικασία.

Φαντάζεστε την Κοντολέσα Ράις την νέα υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ να συζητάει μαζί του σε φυλακή;

Άλλη εκδοχή λέει ότι ο Barghouti άλλαξε γνώμη διότι τυχόν επικράτηση του Abu Mazen θα καθυστερήσει τουλάχιστον για πέντε χρόνια την διαδοχή στην νεότερη γενιά και ειδικότερα των Παλαιστινίων του «εσωτερικού» δηλαδή αυτών που έζησαν και πολέμησαν τους Ισραηλινούς από το 1967, σε αντίθεση με τους Παλαιστινίους του «εξωτερικού» δηλαδή αυτούς που ήρθαν από την Τυνησία και πήραν όλα τα οφίτσια, τις καρέκλες τις βίλες και τα ωραία αμάξια.

Η υποψηφιότητα Barghouti έχει προκαλέσει διχογνωμίες τόσο μεταξύ των παλαιστινίων όσο και των ισραηλινών. Αρκετές Αραβικές εφημερίδες διατείνονταν πως η υποψηφιότητα Barghouti θα διχάσει των Παλαιστινιακό λαό και μπορεί να προκαλέσει ταραχές ακόμα και ένοπλες συγκρούσεις. Από την άλλη διάφοροι παλαιστίνιοι αναλυτές λένε πως ο Abu Mazen θεωρείτε μαριονέτα των Αμερικανών και των Ισραηλινών και δεν θα έχει τη δύναμη να περάσει στο λαό του οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ.

Στην Ισραηλινή πλευρά τα πράγματα είναι εξίσου συγκεχυμένα. Οι εναντίον του Barghouti λένε πως είναι ένας τρομοκράτης πρώτου μεγέθους ο οποίος κατεύθυνε τις ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ Αξα ( μετά τον θάνατο του Αραφάτ μετονομάστηκαν σε ταξιαρχίες του μάρτυρα Αραφάτ) μόνο και μόνο για προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

Σε αυτούς ο Barghouti απαντά ότι είναι πολιτικός ηγέτης και όχι τρομοκράτης και ότι ποτέ του δεν πυροβόλησε πράγμα για τον οποίο συμφωνούν όλοι ακόμα και τα Ισραηλινά δικαστήρια. Γι΄ αυτό άλλωστε τον δίκασαν για ηθική αυτουργία και συνομωσία. Να πούμε εδώ ότι το κατηγορητήριο ήταν για 26 ηθικές αυτουργίες αλλά τα Ισραηλινά δικαστήρια τον βρήκαν ένοχο για πέντε. Αν και οι ταξιαρχίες τον θεωρούσαν και τον θεωρούν ηγέτη τους ο Barghouti λέει πως ποτέ του δεν τις διεύθυνε.

Από τη άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί που πιστεύουν ότι καλώς έκανε και είναι υποψήφιος. Ένας από αυτούς είναι ο Ron Pundak πρώην διαπραγματευτής από την πλευρά των ισραηλινών και διευθυντής του «Ιδρύματος Πέρες για την Ειρήνη» ο οποίος γνωρίζει πολλά χρόνια τον Barghouti και είχε συνεχή επαφή μαζί του. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Pundak, «Κάθε Παλαιστίνιος ηγέτης ο οποίος πολεμάει για την πολιτική του ελευθερία σε μια γκρίζα ζώνη είναι ανακατεμένος με την βία κατά την διάρκεια της ιντιφάντα. Πιστεύω ακράδαντα πως είναι άνθρωπος της ειρήνης και η ιδέα του για την διευθέτηση του προβλήματος και το παλαιστινιακό κράτος θα βρίσκει σύμφωνους την πλειονότητα των Ισραηλινών».

Προσωπικά πιστεύω πως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Barghouti όχι μόνο δεν ήταν τυχαία αλλά ήταν και συντονισμένη μεταξύ του ιδίου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Και οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Barghouti είναι ο μοναδικός που μπορεί να που «πουλήσει» οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ στο λαό του χωρίς προβλήματα ή τουλάχιστον μεγάλα προβλήματα. Όπως επίσης γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Barghouti μπορεί να διαλύσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως Χαμάς και Τζιχάντ μετατρέποντας της σε πολιτικούς οργανισμούς. ‘Άλλωστε υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ιστορία που άνθρωποι που κάθισαν στις φυλακές έγιναν σοβαροί διαπραγματευτές. Από τον καθαρό Μαντέλα μέχρι τον Gerry Adams του Sinn Fein στην Ιρλανδία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παιδεία του Dr. Barghouti (μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Εβραϊκά) η ηλικία του η δημοτικότητα του καθώς και η προϊστορία του τον κάνει έναν μεγάλο πρωταγωνιστή των Παλαιστινίων αν όχι για τώρα σίγουρα για το μέλλον