15/8/2005

 Στις 8 Αυγούστου ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο αμφιλεγόμενος κύριος John Bolton, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον διεθνή οργανισμό. Η εντολή που έχει ο νέος πρέσβης από τον πρόεδρο Μπους είναι να προσπαθήσει να αναμορφώσει τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την Αμερική, που με 22% του προϋπολογισμού που πληρώνει στον ΟΗΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του από όλα τα κράτη μέλη, η αναμόρφωση είναι επιτακτική ανάγκη τουλάχιστον σε 39 σημεία. Το πόσο σοβαρό θέμα θεωρεί η Αμερική την αναμόρφωση φαίνεται από το ψήφισμα του Κογκρέσου που απειλή να σταματήσει την χρηματοδότηση αν δεν γίνουν αλλαγές.

Και ενώ τα περισσότερα σημεία είναι σχετικά εύκολα το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι, λένε πολιτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ, η σχέση του οργανισμού με το Ισραήλ διότι είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τα δικαιώματα όλων των άλλων χωρών μελών, ενώ παράλληλα η εχθρότητα του οργανισμού έναντι του Ισραήλ είναι θέμα ρουτίνας και χρηματοδοτείται από τον ίδιο τον ΟΗΕ.

Μερικά παραδείγματα για την προκατάληψη του οργανισμού έναντι του Ισραήλ είναι χαρακτηριστικά.

  •  Ο ΟΗΕ διατείνεται πως ένας από τους σκοπούς του είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διεθνείς νομιμότητα. Παρόλα αυτά το Ισραήλ είναι αποκλεισμένο από τις περιφερειακές ομάδες που εδρεύουν στην Γενεύη και ως εκ τούτου δεν έχει λέγειν στα θέματα αυτά. Έτι περισσότερο ο ΟΗΕ δεν ελέγχει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χωρών που είναι μέλη αυτής της επιτροπής με αποτέλεσμα ενώ δικτατορικές χώρες όπως η Συρία, το Σουδάν, το Ιράν και η Ζιμπάμπουε να είναι μέλη της επιτροπής το δημοκρατικό Ισραήλ δεν μπορεί.

  •  Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) απαρτίζεται από 15 μέλη, πέντε μόνιμα και 10 εκλεγμένα για 2 χρόνια. Και ενώ οι περισσότερες δικτατορικές χώρες έχουν υπηρετήσει στο ΣΑ το Ισραήλ η μοναδική δημοκρατία στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί να θέσει καν υποψηφιότητα.

  •  Ας έρθουμε στο Διεθνές δικαστήριο όπου όπια χώρα θέλει μπορεί να προτείνει δικό της δικαστή. Το Ισραήλ όχι μόνο δεν μπορεί να προτείνει δικό του δικαστή αλλά δεν μπορεί καν να ψηφίσει για την σύνθεση του δικαστηρίου.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα και ασφαλώς εξοργιστικά. Το ερώτημα είναι πως έφτασε ο ΟΗΕ σε αυτό το σημείο. Από τη στιγμή που σαν οργανισμός δέχεσαι σαν μέλη δημοκρατικές χώρες και δικτατορικές έχεις ήδη ξεκινήσει λάθος αφού τα συμφέροντα τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Ένα δεύτερο θέμα είναι τα οικονομικά συμφέροντα. Το 1/3 των χωρών του ΟΗΕ είναι μέλη του Οργανισμού Ισλαμικών Χωρών, οργανισμός εκ φύσεως και εκ θέσεως εναντίον του Ισραήλ. Πολλές Δυτικο- Ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να ψηφίσουν με Μουσουλμανικές χώρες εναντίον του Ισραήλ μόνο και μόνο για να προστατέψουν τα οικονομικά τους συμφέροντα στις χώρες αυτές και να μην εξαγριώσουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό τους.

Στην ιστορία του ΟΗΕ το ΣΑ συνεδρίασε εκτάκτως όλο και όλο δέκα φορές. Οι έξη αφορούσαν στο Ισραήλ και την “γενοκτονία που ασκεί”. Από την άλλη το ΣΑ δεν συνήλθε ούτε μία φορά για να καταδικάσει την γενοκτονία στην Γιουγκοσλαβία, στο Σουδάν, ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν, την Συρία, και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις όπως το Ιράν ή παλιότερα της τις χώρες του σοβιετικού μπλοκ .

Τέλος, τόσο είναι η επιρροή των μουσουλμανικών χωρών στον ΟΗΕ που μέχρι πρόσφατα δεν μπόρεσε να περάσει ψήφισμα με τον ορισμό του τι είναι τρομοκρατία και ας το προσπαθεί από το 1992. Έπρεπε να το αποφασίσει ο Κόφι Ανάν από μόνος του με το έτσι θέλω για να περάσει τελικά ο ορισμός, που φυσικά είναι καλός για το Ισραήλ αλλά όχι για τις Μουσουλμανικές και Αραβικές χώρες.