15.12.2005

 

  Το Ισραήλ, η εκατοστή μικρότερη χώρα, με λιγότερο από το 1/100 του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να διεκδικήσει τα ακόλουθα:

Υψηλή τεχνολογία
Στη Μέση Ανατολή υπάρχουν φοίνικες εδώ και αιώνες. Ένα μέσο δέντρο είναι περίπου 18-20 πόδια ψηλό και δίνει καρπούς περίπου 38 λίβρες το χρόνο. Οι Ισραηλινοί φοίνικες δίνουν τώρα περίπου 400 λίβρες καρπό το χρόνο και είναι αρκετά κοντοί ώστε να γίνεται η συγκομοιδή από το έδαφος ή με τη χρήση μικρής σκάλας.

Τα κινητά τηλέφωνα δημιουργήθηκαν στο Ισραήλ από Ισραηλινούς που εργάζονταν στο Ισραηλινό κομμάτι της Motorola, η οποία έχει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κέντρο της στο Ισραήλ.

Μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών συστημάτων Windows NT και ΧP κατασκευάστηκαν από τη Microsoft Ισραήλ. Η τεχνολογία Pentium MMX Chip σχεδιάστηκε στο Ισραήλ στην εταιρία Intel.

Tόσο ο μικρο- επεξεργαστής Pentium-4 όσο και ο επεξεργαστής Centrino σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και παρήχθησαν εξ ολοκλήρου στο Ισραήλ.

Ο μικρο-επεξεργαστής Pentium στον υπολογιστή σας πολύ πιθανόν να έχει καταστευαστεί στο Ισραήλ. Η τεχνολογία του αυτόματου τηλεφωνητή δημιουργήθηκε στο Ισραήλ.

Τόσο η Microsoft όσο και η Cisco έχτισαν τις μοναδικές εγκαταστάσεις για έρευνα και τεχνολογία εκτός ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η τεχνολογία για την AOL Instant Messenger ICQ κατασκευάστηκε το 1996 από τέσσερις νεαρούς Ισραηλινούς.

Το Ισραήλ διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη αεροπορία (μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα). Εκτός από μια μεγάλη ποικιλία αεροσκαφών, η Ισραηλινή αεροπορία διαθέτει στόλο με περισσότερα από 250 F-16. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόλος αεροσκαφών F-16 εκτός των ΗΠΑ.

Η Ισραηλινή οικονομία που ανέρχεται στα 100 δις δολάρια είναι η μεγαλύτερη από το άθροισμα των οικονομιών όλων των άμεσων γειτόνων του. Το Ισραήλ έχει το υψηλότερο ποσοστό ανά κεφαλή χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σύμφωνα με βιομηχανικούς αξιωματούχους, το Ισραήλ σχεδίασε το πλέον απόρθυτο σύστημα ασφαλείας πτήσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι (επιτέλους) στρέφονται τώρα προς το Ισραήλ για συμβουλές αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές ασφαλείας εν ώρα πτήσης.

Το Ισραήλ έχει το υψηλότερο ποσοστό πανεπιστημιακών πτυχιούχων αναλογικά με τον πληθυσμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ισραήλ παράγει περισσότερα ακαδημαϊκά άρθρα κατά κεφαλή από οποιοδήποτε άλλο κράτος με μεγάλη διαφορά- 109/ 10.000 άτομα- όπως κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά καταχωρημένων πατέντων.
Αναλογικά με τον πληθυσμό του, το Ισραήλ έχει το μεγαλύτερο αριθμό εταιριών startup στον κόσμο. Σε απόλυτα μεγέθη, το Ισραήλ έχει το μεγαλύτερο αριθμό startups από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, με εξαίρεση τις ΗΠΑ (3.500 εταιρίες κυρίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας).
Με περισσότερες από 3.000 εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και startups, το Ισραήλ έχει την υψηλότερη συγκέντρωση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο- μετά από τη Silicon Valley στις ΗΠΑ.
Το Ισραήλ είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε venture capital funds ακριβώς μετά τις ΗΠΑ. Μετά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, το Ισραήλ έχει το μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων εταιριών στο NASDAQ.
To Ισραήλ έχει τον υψηλότερο μέσο όρο στις συνθήκες διαβίωσης στη Μέση Ανατολή.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2000 ήταν πάνω από $ 17.500, ξεπερνώντας αυτό της Μεγάλης Βρετανίας.
Σε κατά κεφαλήν βάση, το Ισραήλ έχει το μεγαλύτερο αριθμό βιοτεχνολογικών startups.
To Ισραήλ είναι η μόνη φιλελεύθερη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Το 1984 και το 1991, το Ισραήλ μετέφερε αεροπορικώς στο Ισραήλ συνολικά 22.000 Αιθίοπες Εβραίους (Επιχείρηση Σολομών) που βρίσκονταν σε κίνδυνο.


Όταν η Γκόλντα Μεϊρ εξελέγη πρωθυπουργός του Ισραήλ το 1969, έγινε η δεύτερη γυναίκα ηγέτης στον κόσμο στη σύγχρονη εποχή.


Όταν βομβαρδίστηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι της Κένυας το 1998, ομάδες διάσωσης από το Ισραήλ έφτασε επί τόπου μέσα σε μια μέρα και έσωσαν τρία θύματα που είχαν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα.


Το Ισραήλ έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό επιχειρηματικότητας- και το υψηλότερο ποσοστό στις γυναίκες και σε ανθρώπους άνω των 55- στον κόσμο.


Αναλογικά με τον πληθυσμό του, το Ισραήλ είναι η χώρα που απορροφά το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών παγκοσμίως.
Μετανάστες έρχονται στο Ισραήλ αναζητώντας δημοκρατία, θρησκευτική ελευθερία, επαγγελματικές ευκαιρίες. (Εκατοντάδες χιλιάδες από την πρώην Σοβιετική Ένωση).


Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που υιοθέτησε τη διαδικασία Kimberly, μια διεθνής σταθερά που βεβαιώνει ότι τα διαμάντια είναι «αψεγάδιαστα».


To Ισραήλ είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε νέα βιβλία κατά κεφαλή.


Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπήκε στο 21ο αιώνα με καθαρό κέρδος στον αριθμό δέντρων, κάτι που έγινε πιο αξιοσημείωτο λόγω του ότι επετεύχθη σε μια περιοχή που θεωρείται κυρίως έρημος.
Το Ισραήλ έχει περισσότερα κατά κεφαλή μουσεία από κάθε άλλη χώρα.

Ιατρική… Ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο πλήρως ηλεκτρονικό μη ραδιενεργό διαγνωστικό μέσο για τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού.

Μια Ισραηλινή εταιρία δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την ασφαλή χορήγηση φαρμάκων απομακρύνοντας έτσι την πιθανότητα ανθρωπίνου λάθους. Κάθε χρόνο στα νοσοκομεία των ΗΠΑ 7.000 ασθενείς πεθαίνουν από λάθη στη θεραπεία.


Η Ισραηλινή εταιρία Givun Imaging δημιούργησε την πρώτη βίντεο κάμερα, τόσο μικρή σε μέγεθος που χωράει μέσα σε ένα χάπι. Η κάμερα χρησιμοποιείται για την εξέταση των εντέρων εσωτερικά, για τη διάγνωση του καρκίνου και πεπτικές ανωμαλίες.


Ερευνητές στο Ισραήλ ανακάλυψαν μια νέα συσκευή που βοηθά άμεσα την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά, μια καινοτομία που δυνητικά μπορεί να σώσει ζωές ανθρώπων με καρδιακή ανεπάρκεια. Η νέα συσκευή συγχρονίζεται με την κάμερα και βοηθά το γιατρό να διαγνώσει τις μηχανικές λειτουργίες της καρδιάς μέσω ενός εξεζητημένου συστήματος αισθητήρων.


Μια νέα τεχνική για τη θεραπεία της ακμής δημιουργήθηκε στο Ισραήλ, η συσκευή Clear Light, η οποία παράγει μια υψηλής πυκνότητας, μη υπεριώδη, στενή μπλε ακτίνα που κάνει τα βακτήρια της ακμής να αυτοκαταστρέφονται- χωρίς όμως να καταστρέφεται το γύρω δέρμα ή ιστός.


Το Ισραήλ είναι κορυφαίο στον αριθμό επιστημόνων και τεχνικών με 145 ανά 10.000, σε αντίθεση με τους 85 στις ΗΠΑ, 70 στην Ιαπωνία και λιγότεροι από 60 στη Γερμανία. Με πάνω από 25% του εργατικού του δυναμικού να έχει τεχνική απασχόληση, το Ισραήλ έχει την πρώτη θέση και σε αυτή την κατηγορία.


Το Ισραήλ έχει τη μεγαλύτερη αναλογία πανεπιστημιακών πτυχίων σε σχέση με τον πληθυσμό του παγκοσμίως.


Είκοσι τέσσερα τις εκατό του Ισραηλινού εργατικού δυναμικού έχει πανεπιστημιακό τίτλο, τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη των βιομηχανικών χωρών, μετά τις ΗΠΑ και την Ολλανδία και 12% έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους.


Μια Ισραηλινή εταιρία ήταν η πρώτη που δημιούργησε και εγκατέστησε ένα τεράστιο ηλιακό εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη νότια Καλιφόρνια στην έρημο Mojave.


Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ το Ισραήλ είναι μπλεγμένο με τακτικούς πολέμους με ένα αδιάλλακτο εχθρό που επιθυμεί την καταστροφή του και με μια οικονομία που βρίσκεται μονίμως σε δυσκολία έχοντας να πληρώσει περισσότερα κατά κεφαλή για την ασφάλεια του από κάθε άλλο κράτος στον κόσμο.