Από Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε Ισραηλινές φυλακές.

(Εκπροσωπώντας τη Φατάχ, τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Δημοκρατικό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης)


Εκδόθηκε στις 11 Μαΐου 2006.

 

 Εις το όνομα του Θεού, του Συμπονετικού και του Ευσπλαχνικού, «Τήρησε την προσταγή του Θεού και μην διασπαστείς». (Στίχος από το Κοράνι)

...Προς τη διασφάλιση των επιτεύξεων του λαού μας σε όλη τη διάρκεια αυτού του μακροχρόνιου αγώνα και από αφοσίωση στους μάρτυρές μας, τους κρατούμενους και τους τραυματίες και δεδομένου ότι είμαστε ακόμα στο στάδιο της απελευθέρωσης, καθίσταται αναγκαίο να διαμορφώσουμε μια πολιτική στρατηγική. Συνεπώς, έχοντας ως στόχο μας την επιτυχία του εκτενούς εθνικού διαλόγου, που είναι βασισμένος στην Διακήρυξη του Καïρου και σε συνδυασμό με την άμεση ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη, προτείνουμε αυτό το έγγραφο (το έγγραφο της Εθνικής Συμφιλίωσης) στο λαό μας, στον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν), στην ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στον Πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε, στο Συμβούλιο των Υπουργών, στα μέλη του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, στα μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, σε όλες τις Παλαιστινιακές δυνάμεις και οργανώσεις, σε όλους τους μη κυβερνητικούς και λαϊκούς οργανισμούς και τα ιδρύματα και στη λαϊκή ηγεσία των Παλαιστινίων στην πατρίδα και στη Διασπορά.

Αυτό το έγγραφο προτείνεται ως πλήρες σύνολο στοιχείων, με την ελπίδα ότι θα λάβει την υποστήριξη και την έγκριση όλων και ότι θα συμβάλλει στην επίτευξη ενός Παλαιστινιακού εγγράφου περί Εθνικής Συμφιλίωσης.

1. Ο Παλαιστινιακός λαός στην πατρίδα και τη Διασπορά επιδιώκει να ελευθερώσει τον τόπο του και να πετύχει το δικαίωμα στην ελευθερία, στην επιστροφή και στην ανεξαρτησία και να ασκήσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους του με την Ιερουσαλήμ (Al-Quds) ως πρωτεύουσα όλων των εδαφών που κατακτήθηκαν το 1967. Ο λαός επίσης έχει ως στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος της επιστροφής των προσφύγων και την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων και κρατουμένων βασισμένος στο ιστορικό δικαίωμα του λαού μας στη γη των προγόνων μας και βασισμένος στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας.

2. Να επισπευστούν οι προσπάθειες πραγματοποίησης όσων συμφωνήθηκαν στο Κάιρο το Μάρτιο του 2005 αναφορικά με την ανάπτυξη και την εκ νέου ενεργοποίηση της ΟΑΠ και την συμμετοχή της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στην ΟΑΠ, η οποία είναι η μοναδική νόμιμη εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού. Αυτό στοχεύει στο να ανταποκριθούν στις αλλαγές που έγιναν στην Παλαιστινιακή πολιτική σκηνή σύμφωνα με δημοκρατικές αρχές και στο να υποστηρίξει την εξουσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ώστε ν’ αναλάβει την ευθύνη της καθοδήγησης του λαού μας στην πατρίδα και την Διασπορά. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) θα πρέπει να είναι επίσης ο φορέας που κινητοποιεί τον λαό στην υπεράσπιση των εθνικών, πολιτικών και ανθρωπιστικών δικαιωμάτων τους στους διάφορους κύκλους καθώς και στη διεθνή και την περιφερειακή αρένα. Επιπλέον, το εθνικό μας συμφέρον απαιτεί τον σχηματισμό ενός νέου Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου πριν το τέλος του 2006 με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλων των Παλαιστινιακών εθνικών και Ισλαμικών δυνάμεων, των φατριών και των κομμάτων και όλων των τομέων βάσει της αναλογικής εκπροσώπησης. Συνεπώς, η ΟΑΠ θα παραμείνει μια ευρεία πολιτική παράταξη, ένα σύνολο αρχών και ένας εθνικός συνασπισμός για όλους τους Παλαιστινίους στην πατρίδα και τη Διασπορά και θα παραμείνει η ύψιστη πολιτική αναφορά.

3. Το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού ν’ αντιστέκεται και να διατηρεί την επιλογή της αντίστασης με ποικίλα μέσα όσο θα εστιάζει στην αντίσταση στα εδάφη που καταλήφθηκαν το 1967 σε συνδυασμό με πολιτικές ενέργειες, διαπραγματεύσεις και χρήση διπλωματίας δια των οποίων υπάρχει ευρεία συμμετοχή από όλους τους τομείς της λαϊκής αντίστασης.

4. Η διαμόρφωση ενός Παλαιστινιακού σχεδίου που στοχεύει σε μια περιεκτική πολιτική πράξη∙ στην ενοποίηση του Παλαιστινιακού πολιτικού λόγου βάσει ενός προγράμματος Παλαιστινιακής εθνικής ομοφωνίας, Αραβικής νομιμότητας και διεθνών ψηφισμάτων που είναι δίκαια για στον Παλαιστινιακό λαό που εκπροσωπείται από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, από Πρόεδρο και Κυβέρνηση, από τις εθνικές και τις Ισλαμικές οργανώσεις, από δημόσιους κοινωνικούς οργανισμούς και δημόσιες προσωπικότητες. Στοχεύει στο να κινητοποιήσει την Αραβική, Ισλαμική, διεθνή και πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη και αλληλεγγύη με τον λαό μας και την Παλαιστινιακή Αρχή και να κερδίσει υποστήριξη για το δικαίωμα του λαού μας στην αυτοδιάθεση, την ελευθερία, την επιστροφή και την ανεξαρτησία∙ επιπλέον, στοχεύει στην αντιπαράθεση στο σχέδιο του Ισραήλ για επιβολή οποιασδήποτε μονομερούς λύσης στο λαό μας και στην αντιμετώπιση της ασφυκτικής πολιορκίας στους Παλαιστινίους.

5. Η προστασία και η υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής μιας και είναι ο πυρήνας του μελλοντικού κράτους μας και ιδρύθηκε μέσα από τον αγώνα και τις θυσίες του Παλαιστινιακού λαού∙ να τονίσουμε πως τα υψηλά εθνικά συμφέροντα απαιτούν τον σεβασμό του προσωρινού Συντάγματος και των νόμων που ισχύουν στην Παλαιστινιακή Αρχή και τον σεβασμό των ευθυνών και των εξουσιών του Προέδρου που εκλέχθηκε σύμφωνα με τη βούληση του Παλαιστινιακού λαού μέσω ελεύθερων, τίμιων και δημοκρατικών εκλογών. Απαιτεί επίσης το σεβασμό των ευθυνών και των εξουσιών της Κυβέρνησης η οποία πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Η εστίαση στην σπουδαιότητα και αναγκαιότητα μιας δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ της Προεδρίας και της Κυβερνήσεως∙ πρέπει να υπάρξει κοινή δράση και τακτές συσκέψεις μεταξύ τους ώστε να διευθετηθεί κάθε διένεξη που ενδεχομένως προκύψει σύμφωνα με το προσωρινό Σύνταγμα. Όλες οι ενέργειες πρέπει να αποβαίνουν προς όφελος των Παλαιστινιακών υψηλών συμφερόντων και της ανάγκης για εκτενείς μεταρρυθμίσεις των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής, ειδικά του δικαστικού θεσμού δια του οποίου η δικαστική αρχή πρέπει να είναι σεβαστή σε όλα τα επίπεδα, τα βουλεύματα να εφαρμόζονται και όπου επιτρέπεται να ενισχύεται η αρχή του νόμου.

6. Ο σχηματισμός μιας Κυβέρνησης εθνικής ενότητας που διασφαλίζει την συμμετοχή όλων των τμημάτων της Βουλής, ιδίως της Φατάχ και της Χαμάς και των πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται να ασπαστούν αυτό το κείμενο και το κοινό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής κατάστασης σε τοπικό, Αραβικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ο στόχος τους είναι επίσης να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόκληση μέσω του σχηματισμού μιας ισχυρής εθνικής Κυβέρνησης με Παλαιστινιακή λαϊκή και πολιτική υποστήριξη από όλες τις δυνάμεις που εξετάζουν τα συμφέροντα όλων εκείνων που επωμίσθηκαν το βάρος της σταθερότητας, της αντίστασης και της Ιντιφάντα και που αποτέλεσαν τα θύματα της Ισραηλινής επιθετικότητας. Ιδιαιτέρως, αναφέρεται στις οικογένειες των μαρτύρων, των κρατουμένων και των τραυματιών καθώς και των ιδιοκτητών κατεδαφισμένων σπιτιών και ιδιοκτησιών που καταστράφηκαν από το καθεστώς Κατοχής εκτός του ότι αναφέρεται και στους ανέργους και τους πτυχιούχους.

7. Ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΟΑΠ και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, με την προϋπόθεση της πιστής τήρησης των Παλαιστινιακών εθνικών στόχων και την επίτευξη αυτών των στόχων υπό τον όρο ότι κάθε τελική συμφωνία πρέπει να παρουσιάζεται για επικύρωση στο νέο Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο ειδάλλως, όπου είναι δυνατόν, θα διεξάγεται γενικό δημοψήφισμα.

8. Η απελευθέρωση των κρατουμένων είναι ένα ιερό εθνικό καθήκον που πρέπει να θεωρείται ως τέτοιο από όλες τις Παλαιστινιακές εθνικές και Ισλαμικές δυνάμεις, την ΟΑΠ και την Παλαιστινιακή Αρχή που εκπροσωπούνται από Πρόεδρο και Κυβέρνηση, το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο και όλες τις δυνάμεις Αντίστασης.

9. Τονίζοντας τη σπουδαιότητα του να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για υποστήριξη και φροντίδα των προσφύγων, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους και να πραγματοποιήσουμε ένα λαϊκό συνέδριο που θα τους εκπροσωπεί. Θα δημιουργηθούν υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τους πρόσφυγες και θα δίνουν έμφαση στο δικαίωμα της επιστροφής∙ η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιεστεί να εφαρμόσει το Ψήφισμα 194 που ορίζει το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων και της αποζημίωσης τους.

10. Ο σχηματισμός ενός ενοποιημένου μετώπου Αντίστασης με την ονομασία «Μέτωπο Παλαιστινιακής Αντίστασης» που θα κατευθύνει την αντίσταση ενάντια στο καθεστώς κατοχής και στο σχηματισμό μιας ενιαίας πολιτικής μνείας για το μέτωπο.

11. Εμμένοντας πεισματικά στις αρχές της Δημοκρατίας και στη διεξαγωγή ομαλών, καθολικών και ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών σύμφωνα με το νόμο της Προεδρίας, το Νομοθετικό Συμβούλιο και τα τοπικά και δημοτικά συμβούλια και το σεβασμό της αρχής μιας ειρηνικής και ομαλής μεταφοράς εξουσίας∙ η Παλαιστινιακή δημοκρατική εμπειρία και κάθε δημοκρατική επιλογή και τα αποτελέσματά της πρέπει να προστατεύονται και να είναι σεβαστά∙ επιπλέον, πρέπει να υπάρχει σεβασμός για την αρχή του νόμου, για τις δημόσιες και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ελευθερία του Τύπου και την ισότητα μεταξύ των πολιτών σε δικαιώματα και υποχρεώσεις χωρίς διάκριση∙ τα επιτεύγματα των γυναικών πρέπει να εκτιμώνται, να αναπτύσσονται και να προωθούνται περαιτέρω.

12. Να αποποιηθεί και να καταγγελθεί η καταπιεστική πολιορκία του Παλαιστινιακού λαού που διεξάγεται από την Αμερική και το Ισραήλ και να κληθούν οι Άραβες, σε λαϊκό και επίσημο επίπεδο, να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους, την ΟΑΠ και την ΠΑ και να κληθούν οι Αραβικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις των Αραβικών Συνόδων που στηρίζουν τον Παλαιστινιακό λαό και τον εθνικό του αγώνα∙ να τονιστεί πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι δεσμευμένη στην Αραβική ομοφωνία και στην από κοινού Αραβική δράση.

13. Να κληθεί ο Παλαιστινιακός λαός να αγωνιστεί για την ενότητα και την αλληλεγγύη, να ενοποιήσει τις τάξεις του και να υποστηρίξει την ΟΑΠ και την ΠΑ που εκπροσωπούνται από Προεδρία και Κυβέρνηση∙ να επιδοκιμαστεί η αφοσίωση και η Αντίσταση του λαού εν όψει της Ισραηλινής επιθετικότητας και πολιορκίας και να απορριφθεί κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές Παλαιστινιακές υποθέσεις.

14. Να καταγγελθεί κάθε είδους διάσπαση που ενδεχομένως οδηγήσει σε εσωτερική διαμάχη∙ να καταδικαστεί η χρήση όπλων στη διευθέτηση εσωτερικών διαφωνιών και να απαγορευτεί η χρήση όπλων μεταξύ του λαού∙ να δοθεί έμφαση στην ιερότητα του Παλαιστινιακού αίματος και να τηρηθεί ο διάλογος ως το μοναδικό μέσο επίλυσης διαφωνιών. Πρέπει να υπάρχει ελευθερία έκφρασης μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης η οποία ισχύει και για κάθε κόμμα που αντιτίθεται στην εξουσία και τις αποφάσεις της σύμφωνα με το νόμο∙ πιστή τήρηση του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία και στην οργάνωση πορειών, διαδηλώσεων και καταλήψεων με τον όρο ότι θα είναι ειρηνικές και άοπλες και δεν θα προσβάλλουν την δημόσια και ιδιωτική ιδιοκτησία.

15. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να βρεθεί το καλύτερο μέσο για να επιτραπεί στο λαό μας και στις πολιτικές του δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας να συμμετάσχει στον αγώνα για την ελευθερία, την επιστροφή και την ανεξαρτησία καθώς και στον αγώνα για την απελευθέρωση της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ∙ το εθνικό μας συμφέρον καθιστά αναγκαία την επανεκτίμηση των μέσων μας στον αγώνα ώστε να βρεθούν οι καλύτερες μέθοδοι Αντίστασης στην Κατοχή.

16. Η ανάγκη για μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του Παλαιστινιακού συστήματος ασφαλείας σε όλους τους τομείς με τρόπο ώστε να επιτρέπει την ανάληψη των ευθυνών τους στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού καθώς και στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας και της Κατοχής∙ τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν επίσης τη διατήρηση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, την επιβολή των νόμων, τον τερματισμό της χαοτικής κατάστασης της ασφάλειας και την αναρχίας, τον τερματισμό της δημόσιας εμφάνισης των όπλων και των παρελάσεων και την κατάσχεση των όπλων που βλάπτουν την Αντίσταση και διαστρεβλώνουν την εικόνα της ή εκείνων που απειλούν την ενότητα της Παλαιστινιακής κοινωνίας∙ επίσης είναι αναγκαίο να συντονιστεί και να οργανωθεί η σχέση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αντίστασης και να οργανωθούν και να προστατευθούν τα όπλα τους.

17. Να κληθεί το Νομοθετικό Συμβούλιο να συνεχίσει την έκδοση των νόμων που ρυθμίζουν το έργο του γραφειοκρατικού μηχανισμού ασφαλείας στους διάφορους τομείς του και να εργαστούν για την έκδοση ενός νόμου που απαγορεύει την άσκηση πολιτικών πράξεων και πράξεων κομματισμού από μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας δια των οποίων απαιτείται να τηρηθεί εκλεγόμενη πολιτική μνεία όπως ορίζεται από το νόμο.

18. Η προσπάθεια διεύρυνσης του ρόλου και της παρουσίας των διεθνών επιτροπών αλληλεγγύης και των φιλειρηνικών ομάδων που υποστηρίζουν το λαό μας στο δίκαιο αγώνα του κατά της Κατοχής, των Οικισμών και του Τείχους που ευνοεί τις φυλετικές διακρίσεις πολιτικά και τοπικά∙ η επίτευξη της εφαρμογής του βουλεύματος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που αναφέρεται στην κατεδάφιση του Τείχους και των Οικισμών και στην παράνομη παρουσία τους.Υπογεγραμμένο από τους:


Φατάχ – Μαργουάν Μπαργούτι, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Γραμματέας της Φατάχ.

Χαμάς – Σεϊχ Αμπντούλ Χάλεκ αλ-Νάτσεχ, Ανώτερη Ηγετική Επιτροπή

Κίνημα της Ισλαμικής Τζιχάντ – Σεϊχ Μπάσαμ αλ-Σάντι

Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΚΑΠ) – Αμπντούλ Ραχίμ Μαλούχ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΛΚΑΠ

Δημοκρατικό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΔΚΑΠ) – Μουσταφά Μπαντάρνε

*Σημείωση: Η Ισλαμική Τζιχάντ εξέφρασε επιφυλάξεις σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις.