Παράρτημα της Ελλάδας

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας περιγράφει μία ανανέωση των αντι-ισραηλινών συναισθημάτων στην Ελλάδα τα οποία κορυφώθηκαν από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Μεταξύ των επεισοδίων που σημειώθηκαν, το ΚΙΣ αναφέρει ότι μία ομάδα που σχετίζεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπάθησε να κολλήσει φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις απώλειες Λιβανέζων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ διάφοροι έγκυροι πολιτικοί έκαναν αντισημιτικές δηλώσεις. Η δημοσιογραφική κάλυψη στις εφημερίδες ήταν αντι-ισραηλινή και κατά διαστήματα αντι-εβραϊκή.

Πάρα το σκληρό πολιτικό κλίμα δεν αναφέρθηκαν σοβαρά αντισημιτικά επεισόδια εναντίων ελληνο-εβραϊκών στόχων.

Εκθεση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.

Τα αντι-ισραηλινά συναισθήματα της ελληνικής κοινωνίας επανεμφανίστηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο και εντάθηκαν κατά την διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Αυτό το κλίμα που είχε ενταθεί μεταξύ το 2002 και 2003, και το οποίο είχε σταδιακά υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια, επανεμφανίστηκε.

Πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα, πολιτικοί αναλυτές και γνώστες προσωπικότητες της Ελλάδας έκαναν αντι-ισραηλινές δηλώσεις που συχνά περιείχαν αντισημιτικές αναφορές. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν σοβαρά αντισημιτικά επεισόδια εναντίον ελληνικών εβραϊκών στόχων.

Ο Αντισημιτικός Διάλογος και οι Διαμαρτυρίες

Υπήρξε μία προσπάθεια βεβήλωσης του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια διαδήλωσης που οργανώθηκε από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) που συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Διαδηλωτές προσπάθησαν να κολλήσουν φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις ζημιές στο Λίβανο που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά τους απέτρεψε η Αστυνομία. Πολλές άλλες αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς και από αριστερούς συνδικαλιστές πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις.

Αρκετοί πολιτικοί έκαναν αντισημιτικές δηλώσεις. Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Σιφουνάκης (Κόμμα της Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), ο βουλευτής Κίμων Κουλούρης (ΠΑΣΟΚ, βλέπε κάτω) )και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός συνέκριναν δημόσια τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ με το Ολοκαύτωμα.

Αντιδράσεις από Πολιτικές Ομάδες

Σε δημόσια δήλωση του κατά την διάρκεια επιμνημόσυνης εκδήλωσης για την πτώση της χούντας στην Ελλάδα το 1974, ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Κάρολος Παπούλιας, είπε ότι «η ελληνική κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από τον ακήρυχτο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Κόσμος πίστευε ότι η λογική της συλλογικής τιμωρίας δεν θα επέστρεφε ποτέ».

Όμως το ΚΙΣ αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ήταν πιο μετριοπαθείς και ισορροπημένοι από τον Αρχηγό του Κράτους. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη ήταν πιο ισορροπημένοι στις δημόσιες δηλώσεις τους και συντάχθηκαν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Το ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν λιγότερο ισορροπημένο στην προσέγγιση του στο Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου μετατοπίζοντας το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση στο Ισραήλ. Επιπλέον, σε αντίθεση με την Ελληνική Κυβέρνηση και την διεθνή κοινότητα που έκαναν έκκληση για την άνευ όρων απελευθέρωση των ισραηλινών στρατιωτών, το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε την ιδέα της ανταλλαγής κρατουμένων.

Με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, καταδίκασε την «ιμπεριαλιστική και γκαγκεστερική επίθεση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και του Λιβάνου». Και ο Συνασπισμός καταδίκασε το Ισραήλ. Ο Μανώλης Γλέζος, μία γνωστή ελληνική προσωπικότητα για τον ρόλου που έπαιξε στην αντίσταση κατά την Γερμανικής Κατοχής και μέλος του Συνασπισμού, έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ του τύπου «το Ισραήλ υιοθετεί και εφαρμόζει τις μεθόδους του Χίτλερ.»

Ο Ευρωβουλετής, Γιώργος Καρατζαφέρης, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ, δεν έκανε δημόσιες δηλώσεις. Όμως η εβδομαδιαία εφημερίδα του Κόμματος «Α1» δημοσίευσε άκρως αντισημιτικά και αντι-ισραηλινά άρθρα κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία εις βάρος του Λιβανικού λαού. Το σχόλιο της σύνταξης της «Α1» της 15ής Ιουλίου του 2006 περιλαμβάνει και την ακόλουθη φράση: «Εάν οι Εβραίοι συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεράσουν τον αριθμό των θυμάτων του Χίτλερ.»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος εξέδωσε ανακοίνωση στις 23 Ιουλίου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα όρια της οποιασδήποτε λογικής. Η χριστιανική συνείδησή μας διαμαρτύρεται. Μην προκαλείτε την συνείδησή μας. Μην τροφοδοτείτε την καταδίκη του Κόσμου εναντίον σας. Δεν είναι το συμφέρον σας. Μην παίζετε με τον Θεό. Υπάρχει ένας δίκαιος Θεός, τιμωρός. Φοβού την οργή του».

Η αντίδραση του Τύπου

Το ΚΙΣ αναφέρει ότι τα ΜΜΕ καταδίκασαν το Ισραήλ με έντονη μονομέρεια και ότι οι ‘Ελληνες Εβραίοι είχαν συχνά την εντύπωση ότι προωθείται η εικόνα του Ισραήλ ως ένα «ναζιστικό κράτος», ενός κράτους που επιτίθεται σε αβοήθητους και άοπλους ανθρώπους στο Νότιο Λίβανο.

Οι αντισημιτικές εκφράσεις και οι συγκρίσεις με το Ολοκαύτωμα ήταν συχνό φαινόμενο στον Τύπο κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού. Το ΚΙΣ υπογραμμίζει ότι υπήρξαν κάποιοι γνωστοί αρθρογράφοι που υποστήριξαν τα δικαιώματα του Ισραήλ στα άρθρα και τις πολιτικές αναλύσεις τους.

Ο γραπτός τύπος και τα τηλεοπτικά μέσα καταδίκασαν έντονα το Ισραήλ. Κάποια από τα κύρια ΜΜΕ προώθησαν την εικόνα του Ισραήλ ως ένα «ναζιστικό κράτος». Αντίθετα, οι μαχητές της Χεζμπολάχ συχνά παρουσιάζονταν σαν «αγωνιστές για την ελευθερία» ή ¨ομάδες της αντίστασης».

Η ενημέρωση αυτή προέρχεται από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.

 

http://www.eurojewcong.org/ejc/news.php?id_article=601