Walla.co.il Δευτέρα 15.1.2018
Πρακτορεία Ειδήσεων

Σε ομιλία του σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΟΑΠ) επιτέθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και είπε δεν θα συμφωνήσει με την αμερικανική πρωτοβουλία. Πρόσθεσε επίσης και τον ισχυρισμό ότι το 1948 δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι με καταγωγή από την Υεμένη μεταφέρθηκαν στην Παλαιστίνη με αμερικανικά αεροπλάνα.  

Ρεπορτάζ: Ο Τραμπ θα περικόψει στο ήμισυ την χρηματοδότηση στο Πρακτορείο Στήριξης για τους Παλαιστίνιους.

Η επίθεση του Μάζεν – κύρια σημεία:

  • «Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι θα περικόψει τη χρηματοδότηση. Να διαλυθεί (πέσει) το σπίτι σου».
  • «Η αμερικανική πρωτοβουλία του Τραμπ για διαπραγματεύσεις είναι «σάτιρα της πεντάρας».
  • «Το 1948 αμερικανικά αεροπλάνα μετέφεραν 50 χιλιάδες Εβραίους στην Παλαιστίνη».
  • «Η κατοχή της Παλαιστίνης εφαρμόστηκε από τους Ευρωπαίους τον 17ο αι.» 

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπού Μάζεν επιτέθηκε χθες το βράδυ (Κυριακή) στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΑΠ στη Ραμάλα. Στην έκτακτη δριμεία ομιλία του ο Αμπού Μάζεν επανέλαβε τις απειλές του σύμφωνα με τις οποίες δεν θα ανταποκριθεί σε καμία πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ για την εξασφάλιση μόνιμης τάξης στην περιοχή, ενώ άσκησε κριτική στην τελευταία του δήλωση, που αναρτήθηκε στο Twitter, σύμφωνα με την οποία θα περικόψει τη χρηματική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. «Αυτός [ο Τραμπ] έγραψε στο Twitter ότι θα περικόψει τη χρηματική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αν αυτοί αρνηθούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Θα διαλύσει (πέσει) το σπίτι σου. Πότε αρνηθήκαμε;» δήλωσε επιθετικά.

Σχετικά με τα παραπάνω, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ανέφερε χθες το βράδυ ότι σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους η Κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει την περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που δίνονται ως οικονομική βοήθεια στο Πρακτορείο Στήριξης για τους Παλαιστίνιους (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) και ότι η πρώτη δόση που λέγεται ότι θα καταβληθεί στη διάρκεια της χρονιάς θα είναι μειωμένη κατά το ήμισυ ή ακόμη και κατά το σύνολό της. Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη πάρει την οριστική απόφασή του στο θέμα, παρόλο που φαίνεται ότι θα καταβάλει στο Πρακτορείο UNRWA μόνο 60 εκατομμύρια δολάρια αντί 125 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν υπήρξε αντίδραση για το θέμα ούτε από τον Λευκό Οίκο ούτε από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Αμπού Μάζεν ήταν αφιερωμένο στην κριτική εναντίον των Αμερικανών αλλά και των Βρετανών στους οποίους έκανε έκκληση να ακυρώσουν την Διακήρυξη Μπάλφουρ που μας έδωσαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Τόνισε ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από τους Ευρωπαίους είχε εφαρμοστεί ήδη από τον 17ο αι. «Παραμείναμε στα χώματά μας και δεν θα γυρίσουμε στα λάθη του παρελθόντος».

 Σχετικά με τις αμερικανικές περικοπές ο Αμπού Μάζεν στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης και στην αλιγιά (σ.μ. την εγκατάσταση Εβραίων μεταναστών) στο Ισραήλ στο πέρασμα των χρόνων. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία εφαρμόστηκε το 1653 «επειδή εκείνοι ήθελαν να μας κάνουν εμπορικό τους κέντρο». Ακολούθως ο Αμπού Μάζεν συνέχισε την ιστορική αναδρομή του σύμφωνα με την οποία το 1948 αμερικανικά αεροπλάνα μετέφεραν 50 χιλιάδες Εβραίους από την Υεμένη στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στη συνέχεια ο Αμπού Μάζεν αναφέρθηκε στην αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την περιοχή. Υπογράμμισε ότι σε μία περίπτωση «μας πρότειναν τον Αμπού Σιγιάντ» σε αντάλλαγμα για την Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times αναφορικά με την σαουδαραβική πρόταση για επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. «Δεν δεχόμαστε συμβουλές από κανένα», είπε. «Μπορούμε να πούμε «όχι» στον καθένα όταν κάτι αφορά στα χώματά μας».

Για το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Μαχμούντ Α-Ζαάρ ο Αμπού Μάζεν είπε ότι «είναι ένας αναιδής με μεγάλη γλώσσα». Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαλάχ Αλ-Μπαρταουίλ αντέδρασε δηλώνοντας ότι «τα λόγια του αποδεικνύουν την έλλειψη σοβαρότητας του Προέδρου και την περιφρόνηση των μεγάλων διεθνών ζητημάτων».

Ο Αμπού Μάζεν συνέχισε την επίθεσή του και αποκάλεσε την αμερικανική πρωτοβουλία «σάτιρα της πεντάρας» και πρότεινε στην επιτροπή να επανεξετάσει τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με το Ισραήλ. Ο Αμπού Μάζεν πρόσθεσε ακόμη ότι «ενδεχομένως να είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε εδώ».

Στην ομιλία του, που βρίθει από προκλήσεις, ψεύδη και φανταστικούς ισχυρισμούς, ο Αμπού Μάζεν βρίζει ακόμη περισσότερο τον Πρόεδρο Τραμπ: «Θα καταστρέψεις το σπίτι σου». Όμως ο Αμπού Μάζεν είναι εκείνος που καταστρέφει κάθε πιθανότητα ειρήνης, όταν επιλέγει τις προκλήσεις εναντίον του Ισραήλ και της εβραϊκής παράδοσης, αντί να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Ο Αμπού Μάζεν θα συνεχίσει να καταστρέφει και εμείς θα συνεχίσουμε να χτίζουμε και να ενισχύουμε την κυριαρχία μας».

Στις αρχές του μήνα ο Τραμπ είχε απειλήσει να σταματήσει την αμερικανική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο της κρίσης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Ραμάλας λόγω της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο Τραμπ υπογράμμισε επίσης ότι η αμφιλεγόμενη αναγνώριση θα απαιτήσει από το Ισραήλ ουσιαστικές υποχωρήσεις από την πλευρά του για όλο το μελλοντικό καθεστώς.

«Καταβάλλουμε στους Παλαιστίνιους εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και δεν μας δείχνουν καμία εκτίμηση ή σεβασμό» έγραψε στο  λογαριασμό του στο Twitter μετά τη δήλωση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χάλει ότι η κυβέρνηση θα διακόψει την βοήθεια στο Πρακτορείο UNRWA για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες

Με τα λόγια του Τραμπ: «Αυτοί [οι Παλαιστίνιοι] δεν θέλουν ούτε να συζητήσουν κάποια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ. Πήραμε την Ιερουσαλήμ, το πιο δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, και το βγάλαμε από το τραπέζι. Όμως το Ισραήλ θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερο γι’ αυτό. Όμως, όταν οι Παλαιστίνιοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν για ειρήνη, γιατί να συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε τόσα πολλά χρήματα;» 

"https://news.walla.co.il/item/3127197