Ynet.com Πέμπτη 25.1.2018
Amir Alon

Τριάντα έξι επιζώντες του Ολοκαυτώματος στέλνουν κοινή έκκληση στον Πρωθυπουργό, ζητώντας του να ακυρώσει την εντολή απέλασης των Σουδανών υπηκόων και τους υπηκόους της Ερυθραίας. «Πώς μπορεί μία Εβραϊκή κυβέρνηση να απελάσει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στέλνοντάς τους στο θάνατο;», ρωτούν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος στην έκκλησή τους.

Τριάντα έξι επιζώντες του Ολοκαυτώματος έστειλαν μία ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάου, με την οποία τον προέτρεψαν να ακυρώσει την προγραμματισμένη απέλαση στη Ρουάντα δεκάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο από το Σουδάν και την Ερυθραία.

«Εμείς, που γνωρίζουμε ακριβώς πως είναι να είσαι πρόσφυγας, να είσαι άστεγος και να σου έχουν στερήσει to κράτος που μας προστατεύει και μας προφυλάσσει από τη βία και τη δυστυχία», έγραψαν οι επιζώντες στην επιστολή που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (25 Ιανουαρίου 2018), «δεν κατανοούμε πώς μία Εβραϊκή κυβέρνηση μπορεί να απελάσει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε ένα ταξίδι πόνου, βασανισμού και θανάτου».  

Κάθε ένας από τους υπογράφοντες το υπόμνημα δήλωσε τον τόπο όπου οι ίδιοι ήταν πρόσφυγες ως παιδιά. Η επιστολή σημείωνε τη συμμετοχή των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στο κίνημα «Σταματήστε την απέλαση», το οποίο δημιούργησαν φοιτητές την προηγούμενη εβδομάδα.

 

 (Φωτογραφία: Gil Yohanan, Tal Shimoni, Gal Arbel)

 Οι υπογράφοντες ανέφεραν ακόμα στην επιστολή τους ένα απόσπασμα από την ομιλία του αποβιώσαντος συγγραφέα και επιζώντος του Ολοκαυτώματος Elie Wiesel, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την 60η επέτειο από την απελευθέρωση από το Άουσβιτς, όπου και ο ίδιος φυλακίστηκε.

«Το παρελθόν είναι το παρόν, αλλά το μέλλον είναι ακόμα στα χέρια μας, τόσο στα δικά σας όσο και στα δικά μου», είπε. «Όσοι επέζησαν από το Άουσβιτς υποστήριζαν την ελπίδα, όχι την απελπισία. Η ερώτηση που έχω είναι: “Θα μάθει ποτέ ο κόσμος;”»

Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος έκαναν τότε έκκληση απευθείας στον Νετανιάου, λέγοντας: «Με αυτά τα λόγια, εμείς – οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος που στη συνέχεια γίναμε πρόσφυγες, ζητάμε από εσάς, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, να μάθετε αυτά τα διδάγματα και να μην απελάσετε από το Ισραήλ εκείνους τους ίδιους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας». 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να απομακρύνουμε την αδιαφορία»
«Το μέλλον δεν έχει αποφασιστεί ακόμη! Και έχετε την ευκαιρία να το αλλάξετε!», οι επιζώντες προέτρεψαν τον Πρωθυπουργό. «Ιδιαίτερα, ως Εβραίοι, οι οποίοι είχαμε τον κόσμο με στραμμένη την πλάτη τους σ’ εμάς στην πιο άσχημη στιγμή μας, έχουμε ένα ειδικό καθήκον να απομακρύνουμε την αδιαφορία και να εμποδίσουμε την απέλαση των αιτούντων άσυλο. Το κράτος πρέπει να τους παράσχει δίκαιη στέγη και να μην τους στείλει στο θάνατο σε μία ξένη γη».

«Το Κράτος του Ισραήλ υπό την κηδεμονία σας έχει έναν στόχο, να υπενθυμίσει στον κόσμο τα μαθήματα του Ολοκαυτώματος και έτσι σας ζητάμε: να σταματήσετε τη διαδικασία! Μόνο εσείς έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μία ιστορική απόφαση και να δείξετε στον κόσμο, ότι το Εβραϊκό κράτος δεν μπορεί να αντέξει τον πόνο και τα βασανιστήρια των ανθρώπων που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του. Κάντε την Εβραϊκή κίνηση, όπως έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπέγκιν, όταν πήρε πρόσφυγες από τον πόλεμο του Βιετνάμ και επέτρεψε στους αιτούντες άσυλο να ζήσουν!»  

Στο τέλος της επιστολής τους, ο επιζών του Ολοκαυτώματος ανέφερε τότε ένα απόσπασμα από το Δευτερονόμιο: «Δεν παραδίδεις στον κύριό του τον δούλο, ο οποίος δραπέτευσε από τον κύριό του σε σένα. Θα κατοικήσει μαζί σου, ακόμα και ανάμεσά σας, σ’ εκείνον τον τόπο που θα επιλέξει σε μία από τις πύλες σας, όπου τον θέλει περισσότερο».  

Ο Giora Amir, που γεννήθηκε στη Σλοβακία και ήταν πρόσφυγας στην Ουγγαρία, είναι ένας από τους 36 επιζώντες του Ολοκαυτώματος που υπογράφουν την επιστολή. Σε μία συνέντευξη στο στούντιο της ιστοσελίδαςYnet, εξήγησε το σκεπτικό του για την κίνησή του αυτή. «Είναι μία προσωπική και μία συλλογική στάση. Η προσωπική στάση απορρέει από το γεγονός ότι ήμουν ο ίδιος πρόσφυγας κι έτσι ξέρω πως είναι αυτό», είπε.  

«Μετά υπάρχει η συλλογική στάση. Είμαι κομμάτι των ανθρώπων που ζουν στο Ισραήλ και θυμάμαι πως δεχθήκαμε τους Βιετναμέζους πρόσφυγες και το Ισραήλ ήταν πολύ φτωχότερο και πολύ πιο αδύναμο τότε. Σήμερα είναι ισχυρό και πλούσιο και σίγουρα μπορεί να επιδείξει έλεος σε ανθρώπους και να μην τους στείλει σε μία προφανή σκληρή μοίρα».

Ο Amir σχολίασε επίσης το γεγονός, ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ραβίνου που ονομάζεται David Stav, εξοργίστηκαν από τη σύγκριση μεταξύ των προσφύγων του Ολοκαυτώματος και των «οικονομικών μεταναστών». 

«Ο πρόσφυγας είναι πρόσφυγας», είπε ο Amir. «Είναι χωρίς σπίτι, έφυγε, για οποιοδήποτε λόγο από το σπίτι του, κάτι το οποίο είναι ακριβώς η κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν. Ήμασταν χωρίς ιθαγένεια, χωρίς δικαιώματα, και το καθεστώς εξουσίας μπορούσε να κάνει μαζί μας ό,τι ήθελε και αυτό ακριβώς απείλησε να κάνει».  

«Είμαστε υποχρεωμένοι, ως Εβραίοι και οι πρώην πρόσφυγες, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε»
Ο επιζών του Ολοκαυτώματος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ και ο Πρωθυπουργός του που υποσχέθηκαν ότι μόνο θα απελάσουν τους μετανάστες σε μία τρίτη χώρα όπου οι ζωές τους δεν θα διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, έκαναν ελάχιστα για να τον καθησυχάσουν.

«Δεν πιστεύω ούτε μία λέξη απ’ όσα λέει ο Πρωθυπουργός μας», φώναξε ο Amir. «Τον είδα να δηλώνει στο Bar Ilan (Πανεπιστήμιο) τη συμφωνία και την εμπιστοσύνη του στη λύση των δύο κρατών και τον βλέπω σήμερα.

«Διαβάζω στο έγγραφο ότι η (τρίτη) χώρα αρνείται τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και στρέφεται στους πρόσφυγες λέγοντά τους: “Αν είστε αναγκασμένοι να έρθετε εδώ, δε θα σας δεχθούμε”».  

«Ζητώ από τον Πρωθυπουργό να μεσολαβήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών, να μεσολαβήσει με την κρίση του και γι’ αυτούς τους πρόσφυγες να είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, τουλάχιστον μέχρι να περάσει ο κίνδυνος για τη ζωή τους. Είναι το πιο ανθρώπινο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, τόσο ως Εβραίοι, πρώην πρόσφυγες, όσο και ως ανθρώπινα όντα».  

«Σταματήστε την απέλαση» είναι μία κοινωνική ομάδα πολιτών που ξεκίνησε με αρκετές δωδεκάδες πανεπιστημιακούς φοιτητές που διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση του πληθυσμού του Σουδάν και της Ερυθραίας από το Ισραήλ.

Η ομάδα, η οποία από τότε συγκέντρωσε δυναμική και απορρόφησε εκατοντάδες νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ζητά μία «αποτελεσματική και άμεση λύση τόσο για τον προσφυγικό πληθυσμό όσο και για τη δυστυχία των κατοίκων του νότιου Τελ Αβίβ και άλλων γειτονιών που επηρεάζονται από την έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής (επί του θέματος)». 

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5076194,00.html