Ynet Παρασκευή 28.12.2018
Israel Moskowitz

Ο Yishai Zimmerman που πολέμησε σε μια μονάδα με επικεφαλής τον Αριέλ Σαρόν, έλαβε Μετάλλιο Ανδρείας επειδή πολέμησε μόνος του τον Αιγυπτιακό στρατό, έκλεψε ένα αεροπλάνο στο Λίβανο το 1982, αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να επιτύχει το όνειρό του, να γίνει πιλότος μαχητικού. Εμπνευσμένοι από αυτόν, ο γιος του και τρία από τα 15 εγγόνια του, πηγαίνουν στους ουρανούς αντί του ιδίου.

Αγκαλιάστηκε με τους θρύλους των Ισραηλινών Αμυ ντικών Δυνάμεων, Meir Har – Zion και Αριέλ Σαρόν, έλαβε μετάλλιο τιμής και πολέμησε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, αλλά ο 84χρονος Yishai Zimmerman δεν κατάφερε ποτέ να πετύχει το όνειρο ζωής τους να γίνει πιλότος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Ωστόσο, η οικογένειά του βοήθησε τους παρασημοφορημένους παλαίμαχους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων να ζήσουν το όνειρό του αντιπροσωπευτικά – ο γιος του και δύο από τα 15 εγγόνια του έχουν ήδη αποφοιτήσει από την Σχολή Ικάρων και το τρίτο πρόκειται να ξεκινήσει τα μαθήματα. 

«Συνήθως, δεν είμαι συναισθηματικό άτομο, αλλά νιώθω πολύ περήφανος», είπε ο Zimmerman, κατά την πρόσφατη αποφοίτηση της εγγονής του. «Πραγματικά το απόλαυσε, ήταν δύσκολο για την ίδια, αλλά τα κατάφερε».

«Ως παιδί, ήθελα να γίνω πιλότος, αλλά η Πολεμική Αεροπορία με απέρριψε για ιατρικούς λόγους», είπε, «αφού τραυματίστηκα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, μου είπαν ότι ήμουν επιλέξιμος για εκπαιδευτικά οφέλη, οπότε τους είπα ότι ήθελα μία άδεια πιλότου».

Yishai Zimmerman (Φωτογραφία: Haim Horenstein)

«Αφού τους παρείχα ιατρικά έγγραφα που αποδείκνυαν ότι θα μπορούσα να είμαι υπεύθυνος για τη συντήρηση αεροσκαφών, εγκρίθηκα για το μάθημα ως μέρος του προγράμματος αποκατάστασης των βετεράνων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων», είπε ο Zimmerman.

 Ο Zimmerman, ο οποίος ζει στο Κιμπούτς Ein Harod Ihud στο βόρειο Ισραήλ, κατατάχθηκε στο Σώμα Τεθωρακισμένων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων το 1952 και λίγο αργότερα στρατολογήθηκε στους τολμηρούς μαχητές της Μονάδας Καταδρομέων 101 – που ιδρύθηκε και διοικήθηκε από τον μελλοντικό Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Το 1955, ο Zimmerman τιμήθηκε με το Μετάλλιο Ανδρείας, αφού βρέθηκε μόνος του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Volcano των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων το 1955 εναντίον των Αιγυπτιακών στρατιωτικών θέσεων. 

Το 1982, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Λιβάνου, ο Zimmerman προκάλεσε αναταραχή όταν, όπως ο ίδιος το θέτει, «δανείστηκε» ένα Λιβανέζικο αεροσκάφος Τσέσνα από ένα μικρό αεροδρόμιο στη Βηρυτό προκειμένου να πετάξει πίσω στο Ισραήλ για διακοπές. Προσγείωσε το αεροπλάνο στη Χάιφα και αργότερα εστάλη σε στρατιωτική φυλακή για ένα μήνα, πλήρωσε πρόστιμο 25.000 Σέκελ και υποβιβάστηκε κατά δύο βαθμούς. Απτόητος από την τιμωρία, ο Zimmerman συνέχισε να προσφέρεται εθελοντικά στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ως διοικητής άρματος μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

   «Έχω έναν γιο που είναι πιλότος, έναν εγγονό που είναι πιλότος, η εγγονή μου αποφοιτά από τα μαθήματα πιλότου και τώρα ο τρίτος εγγονός μου πρόκειται επίσης να ξεκινήσει μαθήματα», είπε περήφανος ο Zimmerman, «Είναι πιθανόν τα γονίδια της συζύγου μου».

 Ο εγγονός που πρόκειται να ξεκινήσει τα μαθήματα πιλότου ζει επίσης στο Κιμπούτς Ein Harod Ihud. 

«Ονειρεύομαι να φτιάξω ένα μνημείο για τους πεσόντες στρατιώτες του Ein Harod… δέκα πιλότοι της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας αποχαιρέτησαν το Κιμπούτς και τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν», είπε ο Zimmerman.

Ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Gilboa, Oved Nur, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που πολλά από τα μέλη του συμβουλίου συνέβαλαν στην ασφάλεια της χώρας . 

«Οι αξίες όπως ο εθελοντισμός, η ηγεσία και η αγάπη για τη χώρα μας είναι οι βασικές που συνοδεύουν τη νεολαία του Gilboa, όταν πρόκειται για κοινωνική δέσμευση, συμβολή στην κοινότητα και ενίσχυση της αλληλεγγύης στην Ισραηλινή κοινωνία», είπε.

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5430042,00.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic