BESA Center Δευτέρα 27.5.2019
By Dr. Edy Cohen*      

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η συνεχιζόμενη διεθνής παραμέληση της κακομεταχείρισης των Χριστιανών υπό την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του Χριστιανισμού στον τόπο όπου εμφανίστηκε.

Τρία σοβαρά γεγονότα συνέβησαν πρόσφατα με εμπλεκόμενους Χριστιανούς στα εδάφη που κυβερνώνται από την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ). Δεν απασχόλησαν ούτε τον κόσμο ούτε τα Ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, επειδή δεν συνδέονται με το Ισραήλ.

Στις 25 Απριλίου, οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι του Χριστιανικού χωριού Jifna κοντά στη Ραμάλα ζήτησαν από την Παλαιστινιακή Αρχή να τους προστατεύσει, αφού τους επιτέθηκαν ένοπλοι Μουσουλμάνοι. Η βία ξέσπασε, όταν μία γυναίκα από το χωριό υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία ότι ο γιος ενός εξέχοντος ηγέτη που συνδέεται με τη Φατάχ, είχε επιτεθεί στην οικογένειά της. Σε απάντηση, δεκάδες ένοπλοι της Φατάχ ήρθαν στο χωριό, πυροβόλησαν στον αέρα με εκατοντάδες σφαίρες, έριξαν βόμβες πετρελαίου ρίχνοντας κατάρες και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στη δημόσια ιδιοκτησία. Ήταν θαύμα το ότι δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες.

Παρά τις κραυγές των κατοίκων για βοήθεια, η αστυνομία της ΠΑ δεν επενέβη κατά τις ώρες του χάους. Δεν έχουν συλλάβει κανέναν ύποπτο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ταραξίες κάλεσαν τους κατοίκους να πληρώσουν το jizya – έναν φόρο κεφαλής που εισπράττεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας από μη μουσουλμανικές μειονότητες υπό Ισλαμική διακυβέρνηση. Τα πιο πρόσφατα θύματα του jizya ήταν οι Χριστιανικές κοινότητες του Ιράκ και της Συρίας υπό τη διακυβέρνηση του ISIS.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας της 13ης  Μαΐου. Βανδάλοι εισέβαλαν σε μία εκκλησία της Μαρωνιτικής κοινότητας στο κέντρο της Βηθλεέμ, τον βεβήλωσαν και έκλεψαν ακριβό εξοπλισμό που ανήκε στην εκκλησία, συμπεριλαμβανομένων των καμερών ασφαλείας.

Τρεις ημέρες αργότερα ήταν η σειρά Αγγλικανικής εκκλησίας στο χωριό Aboud, δυτικά της Ραμάλα. Βάνδαλοι διέσχισαν το φράχτη, έσπασαν τα παράθυρα της εκκλησίας και εισέβαλαν στο εσωτερικό. Τη βεβήλωσαν, έψαξαν για πολύτιμα αντικείμενα και έκλεψαν μεγάλο εξοπλισμό.

Όπως και στα δύο προηγούμενα περιστατικά, κανένας ύποπτος δεν συνελήφθη.

Σύμφωνα με τη σελίδα της στο Facebook, αυτή είναι η έκτη φορά που η Μαρωνιτική εκκλησία στη Βηθλεέμ έχει υποβληθεί σε βανδαλισμούς και κλοπές, συμπεριλαμβανομένης μίας εμπρηστικής επίθεσης το 2015 που προκάλεσε σημαντικές ζημιές και ανάγκασε την εκκλησία να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, παρ’ όλο που ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς ήταν παρών στις 24 Δεκεμβρίου 2018, στο πάρτι για να επισημάνει την εκ νέου λειτουργία της εκκλησίας μετά την ανακαίνισή της, ο εμπρησμός, πέρα από τις αναταραχές και τους βανδαλισμούς με την πάροδο των χρόνων, δεν καλύφθηκε από τα Παλαιστινιακά Μέσα Ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις επιβλήθηκε απόλυτη φίμωση.

Είναι απίθανο το τελευταίο κύμα επιθέσεων να οδηγήσει στη σύλληψη, πόσο μάλλον στη δίωξη, των όποιων υπόπτων. Το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει την ΠΑ, είναι τέτοια γεγονότα να μη διαρρέουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Φατάχ, ασκεί τακτικά έντονη πίεση στους Χριστιανούς να μην καταγγέλλουν τις πράξεις βίας και βανδαλισμού από τις οποίες υποφέρουν συχνά, καθώς τέτοιου είδους δημοσιότητα θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα της ΠΑ, ως παράγοντα ικανού να προστατεύσει τη ζωή και την ιδιοκτησία της Χριστιανικής μειονότητας υπό την κυριαρχία της. Ακόμη λιγότερο η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να απεικονιστεί ως μία ριζοσπαστική οντότητα που διώκει τις θρησκευτικές μειονότητες. Η εικόνα αυτή θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη μαζική διεθνή και ιδιαίτερα Ευρωπαϊκή, βοήθεια που λαμβάνει η ΠΑ.

Αν και οι Χριστιανοί στην Παλαιστινιακή Αρχή αποφεύγουν να το λένε δημοσίως, πολλοί από αυτούς φοβούνται – με βάσιμους λόγους – ότι η Μουσουλμανική επιθετικότητα εναντίον τους θα κλιμακωθεί. Τέτοιοι φόβοι είναι όλο και πιο δυνατοί υπό το φως της βροντερής σιωπής των Δυτικών (και Ισραηλινών) Μέσων Ενημέρωσης, ενόψει της συνεχιζόμενης εξαφάνισης της Χριστιανικής μειονότητας από την Παλαιστινιακή Αρχή και τις Ισλαμικές χώρες γενικά – σε εντυπωσιακή αντίθεση με την ανάπτυξη, την ευημερία και την αυξανόμενη ενσωμάτωση της Χριστιανικής κοινότητας στο ίδιο το Ισραήλ. Οι Χριστιανοί του Δυτικού κόσμου πρέπει να απαιτήσουν να συλλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή τους υπόπτους στις τελευταίες επιθέσεις και να αρχίσει να φυλάει τους Χριστιανικούς τόπους λατρείας υπό την κυριαρχία της. Η συνεχιζόμενη διεθνής παραμέληση της κακομεταχείρισης των Χριστιανών υπό την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του Χριστιανισμού στον τόπο όπου εμφανίστηκε.

*O Δρ. Edy Cohen είναι ερευνητής του BESA Center και συγγραφέας του βιβλίου «Το Ολοκαύτωμα στα μάτια του Μαχμούντ Αμπάς» (Εβραϊκά).

https://besacenter.org/perspectives-papers/persecution-christians-palestinian-authority/