Cohen.gr Πέμπτη 24.1.2018
Associated Press

Ο Michael Oren αποκαλύπτει ότι είχε διεξαγάγει μία μυστική κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την οικογένειαTamimi,  υποψιαζόμενος ότι τα «ξανθά μαλλιά, οι φακίδες και τα δυτικά ρούχα» διαψεύδουν το γεγονός ότι είναι «πραγματικοί» Παλαιστίνιοι, αλλά μέρος της βιομηχανίας «Pallywood» (νεολογισμός που προκύπτει από τις λέξεις «Παλαιστίνιος» και «Hollywood»). Ο Bassem Tamimi, πατέρας της Ahed, δήλωσε ότι η έρευνα ήταν «ανόητη και ρατσιστική».

Το μέλος της Κνεσέτ του κόμματος Kulanu, Michal Oren, είπε την Τετάρτη (24/01/18) ότι ηγήθηκε μίας μυστικής έρευνας για την 16χρονη Παλαιστίνια προβοκάτορα, Ahed Tamimi και την οικογένειά της, εν μέρει λόγω της εμφάνισής τους – συμπεριλαμβανομένων των «ξανθομάλλικων με φακίδες» παιδιών με «Δυτική ένδυση» - πουτους κάνει να μοιάζουν λιγότερο σαν «πραγματικοί» Παλαιστίνιοι.

Τα αξιοσημείωτα σχόλια του Oren, ενός αναπληρωτή Υπουργού και πρώην Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσαν αμέσως κατηγορίες για ρατσισμό από την οικογένεια – το τελευταίο στριφογύρισμα σε μία υπόθεση που έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο δημοσίων σχέσεων για το Ισραήλ.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το χειρισμό του Ισραήλ στην Ahed Tamimi, η οποία συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου επειδή χαστούκισε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από το σπίτι της στη Δυτική Όχθη τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

  

Το μέλος της Κνεσέτ Oren πιστεύει ότι η Ahed Tamimi και η οικογένειά της είναι ηθοποιοί (Φωτογραφία: Avi Moalem, EPA) 

Το βίντεο της διαμάχης εξαπλώθηκε γρήγορα, δίνοντας στην Tamimi παγκόσμια προσοχή. Το κορίτσι, αξιοπρόσεκτο για τις μακριές ξανθιές μπούκλες του και η μητέρα του κρατούνται τώρα στη φυλακή. Η Ahed αντιμετωπίζει κατηγορίες που επιφέρουν μέχρι 14 χρόνια φυλάκισης.

Ο Oren είπε στο Associated Press, ότι ηγήθηκε μίας απόρρητης κοινοβουλευτικής έρευνας για την οικογένεια Tamimi πριν από δύο χρόνια, κατά την οποία συμμετείχαν υπηρεσίες ασφαλείας και διπλωμάτες.

Η οικογένεια έχει μακρά ιστορία στο να ηγείται διαμαρτυριών κατά των Ισραηλινών πολιτικών στη Δυτική Όχθη, οι οποίες συχνά μετατρέπονται σε συγκρούσεις με στρατιώτες στο χωριό τους Nabi Salih και η Ahed έχει εμπλακεί σε συμπλοκές μεγάλης δημοσιότητας με στρατιώτες στο παρελθόν.

Ο Oren είπε ότι η έρευνά του ήλεγξε, εάν οι διαμαρτυρίες ήταν γνήσιες ή αν τα μέλη της οικογένειας ήταν προβοκάτορες, που πληρώθηκαν για να στείλουν παιδιά σε σύγκρουση με στρατιώτες.

Επικαλούμενοι απαράδεκτα τις αψιμαχίες που καταγράφηκαν σε κασέτα του «Pallywood», ο Oren ισχυρίστηκε ότι «κάποιος» χρηματοδοτούσε την αναταραχή για να βλάψει την εικόνα του Ισραήλ, χωρίς να παρέχει αποδείξεις.

«Η οικογένεια Tamimi και όσοι ισχυρίζονται ότι είναι μέρος της οικογένειας Tamimi, προβοκάρουν Ισραηλινούς στρατιώτες εδώ και πολλά, πολλά χρόνια», είπε. «Τα παιδιά επιλέγονταν με βάση την εμφάνισή τους, για να μοιάζουν Δυτικά, με φακίδες και με ξανθά μαλλιά».

 

«Ήταν ντυμένα σαν Δυτικά (παιδιά), πρόσθεσε. «Δεν ντύνονται όπως ντύνονται τα παιδιά στη Δυτική Όχθη, για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: για να βάζουν τους στρατιώτες να αντιδρούν βίαια εναντίον τους, για να βγάζουν φωτογραφίες τέτοιου είδους βίας και να τη διαδίδουν σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να απονομιμοποιήσουν, να δυσφημίσουν το Κράτος του Ισραήλ».

Την αποκάλεσε μία «πολύ εκλεπτυσμένη επιχείρηση», που κατάφερε να χειραγωγήσει το Δυτικό Τύπο.

Σε μία συνέντευξη στο Κανάλι 10, ο Oren ισχυρίστηκε ότι ένα αγόρι εμφανίστηκε σε διαφορετικά βίντεο με ένα σημάδι στο ένα του χέρι σε μία διαμαρτυρία και στο άλλο του χέρι σε μία άλλη διαμαρτυρία, πριν εξαφανιστεί από όλες τις διαδηλώσεις.

Σε μία δήλωση από το γραφείο του, ο Oren είπε, «Σε συζητήσεις που έγιναν στην επιτροπή, ήρθε στο προσκήνιο το θέμα της αξιοπιστίας της οικογένειας και το αν είναι πράγματι είναι είναι αληθινή οικογένεια».

Ο πατέρας της Ahed, Bassem Tamimi, αποκάλεσε την έρευνα του Oren «ανόητη και χαζή» και είπε ότι η έρευνα ήταν ρατσιστική.

«Εμείς, η οικογένεια Tamimi, ήμασταν εδώ στην Παλαιστίνη πριν από τη δημιουργία του Ισραήλ και εδώ θα μείνουμε», είπε. «Η άρνηση ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να είναι ξανθοί, αντανακλά τον ρατσισμό της Ισραηλινής κοινωνίας».

Η Ahed θαυμάζεται από τους Παλαιστίνιους ως εθνική ηρωίδα και η συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντί της έχει προκαλέσει την προσοχή διεθνών ακτιβιστών, ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.

Σε βίντεο της 15ης Δεκεμβρίου, φαίνεται να πλησιάζει δύο στρατιώτες που στέκονται έξω από το σπίτι της. Τους φωνάζει, τους λέει να φύγουν, μετά τους χτυπά και τους χαστουκίζει, ενώ εκείνοι στέκονται ήσυχοι.

Η οικογένεια λέει, ότι το κορίτσι ήταν ταραγμένο επειδή ένας νέος ξάδελφος είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και είχε τραυματιστεί σοβαρά με μία σφαίρα από καουτσούκ που έριξαν Ισραηλινοί στρατιώτες. Αλλά ο καυγάς προκάλεσε την οργή όλων στο Ισραήλ γιατί κάποιοι το είδαν ως ταπείνωση του στρατού.

Ως αντανακλαστικό στις εντάσεις, ο Υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman διέταξε το δημοφιλή Στρατιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό να απαγορεύσει τα τραγούδια που έχει συνθέσει ο Yehonatan Geffen, ένας κορυφαίος δημοσιογράφος και συνθέτης, εξαιτίας ενός ποιήματος που δημοσίευσε και το οποίο επαινούσε την Ahed. Ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι ο Lieberman δεν έχει καμία εξουσία στον προγραμματισμό του σταθμού.

Τότε, ο Υπουργός Άμυνας Lieberman δέχθηκε κριτική από τα δύο παιδιά του Geffer, Shira και Aviv, τα οποία έγραψαν ένα ποίημα και μία ανοιχτή επιστολή, εκστομίζοντας ύβρεις για τη συμπεριφορά του απέναντι στον πατέρα τους και τις πολιτικές του θέσεις.

Ο Βουλευτής της Αντιπολίτευσης Nachman Shai (Σιωνιστική Ένωση), ένας πρώην επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο οποίος συχνά κριτικάρει την Κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι το περιστατικό έχει γίνει μέρος του πολέμου για τις «καρδιές και τα μυαλά» των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Αλλά είπε, ότι το Ισραήλ δεν είχε επιλογή στο πως να χειριστεί την υπόθεση.

«Δε δικαιούται να επιστρέψει στο σπίτι της σαν να μη συνέβη τίποτα», είπε. «Δεν μπορείτε να το αγνοήσετε, διότι αυτό, θα προκαλέσει άλλους Παλαιστίνιους να την ακολουθήσουν».

Η Tamimi συνελήφθη σε μία ολονύκτια επιδρομή στις 19 Δεκεμβρίου και η μητέρα της συνελήφθη όταν επισκέφθηκε την κόρη της στο αστυνομικό τμήμα.

Ένα Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο διέταξε να κρατηθούν και οι δύο για όλη τη διάρκεια της δίκης τους – μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Η Ahed έχει κατηγορηθεί για 12 επιθέσεις σε στρατιώτες σε πέντε περιστατικά που συνέβησαν τον Απρίλιο του 2016, ενώ η μητέρα της κατηγορήθηκε για υποκίνηση. Ένας ξάδελφος που συνελήφθη με την Ahed αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Η δικηγόρος της οικογένειας, Gaby Lasky, δήλωσε ότι η δίκη είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 31 Ιανουαρίου, στα 17α γενέθλια της Ahed. Είπε ότι ελπίζει πως οι εισαγγελείς δε θα επιδιώξουν τη μέγιστη ποινή των 14 ετών για το κορίτσι και θα συμφωνήσουν σε μία μειωμένη ποινή αρκετών μηνών.

Ερωτηθείς για την έρευνα του Oren, είπε ότι «ντρέπεται» να ακούει ότι μία κοινοβουλευτική επιτροπή ασχολείται με «άγριες θεωρίες συνωμοσίας».

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5076095,00.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic