Haaretz Κυριακή 21.7.2019
Yotam Berger

Νομική ανάλυση εξηγεί την απόφαση, σύμφωνα με την οποία το μέλος του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit δε θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για την Κνεσέτ λόγω των ρατσιστικών του απόψεων.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο δημοσίευσε την Πέμπτη (18 Ιουλίου) το πλήρες νομικό σκεπτικό του πίσω από την απόφαση 8-1 να στερήσει το δικαίωμα από τον ακροδεξιό ηγέτη Michael Ben Ari να είναι υποψήφιος στις εκλογές της Κνεσέτ, επικαλούμενο το φάκελό του για ρατσιστικές αντι-αραβικές δηλώσεις.

Η γνωμοδότηση της Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Esther Hayut ανέφερε ότι ήταν σαφές πως ο BenAri «συστηματικά παρακινεί τους οπαδούς του να εκφράζουν μίσος εναντίον του Αραβικού κοινού στο σύνολό του», συμπεριλαμβανομένου του να αποκαλούν τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ «δολοφόνους, πέμπτη φάλαγγα, εχθρούς, άπιστους και προδοτικού χαρακτήρα». Αυτά δεν ήταν «ολίσθημα της γλώσσας σε μία εν βρασμώ στιγμή, αλλά μάλλον μία συνεχής και σταθερή σειρά δηλώσεων», ανέφερε η γνωμοδότηση. 

Το δικαστήριο είχε παρουσιάσει ουσιαστικές αποδείξεις των ρατσιστικών δηλώσεων του Ben - Ari κατά τα δύο χρόνια που οδήγησαν στην υποψηφιότητά του. Η Hayut επεσήμανε ειδικά ένα βίντεο από τον Αύγουστο του 2018, στο οποίο είπε, ότι ο BenAri έκανε σαφή έκκληση για βία: «Όποιος τολμά να μιλήσει εναντίον ενός Εβραίου δεν πρέπει να ζει. Ένα εκτελεστικό απόσπασμα τον πυροβολεί, τον εξαλείφει. Αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι Άραβες».

Η Πρόεδρος απέρριψε το επιχείρημα ότι ο BenAri δεν προέβη σε υποκίνηση εναντίον των Αράβων για την εθνοτική τους καταγωγή, αλλά μάλλον εναντίον των εχθρών με βάση τις πολιτικές τους απόψεις. Η Πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο BenAri ισχυρίζεται ότι οι παρατηρήσεις δεν είναι ρατσιστικές, αλλά «δυστυχώς, οι ενέργειές του και οι δηλώσεις του είναι διαμετρικά αντίθετες με αυτό το σχόλιο».

Ο Δικαστής Noam Solberg μειοψήφισε υποστηρίζοντας ότι σε όλους τους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του BenAri, θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να είναι υποψήφιοι για την Κνεσέτ, όσο εξωφρενικές κι αν είναι οι δηλώσεις του.

Ο BenAri και ο κομματικός του συνάδελφος Itamar BenGvir του Otzma Yehudit ήταν και οι δύο οπαδοί του δολοφονημένου εξτρεμιστή ραβίνου Meir Kahane, του οποίου το Κόμμα kach αποκλείστηκε από το ψηφοδέλτιο το 1988. Η Δικαστής Hayut εξήγησε κατά τη γνώμη της ότι ο BenGvir δεν επρόκειτο να αποκλειστεί επειδή «τα τελευταία χρόνια, άλλαξε τους τρόπους του και εργάζεται με νόμιμα μέσα». Τότε, το κόμμα Otzma Yehudit αποκάλεσε την απόφαση «παράξενη» και δήλωσε ότι «αποδεικνύει τα βάθη στα οποία απαιτείται αλλαγή στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Αναφορικά με την απόφαση του δικαστηρίου να επιτρέψει τον κατάλογο των υποψηφίων των κομμάτων United Arab ListBalad στην ψηφοφορία του Απριλίου, το δικαστήριο ανέφερε ότι δεν είχαν παρουσιαστεί σαφείς και πειστικές αποδείξεις ότι κάποιο από τα δύο κόμματα έχει στις διακηρύξεις του τον «ένοπλο αγώνα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» ως «κεντρικό και κυρίαρχο στόχο». 

Αναφορικά με την απόφαση του δικαστηρίου να επιτρέψει στον Ofer Cassif να είναι υποψήφιος με το κόμμα Hadash, η Hayut είπε ότι δέχεται τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα Avichai Mendelblit ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Cassif είναι ανεπαρκή για τον αποκλεισμό του. Πρόσθεσε ότι η δήλωση του Cassif ότι προκαλώντας ζημιά στους Ισραηλινούς στρατιώτες ήταν «όχι τρομοκρατία» και είναι «εντελώς νόμιμη με βάση τα ηθικά κριτήρια και, παρεμπιπτόντως, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο» είναι «δριμεία και εξωφρενική».

Σύμφωνα με μία άλλη μειοψηφούσα άποψη του Δικαστή David Mintz, ο Ben-Ari, ο Cassif και το κόμμα United Arab ListTaal θα έπρεπε να αποκλειστούν από την ψηφοφορία. Έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη δήλωση του Cassif, λέγοντας ότι παρέχει επαρκή βάση για να τον αποκλείσουν εξαιτίας της στήριξής του στον «ένοπλο αγώνα κατά του Κράτους του Ισραήλ».

Στην απόφαση εναντίον του αιτήματος για αποκλεισμό του κόμματος HadashTaal του Cassif, η Hayut είπε ότι αν και κάποιες δηλώσεις που αποδίδονται σε εκπροσώπους των υποψηφίων, θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως στήριξη για την ένοπλη τρομοκρατία εναντίον του Ισραήλ, «οι ίδιες αναφορές περιέχουν επίσης δηλώσεις από τα μέλη του κόμματος ότι δεν υποστηρίζουν τη βία ως πολιτική προσέγγιση», αμφισβητώντας την ερμηνεία ότι οι υποψήφιοι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Το δικαστήριο είχε δημοσιεύσει μία μερική νομική γνωμοδότηση προεκλογικά, ώστε να μπορέσει να παράσχει συνοπτική εξήγηση πριν από τις εκλογές του Απριλίου. Τον Μάιο, η Κνεσέτ ψήφισε τη διάλυσή της μετά την αποτυχία του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάου να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Μία νέα εκλογική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.

https://www.haaretz.com/israel-news/elections/.premium-supreme-court-releases-reasoning-for-barring-kahanist-leader-from-israeli-election-1.7545445