JNS Τετάρτη  8.10.2019
BY   Ellie Rudee  

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες πρέπει να εξελιχθεί ή να διαλυθεί, λέει ο ανώτερος υπάλληλος της Υπηρεσίας στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης

Η αποτυχία της υπηρεσίας να επιλύσει το Παλαιστινιακό πρόβλημα των προσφύγων «είναι στην πραγματικότητα η αποτυχία των δωρητών της», λέει ο πρώην γενικός σύμβουλος James Lindsay και πηγάζει από τον ορισμό του ποιος είναι πρόσφυγας.

«Η άμεση πίεση» από τους δωρητές είναι ο πιο πιθανός τρόπος για να προκαλέσει την αλλαγή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρώην γενικός σύμβουλος της UNRWA, James Lindsay, στο JNS, καθώς ολοκλήρωνε τις εργασίες της η 74η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνώντην περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας από τη Γενεύη, ο Lindsay – ο μόνος πρώην ανώτερος αξιωματούχος της UNRWA που έχει γράψει μία λεπτομερή κριτική της υπηρεσίας, η οποία έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση 5,6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία – είπε στο JNS ότι ενώ η ανανέωση της εντολής της υπηρεσίας τους επόμενους μήνες ήταν «σχεδόν ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα,» οι δωρήτριες χώρες μπορούν ακόμα να έχουν έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο. (Η εντολή της υπηρεσίας πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.)

Οι δωρήτριες χώρες πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν «το σωστό», είπε, με «πίεση και αμηχανία» αν είναι απαραίτητο.

Καθώς οι υπουργοί της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την ανανέωση της εντολής της υπηρεσίας, ο Lindsay εξέθεσε διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα με την UNRWA, τα οποία υπερβαίνουν τις υποτιθέμενες καταχρήσεις εξουσίας από ανώτερους αξιωματούχους της υπηρεσίας. (Η UNRWA βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά από κατηγορίες για ηθικό παράπτωμα και διαφθορά).

Μιλώντας σε μία παράλληλη εκδήλωση κατά την 42η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Lindsay επέκρινε την πασίγνωστη αντι-Ισραηλινή υπηρεσία, προτείνοντας ότι πρέπει να εξελιχθεί ή να διαλυθεί. Ο Lindsay ανέφερε λεπτομερώς την υπονόμευση της αποστολής από την ίδια την UNRWA ως «οργάνωση ανθρωπιστική και ευημερίας επικεντρωμένη στην άμεση ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν».

Για παράδειγμα, είπε, μόνο το 10% του τρέχοντος προϋπολογισμού του οργανισμού πηγαίνει στις βασικές, άμεσες ανάγκες, ενώ το υπόλοιπο πηγαίνει στην εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη, τα οποία αποκάλεσε «κυβερνητικές ευθύνες».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα Ηνωμένα Έθνη να τα παρέχουν αυτά», είπε.

Το σημαντικότερο διαρθρωτικό πρόβλημα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, είπε, είναι ο μοναδικός ορισμός της για το ποιον χαρακτηρίζει ως πρόσφυγα. Σύμφωνα με τον ορισμό της υπηρεσίας, οι Παλαιστίνιοι που έχουν ιθαγένεια στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένων 1,8 εκατομμυρίων Ιορδανών πολιτών, εξακολουθούν να καταχωρούνται ως πρόσφυγες. Αυτό είναι αντίθετο στον ορισμό που χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι υπεύθυνο για όλους τους άλλους πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πρέπει να χειριστούμε αυτόν τον ορισμό και να τον καταστήσουμε σύμφωνο με άλλους ορισμούς», ανέφερε, κάτι το οποίο θα απαιτούσε τη «μεταφορά [διαφόρων] ευθυνών από την UNRWA στην Ιορδανία».

«Από πρακτική άποψη», είπε ο Lindsay στο JNS, «υποψιάζομαι ότι όλα τα κράτη μέλη γνωρίζουν ήδη ότι ο ορισμός της UNRWA για έναν πρόσφυγα θα πρέπει, από ηθική και νομική άποψη, να γίνει όμοιος με τον ορισμό για όλους τους άλλους πρόσφυγες στον κόσμο».

Ακόμα κι έτσι, είπε, «η UNRWA εξακολουθεί να αναγνωρίζει ψευδώς ανθρώπους που είναι πολίτες κρατών ως «πρόσφυγες», διαιωνίζοντας μια αίσθηση αδυναμίας, θυματοποίησης και ρεβανσισμού» μεταξύ αυτών των Παλαιστινίων.

«Με το να μην απαιτείται να υιοθετήσει η UNRWA τον ορισμό της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Συνέλευση έχει υψώσει την πολιτική άνω της ηθικής», είπε ο Lindsay.

Επιπλέον, είπε ότι η αποτυχία της UNRWA, η οποία ισχυρίστηκε «είναι στην πραγματικότητα η αποτυχία των δωρητών της», να επιλύσει το πρόβλημα των Παλαιστίνιων προσφύγων, αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη, ενισχύοντας την πίστη σε ένα «δικαίωμα επιστροφής» μεταξύ των Παλαιστινίων – ένα «δικαίωμα» το οποίο αποκάλεσε «ανάθεμα για τους Ισραηλινούς». 

«Στο μυαλό τους, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει»

Μιλώντας, επίσης στις 23 Σεπτεμβρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το πρώην μέλος της Κνεσέτ, Einat Wilf, αναφέρθηκε με παρόμοιο τρόπο εναντίον της UNRWA, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «εκβίασαν» την οργάνωση αφού αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του πολέμου του 1948 που οδήγησε στη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι στο μυαλό τους, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Στο μυαλό τους, το Κράτος του Ισραήλ είναι προσωρινό», είπε. «Εάν θεωρούν το Ισραήλ προσωρινό, δε θα υπογράψουν ποτέ μία συμφωνία που θα φέρει ειρήνη. Θα περιμένουν να τεθεί εκτός». 

Η Wilf έριξε επίσης, το βάρος στις δωρήτριες χώρες της Δύσης, «των οποίων ο ορισμός της ειρήνης είναι δύο κράτη», αλλά που συνεχίζουν να «διοχετεύουν χρήματα σε αυτήν την οργάνωση που κάνει τους [Παλαιστίνιους πρόσφυγες] να σκέπτονται διαφορετικά», με αποτέλεσμα «να τροφοδοτούν και να νομιμοποιούν την ιδέα ότι ένα Εβραϊκό κράτος είναι προσωρινό».

Από το 2009, είπε ο Lindsay, το μόνο κράτος - δωρητής που ανέλαβε δράση εναντίον της UNRWA ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει την ετήσια χρηματοδότηση της Αμερικής ύψους 360 εκατομμυρίων δολαρίων στην οργάνωση. Αυτό, είπε ο Lindsay, «ανάγκασε άλλα κράτη να χρηματοδοτήσουν την UNRWA αβαντάροντας τη συνεχή χρήση από την UNRWA των δικών της, εντελώς ακατάλληλων κριτηρίων, για να καθορίζει ποιος είναι πρόσφυγας». 

Εξέφρασε την «επιφυλακτική αισιοδοξία» του ότι με νέες συμπεριφορές και πιέσεις από την Αμερικανική κυβέρνηση, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι πολιτικοί μπορούν επίσης να αρχίσουν να αυξάνουν τη δυσκολία στην πλήρη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της. Ο Lindsay κάλεσε τους υπόλοιπους δωρητές της UNRWA να πιέσουν γι’ αυτές τις «ορθολογικές αλλαγές» στον ορισμό του πρόσφυγα ή να πιέσουν για διάλυση της οργάνωσης τα επόμενα πέντε χρόνια.

https://www.jns.org/unrwa-must-evolve-or-dissolve-says-senior-agency-official-at-end-of-general-assembly/?utm_source=IVN&utm_medium=email