Haaretz Τετάρτη 4.12.2019
Yossi Melman 

Κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν Ισραηλινές σήραγγες, λιμάνια και πολλά άλλα. Η κυβέρνηση ανυπομονεί για επενδύσεις από το Πεκίνο, αλλά ο Αυστραλός βουλευτής Άντριου Χέιστι λέει ότι υπάρχει ένα όριο.

Η Αυστραλιανή κοινότητα πληροφοριών διανύει μια θυελλώδη περίοδο. Στο μάτι του κυκλώνα υπάρχει ένας νεκρός νέος επιχειρηματίας Kινεζικής καταγωγής – και ο Άντριου Χέιστι, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μεικτής επιτροπής για τις μυστικές υπηρεσίες και την ασφάλεια.

Ο Χέιστι θεωρείται καλός φίλος του Ισραήλ, ειδικά εξαιτίας του υποβάθρου του στις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό. Επίσης, θέλει το Ισραήλ να αναλάβει πολύ μεγαλύτερο ρόλο εναντίον αυτού που ονομάζει «Κινεζική απειλή».

Τον Μάρτιο, ο Bo «Nick» Zhao, ένας 32χρονος έμπορος πολυτελών αυτοκινήτων, βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Μελβούρνης. Ο Zhao είχε ισχυρές πολιτικές φιλοδοξίες. Τον περασμένο μήνα, τα Μέσα Ενημέρωσης της Αυστραλίας μετέδωσαν ότι οι Κινεζικές μυστικές υπηρεσίες βοηθούσαν κρυφά τον Zhao για να εκλεγεί στο κοινοβούλιο και να εργαστεί ως πράκτορας για το Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινεζικές μυστικές υπηρεσίες του πρόσφεραν 1 εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας για να γίνει ο τέλειος κατάσκοπος. Ο Zhao αρνήθηκε και ενημέρωσε τις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας. Όπως φαίνεται, το Πεκίνο τον κατηγόρησε για προδοσία και τον σκότωσε. Ένας δικαστής διερευνά τώρα την υπόθεση.

Ο Άντριου Χέιστι, 37 ετών, γεννήθηκε από οικογένεια Πρεσβυτεριανών. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ μετά από σπουδές στην ιστορία, την πολιτική και τη φιλοσοφία, πήγε στο στρατιωτικό κολέγιο και κατατάχθηκε στο στρατό. Κατά τη διάρκεια των 14 χρόνων του στον στρατό, έφθασε στο βαθμό του λοχαγού και προσχώρησε στις Ειδικές Δυνάμεις Αεροπορικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, μία μονάδα Κομάντο στα πρότυπα της φημισμένης Βρετανικής SAS (Special Air Service). Η Βρετανική SAS αποτέλεσε έμπνευση για τον Συνταγματάρχη Avraham Arnan, ο οποίος καθιέρωσε το Ισραηλινό ισοδύναμο – τη Sayeret Matkal – το 1957.

Τα τελευταία χρόνια, η στρατιωτική μονάδα Sayeret Matkal και άλλες Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και μονάδες πληροφοριών έχουν αυξήσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τους ομολόγους τους στις Δυτικές δημοκρατίες, πάνω από όλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ του 2010 και του 2012, ο Χέιστι πολέμησε στο Αφγανιστάν και τοποθετήθηκε επίσης στην Ιορδανία, μία χώρα της οποίας η κοινότητα πληροφοριών συνεργάζεται επίσης πολύ στενά με το Ισραήλ. Όπως και οι συνάδελφοί του στη SAS, ο Χέιστι δεν ενδιαφέρεται να μιλήσει για τη στρατιωτική του εμπειρία. Αλλά δε θα ήταν αδιανόητο να υποθέσουμε ότι συμμετείχε σε αποστολές μυστικών υπηρεσιών. 

Αφού αποσύρθηκε από το στρατό, εισήλθε στην πολιτική και το 2015 κέρδισε μία κοινοβουλευτική έδρα για το Φιλελεύθερο (συντηρητικό) κόμμα. Μέσα σε ένα χρόνο ήταν πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας.

Το πάντα σημαντικό δίκτυο 5G.

Ο Χέιστι έχει αφήσει το σημάδι του ως ένας ασυμβίβαστος αντίπαλος του Κινεζικού καθεστώτος και της παρέμβασής του στην πολιτική και στην οικονομία της Αυστραλίας και άλλων Δυτικών εθνών. Η σταυροφορία του Χέιστι υποστηρίζεται από την Αυστραλιανή κοινότητα πληροφοριών.

«Αυστραλιανά πρακτορεία μυστικών υπηρεσιών μας έχουν πει τα τελευταία δύο χρόνια ότι η Αυστραλία είναι ο στόχος πρωτοφανών επιπέδων κατασκοπείας και ξένων παρεμβολών», μου είπε ο Χέιστι σε συνέντευξή του πριν από ένα μήνα και το υποστήριξε αυτό σε μία μεταγενέστερη ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η συνέντευξη έλαβε χώρα σε ένα συνέδριο στο Τελ Αβίβ που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat του Πανεπιστημίου Bar-Ilan και από το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας.

Ως αποτέλεσμα των αμείλικτων προσπαθειών του και με τη βοήθεια της κυβέρνησης και των μελών του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος, ψηφίστηκαν δύο σημαντικές νομοθετικές πράξεις το 2018: ο νόμος περί Κατασκοπείας και Ξένης Παρέμβασης και ο νόμος για την Ασφάλεια των Κρίσιμων Υποδομών. Η νομοθεσία απαγορεύει τις ξένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών από το μελλοντικό δίκτυο 5G της χώρας και ενισχύει την Επιτροπή Επιθεώρησης Ξένων Επενδύσεων. 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα έχει επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα σημείο καμπής ήταν το πέρασμα αυτών των δύο νομοσχεδίων, τα οποία «χτυπήθηκαν» από νομικές, πολιτικές και οικονομικές μάχες και απειλές. Οι περισσότερες Δυτικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δίσταζαν. Φοβόταν το μακρύ χέρι της Κίνας.

«Πρόκειται για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στο σύστημά μας. Τα απολυταρχικά κράτη χρησιμοποιούν τον οικονομικό εξαναγκασμό, τον πολιτικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις και την κατασκοπεία για την οικοδόμηση πλεονεκτήματος», δήλωσε ο Χέιστι. «Οι Δημοκρατικές χώρες πρέπει να λάβουν εσωτερικά μέτρα για να προστατευθούν από αυτές τις απειλές. Η Αυστραλία έχει δείξει το δρόμο σε αυτό το θέμα». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα απολυταρχικά κράτη χρησιμοποιούν όλα τα μέσα της κρατικής εξουσίας για να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους. Φαινομενικά αθώες δραστηριότητες, όπως η διπλωματία, οι ροές ξένων επενδύσεων σε στρατηγικές βιομηχανίες και οι εξαγορές υποδομών, όπως η αγορά λιμανιών, δεν είναι τόσο αβλαβείς. Οι Δημοκρατίες που δεν δίνουν προσοχή σε αυτές τις δραστηριότητες – και να λάβουν μέτρα για την προστασία τους – κινδυνεύουν να προσδεθούν σε υπερ-μοντέρνα απολυταρχικά κράτη και να χάσουν την κυριαρχία τους στη διαδικασία».

Με τη σειρά του, το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, με επικεφαλής τον ισόβιο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ μετέτρεψε τον Χέιστι σε εχθρό του λαού και του απαγόρευσε τη βίζα εισόδου. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα: «Η καταληκτική μου γραμμή είναι η κυριαρχία της Αυστραλίας – θέλω να προστατεύσω τον τρόπο ζωής μας, την ελευθερία δράσης μας και τους πολιτικούς μας θεσμούς. Αυτή είναι η δουλειά μου ως μέλος του Κοινοβουλίου της Κοινοπολιτείας. Δεν απολογούμαι γι’ αυτό».

Ιδιωτικός σταθμός ενέργειας

Ο συνδυασμός της παιδικής του ανατροφής, του στρατιωτικού παρελθόντος και των ισχυρών πολιτικών πεποιθήσεων έκανε τον Χέιστι έναν πιστό φίλο και υποστηρικτή του Ισραήλ. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, επαίνεσε την κοινότητα πληροφοριών και μίλησε υπέρ της βελτίωσης της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Και δε δίστασε να παροτρύνει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να μειώσει την επιρροή της Κίνας στη χώρα.

Δυστυχώς, για τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας, Σιν Μπετ, η Ισραηλινή κυβέρνηση έκανε το αντίθετο. Παρακινημένη από τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάου, τις δύο τελευταίες δεκαετίες η Κίνα αύξησε την παρουσία της στην οικονομία του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων υποδομών. Επίσης αποκαλύφθηκε ότι Κινέζοι κατάσκοποι και χάκερς έχουν κλέψει στρατιωτικά μυστικά από κορυφαίους εργολάβους άμυνας του Ισραήλ.

Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός ενέργειας του Ισραήλ θα κατασκευαστεί από Κινεζικές εταιρείες. Πάνω από μία δεκαετία πριν, μία Κινεζική εταιρεία έσκαψε τις σήραγγες Carmel στη Χάιφα. Μία Κινεζική εταιρεία σκάβει επίσης το υπόγειο τμήμα του σιδηρόδρομου του Τελ Αβίβ, ο οποίος απέχει μόνο δεκάδες μέτρα από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το έργο αυτό θεωρείται από τους περισσότερους Ισραηλινούς στρατιωτικούς και ειδικούς σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, ως σημαντικός κίνδυνος για την ασφάλεια.

Δεν είναι λιγότερο ανησυχητική η κατασκευή του νέου λιμανιού της Χάιφα κοντά στην υποθαλάσσια αποβάθρα που φιλοξενεί Ισραηλινά υποβρύχια που σύμφωνα με αναφορές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές.

Η περίπτωση του καθηγητή Shaul Horev, απεικονίζει τον παραλογισμό της Ισραηλινής γραφειοκρατίας. Πέρυσι, ως διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Ναυτική Πολιτική και Στρατηγική στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, επέκρινε την απόφαση να έχει η Χάιφα ένα νέο λιμάνι που θα κατασκευαστεί από μία Κινεζική εταιρεία, η οποία έχει επίσης παραχώρηση 25 ετών για να το συντηρήσει.

Όμως, προς μεγάλη έκπληξη, ο Horev είναι επίσης συνταξιούχος υποναύαρχος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον υποβρύχιο στόλο, διαχειρίστηκε την κατασκευή υποβρυχίων στη Γερμανία και ηγήθηκε της Ισραηλινής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Όταν τον ρώτησα πρόσφατα πού ήταν, όταν ο ίδιος με τις ικανότητές του τις στρατιωτικές και ως προς την ασφάλεια, δε διαφώνησε με την εμπλοκή της Κίνας, απάντησε: «Δεν ήξερα. Ήταν ένα έργο που ανέλαβε το Υπουργείο Μεταφορών».

Μόνο τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, οι Ισραηλινοί που είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων, άρχισαν να ξυπνάνε. Πριν από λίγες εβδομάδες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει ένα ειδικό συμβούλιο με επικεφαλής το Υπουργείο Οικονομικών για να αναθεωρήσει την «πολιτική ξένων επενδύσεων» - βασικά έναν κωδικό όρο για την πρόληψη περαιτέρω Κινεζικών επενδύσεων σε στρατηγικούς χώρους. Ο Άντριου Χέιστι εξήρε την απόφαση, η οποία λίγο πολύ μπορεί να θεωρηθεί ως «κάλλιο αργά παρά ποτέ». ♦

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-a-dead-spy-chinese-hackers-and-the-australian-commando-warning-israel-1.8223349?utm_source=smartfocus&utm_medium=email&utm_campaign=haaretz-most-read&utm_content=https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-a-dead-spy-chinese-hackers-and-the-australian-commando-warning-israel-1.8223349