Κέντρο BESA Τρίτη 9.3.2020
Απο τον Δρ.
Ehud Eilam
*

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ: Από τον πόλεμο του 2006, το Ισραήλ προτίμησε να περιορίσει τη Χεζμπολάχ παρά να την πολεμήσει ευθέως. Το Ισραήλ ήταν τόσο αποφασισμένο να αποφύγει την σύρραξη με την τρομοκρατική ομάδα, που ανέχτηκε την σημαντική αύξηση της στρατιωτικής της δύναμης. Από το 2012, πάντως, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές μέσα στη Συρία προσπαθώντας να σταματήσει την μεταφορά όπλων προηγμένης τεχνολογίας στη Χεζμπολάχ. To Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει να καθυστερεί τον οπλισμό της Χεζμπολάχ, αλλά αυτή έχει γίνει ήδη αρκετά δυνατή, και ένας πόλεμος μπορεί να προκύψει ακόμα και αν καμία από τις δυο πλευρές δεν τον επιθυμεί.

Εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου πληρεξούσιου του Ιράν, τη Χεζμπολάχ, έχουν φτάσει σε  σημείο που ένας πόλεμος μπορεί εύκολα να συμβεί. Καμία πλευρά δεν το θέλει αυτό, τουλάχιστον όχι τώρα, αλλά μπορεί ακόμα να προκύψει, είτε ως αποτέλεσμα λανθασμένων υπολογισμών, η/και εξαιτίας μιας γρήγορης κλιμάκωσης που ξέφυγε από τον έλεγχο.

Οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν η μία την άλλη στο Λίβανο τις δεκαετίες των 1980 και 1990, και ο πόλεμός τους- διαρκείας 34 ημερών το καλοκαίρι του 2006 - έληξε με ισοπαλία. Σύμφωνα με  στρατηγικό έγγραφο του 2018 των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (ΙΑΔ), την επόμενη φορά που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ θα πολεμήσουν, οι ΙΑΔ θα είναι πρόθυμες να χτυπήσουν την οργάνωση σκληρά με σκοπό να πετύχουν μια γρήγορη νίκη.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ένα ξεκάθαρο κέντρο βάρους που μπορεί να εξολοθρευτεί και με αυτό τον τρόπο να δώσει στο Ισραήλ μια γρήγορη και ξεκάθαρη νίκη. H οργάνωση επίσης απολαμβάνει τεράστια υποστήριξη από την κοινότητα των Σιιτών στο Λίβανο.

Οι ΙΑΜ έχουν πολύ περισσότερα όπλα και αρκετά περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό από τη Χεζμπολάχ- αλλά η Χεζμπολάχ έχει περίπου 150.000 πυραύλους που στοχεύουν το Ισραήλ. Το Ισραήλ ολόκληρο βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Χεζμπολάχ, αλλά αυτή θα στόχευε κυρίως τα βόρεια της χώρας. Η τεράστια ποσότητα πυραύλων διαθέσιμων στη Χεζμπολάχ σημαίνει πως τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ -όπως ο Σιδερένιος Θόλος-, θα ήταν ικανά να αναχαιτίσουν μόνο μερικούς από αυτούς. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει πλήρως η εκτόξευση πυραύλων και ρουκετών θα ήταν για το Ισραήλ να εκτελέσει μια μεγάλη επίθεση εντός του Λιβανού.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις πολεμικής Αεροπορίας έχουν εκπαιδευτεί στην πραγματοποίηση χιλιάδων επιδρομών στοχεύοντας στην καταστροφή στόχων της Χεζμπολάχ, κυρίως των ρουκετών της. Αλλά οι Ι.Δ.Α. ίσως να μην μπορούν να εκτελέσουν αυτή την αποστολή μόνες τους, ειδικά αν ρουκέτες χτυπήσουν τα αεροδρόμιά τους. Το Ισραήλ ίσως να μην έχει άλλη εναλλακτική από το να διεξάγει παράλληλα και μια επίθεση από εδάφους.

Αυτό δεν θα ήταν όπως  το 2006, οπού το Ισραήλ δίσταζε και ήταν απρόθυμο να πραγματοποιήσει μια επίγεια επίθεση μεγάλης κλίμακας, λόγω του φόβου να υποστεί σοβαρές απώλειες. Στον επόμενο πόλεμο ίσως να ισχύει το αντίθετο. Με άλλα λόγια, για να μειωθούν οι απώλειες των Ισραηλινών- και στην πρώτη γραμμή στο Λίβανο αλλά και στα μετόπισθεν-, ίσως χρειαστεί να αρχίσει ο πόλεμος με μια μεγάλη επίθεση από εδάφους.

Πολλοί στις Ι.Α.Δ. προσπαθούν να αποδείξουν ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να πραγματοποιήσει μια επίγεια επίθεση, ακόμα και αν το κόστος της είναι υψηλό. Το νόημα είναι ότι οι εχθροί του Ισραήλ δεν θα έπρεπε να υποθέτουν ότι το Ισραήλ φοβάται να εκθέσει τις ομάδες εδάφους του σε απώλειες, και ότι θα προτιμάει πάντα να βασίζεται στις εναέριες δυνάμεις. Στις ενέργειες στη λωρίδα της Γάζας των 2008-2009 και του 2014, το Ισραήλ πραγματοποίησε περιορισμένες επίγειες επιθέσεις και βασίστηκε στις αεροπορικές δυνάμεις.

Όμως, το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει μια επίθεση από εδάφους απλά για να αποδείξει κάτι, αν οι συνθήκες δεν είναι σωστές. Aν υπάρχει περιορισμένη σύγκρουση και οι δύο πλευρές εκφράζουν την επιθυμία τους να τελειώσει σύντομα, τότε το να σταλούν μονάδες εδάφους στο Λίβανο θα μπορούσε να επεκτείνει άσκοπα τον πόλεμο. Ξεκινώντας έναν πόλεμο με μία μεγάλη επίθεση δεν είναι πάντα η σωστή επιλογή.

Οι Ι.Α.Δ. ίσως διεισδύσουν βαθιά στο Λίβανο, προχωρώντας δεκάδες χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Οι Ισραηλινές μονάδες εδάφους πιθανότατα δεν θα φτάσουν στη Βηρυτό όπως έκαναν το 1982, αλλά ίσως προχωρήσουν περισσότερο από ότι το 2006. Διεισδύσεις μακρού βεληνεκούς ίσως πραγματοποιηθούν, όχι με άρματα μάχης αλλά με αεροπορικές επιθέσεις. Ειδικές μονάδες - όπως το νέο 89ο σύνταγμα κομάντο- (εγκαινιάστηκε το 2015), μπορούν να προσγειωθούν από τον αέρα. Aυτές θα ήταν επικίνδυνες επιχειρήσεις καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα θα ήταν απομονωμένα αρκετά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, δεχόμενα βοήθεια κυρίως από αεροσκάφη που θα παραδίδουν προμήθειες και θα παρέχουν υποστηρικτικά πυρά.

Οι Ι.Α.Δ. δεν θα έμεναν εκεί για πολύ. Σκοπός θα ήταν να εξολοθρεύσουν τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ και μετά να αποσυρθούν. Θα ήταν σαν μια επιδρομή μεγάλης κλίμακας, οχι κατάκτηση. Το Ισραήλ δεν θα γυρνούσε πίσω στη 10ετια του 90, όπου ήταν μπλεγμένο σε μία ατέλειωτη μάχη μέσα στο Λίβανο που του κόστισε ακριβά.

Ελίτ μονάδες όπως το 401ο τεθωρακισμένο σύνταγμα θα προχωρούσαν από εδάφους. Οι Ι.Α.Δ. θα βασίζονταν στα τανκς Merkava mark 3 και 4  και βαριά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού .( Το Achzarit και το Namer, μαζί με το παλιό M-113). Το εξελιγμένο C4I των Ι.Α.Δ.( εντολή, έλεγχος, επικοινωνία, υπολογιστές, και πληροφορία) δίκτυο θα βοηθούσε επίσης, αλλά οι Ι.Α.Δ. δεν θα έπρεπε να βασίζονται σε αυτό πολύ, σε περίπτωση που αποτύχει.

Aνώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές για σοβαρές επιπλοκές, αν γινει ο Λίβανος μια βάση πυρών ενάντια στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ κρύβει σκόπιμα ρουκέτες σε αστικές περιοχές. Τα Ισραηλινά πυρά, στοχεύοντας τις ρουκέτες σε αυτές τις περιοχές, θα προκαλούσαν αναπόφευκτα σημαντικές παράπλευρες απώλειες.

Aν η Χεζμπολάχ ανοίξει πυρ πρώτη, στοχεύοντας πόλεις του Ισραήλ, θα το αναγκάσει να αντιδράσει άμεσα και μαζικά. Mία προληπτική επίθεση του Ισραήλ είναι απίθανη, αν και η έκπληξη είναι κρίσιμη στο να πιαστεί η Χεζμπολάχ ανέτοιμη.

Οι Ι.Α.Δ. έχουν συντριπτικό προβάδισμα απέναντι στη Χεζμπολάχ, αλλά και η δεύτερη έχει σχετικά πλεονεκτήματα- κυρίως τις ρουκέτες/πυραύλους της. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αποφύγουν έναν κοστοβόρο πόλεμο, αλλά ένας πόλεμος πιθανόν να προκύψει παρόλα αυτά , αντίθετα με την επιθυμία του ενός- ή ακόμα και των δύο.

*Ο Δρ. Ehud Eilam είναι αναλυτής της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Δημοσιογραφεί  στο Israel Defence και είναι εκπρόσωπος του περιοδικού στις ΗΠΑ.

 

https://besacenter.org/perspectives-papers/israel-hezbollah-lebanon-war/