Al Monitor Δευτέρα 9.3.2020
 Shlomi Eldar*
Μετάφραση:
A.M. Junior 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ: Το κόμμα Balad δεν ενδιαφέρεται να υποστηρίξει μία κυβέρνηση ηγούμενη από τον Gantz, αλλά γνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι του Αραβικού Joint Listδεν επιθυμούν ούτε άλλη μία κυβέρνηση Netanyahu. 

Το εθνικιστικό Αραβικό κόμμα Balad στέκεται για άλλη μία φορά εμπόδιο στο σχηματισμό μιας νέας Ισραηλινής κυβέρνησης ηγούμενης από τον αρχηγό του κόμματος Blue and White, Benny Gantz, όπως είχε γίνει μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019. Εκείνο τον καιρό, μετά τις εκλογές για την 22η Knesset, οι τρείς αντιπρόσωποι του Balad στη συμμαχία Αραβικών Κομμάτων Joint List, αρνήθηκαν να συνοδεύσουν τους συναδέλφους τους για να προτείνουν στον πρωθυπουργό Reuven Rivlin να αναθέσει στον Gantz τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης. Η κατάσταση τώρα είναι ακόμα πιο περίπλοκη. Κανένας από τους Άραβες ψηφοφόρους, που έστειλαν 15 αντιπροσώπους στην 23η Knesset στις 2 Μαρτίου, δεν είναι πιθανό να κατηγορήσει το Balad για την άρνησή του να υποστηρίξει τον Gantz, και το Μπλε Άσπρο υπό το φως της “Εβραϊκής Πλειοψηφίας» προεκλογικής του εκστρατείας, που απέκλειε τη συνεργασία με την Arab Joint List, για να τηρήσει ευνοϊκές σχέσεις με τους δεξιούς ψηφοφόρους. 

Για τώρα, το Μπλε Άσπρο φαίνεται να πηγαίνει για μια κυβέρνηση μειοψηφίας εάν ο Rivlin δώσει το νεύμα στον Gantz τις επόμενες μέρες. Παραδόξως, oπρώτος που ενδιαφέρθηκε για το ζήτημα ήταν το μέλος της Knesset Moshe Ya’alon από το κουαρτέτο ηγεσίας του Μπλε Άσπρο. Ο Ya’alon, του οποίου το κόμμα Telem  αποτελεί τη σκληρή γραμμή του Μπλε Άσπρο, είχε επίμονα αντιταχθεί σε μία μειοψηφική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από   τη Joint List.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία έκθεση της Haaretz της 5ης Μαρτίου, ο Ya’alon δεν αποκλείει πλέον την υποστήριξη της Joint List για μια κεντρική κυβέρνηση, αλλά με την απουσία του Balad. Ο Ya’alon ούτε έχει αποδεχθεί ούτε αρνηθεί την έκθεση αυτή, αλλά μια ματιά στα τελευταία του tweets αποκαλύπτει τί οδήγησε σε αυτή την αλλαγή της διάθεσής του. “Bibi [Benjamin Netanyahu] έχεις σύρει το Κράτος του Ισραήλ σε τρείς γύρους εκλογών προκειμένου να αποφύγεις τη δίκη σου για εγκληματική διαφθορά και απέτυχες. Αντί να παραδεχτείς την ήττα σου, χρησιμοποιείς υποκίνηση και εκνευρισμό, εξαπλώνεις ψέματα και ζητάς εμφύλιο πόλεμο.’’, ανέβασε ο Ya’alon στο tweeter στις 7 Μαρτίου. Σε ένα άλλο tweet, ο πρώην Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στον ξυλοδαρμό της 7ης Μαρτίου ενός διαδηλωτή του Movement for Quality Government από έναν υπέρ- Netanyahu ακτιβιστή στην Ιερουσαλήμ, ισχυριζόμενος ότι ήταν υπεύθυνος για «το αίμα ενός διαδηλωτή που χύθηκε το Σαββατοκύριακο» και πιέζοντάς τον να « σταματήσει πριν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο». 

Ο Ya’alon φοβάται τον εμφύλιο, και η κατάσταση όντως κινδυνεύει να φτάσει εκεί. Οι απειλές για τη ζωή του Gantz αυξήθηκαν μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο σημείο που ο πρώην επικεφαλής του Shin Bet Yuval Diskin προέτρεψε την υπηρεσία ασφαλείας να ενισχύσει την προστασία του Gantz για να αποτρέψει άλλη μια πολιτική δολοφονία. 

Η καμπάνια εκθρονισμού του Netanyahu μόλις άρχισε, και μόνο η Joint List, την οποία ο Netanyahu προκαλεί επανειλημμένα, μπορεί να διαθέσει στο Μπλε Άσπρο την υποστήριξη της στην Knesset, που είναι απαραίτητη για να γίνει αυτό. Με την υποστήριξη από τουλάχιστον 12 νομοθέτες της Joint List και 7 νομοθέτες του κόμματος Yisrael Beitenu, του Avigdor Liberman, το Μπλε Άσπρο θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας αποτελούμενη από τους 33 δικούς της εκλεγμένους αντιπροσώπους, και τους 7 νομοθέτες της κεντροαριστερής συμμαχίας Labor-Gesher-Meretz. Μία τέτοια κυβέρνηση, βασισμένη στη στήριξη 59 μελών από τα 120 της Knesset, θα μετέτρεπε τον Netanyahu σε ένα απλό μέλος του κόμματος Likud στην Knesset, μετά το οποίο, ποιος ξέρει? Σύμφωνα με μία έκθεση του Channel 12 στις 8 Μαρτίου, το Μπλε Άσπρο βλέπει μια τέτοια κυβέρνηση σαν μια « πύλη προς την ενότητα », εννοώντας ότι θα μείνει η πόρτα ανοιχτή για άλλα κόμματα από το ηγούμενο υπό τον Netanyahu δεξιό, υπέρ-ορθόδοξο μπλοκ.  

Καθώς ο Ya’alon έκανε ένα μικρό βήμα για το κόμμα του Μπλε Άσπρο, οι δύο συνάδελφοί του από το Telem, δεξιοί και μέλη της Knesset, Zvi Hauser και Yoaz Hendel, δεν θα συμμετέχουν και είναι απίθανο να στηρίξουν την απόφαση του Μπλε Άσπρο.  Ο Ya’alon επίσης δεν συμφωνεί απόλυτα με μία κυβέρνηση στηριζόμενη στους Άραβες. Είναι πρόθυμος να δεχτεί εξωτερική βοήθεια από το Αραβικό κόμμα, αλλά χωρίς τους 3 νομοθέτες της Balad, που θεωρεί σκληροπυρηνικούς εθνικιστές. Με άλλα λόγια, ζητά ο Πρόεδρος  της Joint List και αρχηγός του κόμματος Hadash Ayman Odeh, ο Πρόεδρος του κόμματος Ta’al και μέλος της  Knesset Ahmad

Tibi, και o Πρόεδρος του κόμματος Ra’am και μέλος της Knesset Mansour Abbas, να διώξουν την Balad από τις τάξεις της συμμαχίας τους. 

Αυτό τους παρουσιάζει ένα μεγάλο δίλημμα. Από τη μία, οι επικεφαλής της Joint List είναι πρόθυμοι να συγχωρήσουν τον Gantz που παρασύρθηκε από την αντί-Αραβική υποκίνηση του Netanyahu, αρκεί να μπορέσουν να εκπληρώσουν την επιθυμία των ψηφοφόρων τους να «διώξουν» τον πρωθυπουργό. Από την άλλη, η τιμή που ζητά το Blue and Whiteείναι παράλογη. Η Balad είναι αναπόσπαστο κομμάτι από την αποτελούμενη από 4 κόμματα Joint List, και ακόμα και αν το Blue and White επιδιώκει να το προσπεράσει, η λύση θα βρεθεί μόνο με ευθύ διάλογο με την Joint List. 

«Δεν θα έπρεπε να πιστεύουν ότι μπορούν να αποσυναρμολογήσουν τη Joint List και να μας πουν ποιος είναι νόμιμος και ποιος όχι» δήλωσε ο Πρόεδρος της Balad, Mtanes Shehadeh στο Al-Monitor. Οι 4 ηγέτες των συνιστωσών  της Joint List αποφάσισαν να εκφράσουν στο Μπλε Άσπρο ότι δεν συμβιβάζονται «χωρίς την Balad», και να ζητήσουν να αναιρεθεί η «υποκίνηση και λόγος ενάντια στη Balad» όπως είπε. «Μέχρι τώρα, το Μπλε Άσπρο δεν έχει ζητήσει να διαπραγματευτεί με τη Joint List, και δεν μας έχει ζητήσει να προτείνουμε τον Gantz στον Πρόεδρο», πρόσθεσε ο Shehadeh. 

Σύμφωνα με τον Shehadeh, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Joint List ήθελε να προτείνει τον Gantz με σκοπό να πετύχει μερικούς από τους στόχους της. «Αυτή τη φορά, δεν επικρατεί τέτοιο κλίμα,» δηλώνει, «εκτός αν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.» Ρωτούμενος εάν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τη Balad να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας στο πλευρό του Liberman, το μεγαλύτερο εχθρό όλων των Αράβων νομοθετών, απάντησε « Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Αυτή υποτίθεται ότι είναι μία κυβέρνηση με σκοπό τον εκθρονισμό του Netanyahu. 

 Ο Shehadeh, μέλος της Knesset, διαπιστώνει ότι για να σχηματιστεί μία τέτοια κυβέρνηση, ο Gantz χρειάζεται περισσότερους νομοθέτες για να τον προτείνουν στον Rivlin από τους 58 που έχει ήδη ο Netanyahu, και εκεί βρίσκεται το δίλλημα της Balad. « Το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί. Περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούνοι σχέσεις μεταξύ της Joint List και του Μπλε Άσπρο. Δεν θα προτείνουμε. Είναι αλήθεια ότι οι ψηφοφόροι μας δεν θέλουν τον Netanyahu, ούτε και εμείς. Δεν έχουμε απάντηση για όλα τα σενάρια, θα πάρουμε μία απόφαση αυτή την εβδομάδα.» 

Εν τω μεταξύ, η Joint List στέλνει στον Gantz ξεκάθαρα σήματα: Μίλα μας, γιατί έχουμε ορισμένες απαιτήσεις που θα πρέπει να αποδεχτείς σε πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα, πριν σε προτείνουμε στον Πρόεδρο. Και όταν φτάσει το Blue and White, δηλώνει η Joint List, θα πρέπει να το κάνουμε ανοιχτά και δημόσια μετά την ταπεινωτική εκστρατεία που τους έφερε στον τελευταίο κύκλο εκλογών. 

*Ο Shlomi Eldar είναι ένας αρθρογράφος του Al-Monitor’s Israel Pulse. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει καλύψει την Παλαιστινιακή Αρχή και ειδικότερα τη λωρίδα της Γάζας για τα κανάλια του Ιραήλ 1 και 10, κάνοντας αναφορές για την εμφάνιση της Hamas.Το 2007, βραβεύτηκε με το βραβείο Sokolov, το σημαντικότερο έπαθλο στα μέσα του Ισραήλ, για αυτή τη δουλειά.

Ο Eldar έχει δημοσιεύσει 2 βιβλία: το «Eyeless in Gaza»(2005), που προέβλεπε τη νίκη της Hamas στις επόμενες Παλαιστινιακές εκλογές, και το «Getting toKnow Hamas» (2012), το οποίο κέρδισε το YitzhakSadeh Prize για την Στρατιωτική Λογοτεχνία. Του απονεμήθηκε το βραβείο Ophir ( ισραηλινό Όσκαρ) δύο φορές για τις ταινίες ντοκιμαντέρ του, «PreciousLife (2010)» και «Foreign Land (2018).»Το «Precious Life» ήταν επίσης επιλεγμένο για ένα Όσκαρ και μεταδόθηκε στο HBO. Αυτός έχει ένα μεταπτυχιακό στις σπουδές για τη Μέση Ανατολή από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

 https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/03/israel-benny-gantz-blue-and-white-arab-joint-list-government.html#ixzz6Gl5OQXr1

 

Κατηγορία: Μέση Ανατολή