Cohen.gr Τετάρτη 8.4.2020
Dov Halbertal*
Μετάφραση: Άγγελος Ραφαήλ

"Σαν θρησκευόμενο άτομο, Χαρεντί ( Εβραϊκά: φοβούμενος)  θα αναφερθώ σε σκληρά θέματα, αλλά δεν είμαι σε θέση να μην τα γράψω, ορμώμενος από τη αίσθηση ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για ριζοσπαστικές αλλαγές. Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να επικεντρωθώ στα ελαττώματα και τις αποτυχίες και να μην ασχοληθώ με τα πλεονεκτήματα και  τις επιτυχίες. Όμοια με τον τρόπο με τον οποίο η κατοχή διαφθείρει – όπως ομολογούν ακόμα και αυτοί  που θεωρούν  την κατοχή αναγκαία – έτσι και η πολιτική διαφθείρει την θρησκεία. Η ένωση της πολιτικής με την θρησκεία αποτελεί ένα φαύλο κύκλο προσβολής της ηθικής και μίσους μεταξύ αδελφών. Το θρησκευτικό καταστημένο διαφθείρει τον κρατικό ιστό και το κράτος διαφθείρει τον θρησκευτικό ιστό και τούμπαλιν. Η μοναδική αποδεκτή λύση, για το καλό και της θρησκείας αλλά και του Κράτους, είναι η υιοθεσία του πρώτου άρθρου του συντάγματος των ΗΠΑ, που ορίζει τον διαχωρισμό θρησκείας  και κράτους.

Δεν θεωρώ ότι υφίσταται άτομο το οποίο οφείλει να χρηματοδοτεί την πίστη μου. Δεν είναι ηθικό ότι το κοσμικό κοινό να χρηματοδοτεί τους μελετητές των γραφών ή την ευλογημένη μεν αλλά τεράστια γεννητικότητα στους κύκλους των Χαρεντί. Δεν υπάρχει πιο προκλητικό, ανήθικο να θέλετε, από το φαινόμενο της λήψης τεράστιων χρηματικών ποσών από την κοσμική κοινότητα και κατάπτυσμα  στο πρόσωπό της. Το κοινό των Χαρεντί εξίσταται κατά των αρχών του κοσμικού κοινού – τον Σιωνισμό, την δημιουργία, την επιστράτευση στις ένοπλες δυνάμεις, την ισότητα των φύλων. και πολλά άλλες. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό όταν προσέρχονται να απαιτήσουν και λάβουν χρηματοδότηση – που θα ενθαρρύνει περαιτέρω προκλήσεις. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υφίσταται καμία δικαιολογία για τι το κοσμικό κοινό πρέπει να χρηματοδοτεί αυτούς που το  καταφρονούν.

Η λύση την οποία προτείνω για τα καλό της θρησκείας περισσότερο από το καλό του Κράτους. Δεν επιθυμώ να συγκαταλέγομαι σε εξαναγκαστική κοινωνία. Δεν επιθυμώ να συγκαταλέγομαι σε κοινωνία που στην οποία διεγείρει φυλετισμό και δεν επιθυμώ να συγκαταλέγομαι σε θρησκευτική κοινωνία που διακρίνεται για την αχαριστία της. Ο διαστρεβλωμένος τρόπος σκέψης δεν είναι μέρος της Εβραϊκής σκέψης και ζωής και πηγάζει από διαστρεβλωμένη ερμηνεία, που προέρχεται βασικά από την αποκρουστικό δεσμό της πολιτικής, του θρησκευτικού κατεστημένου και της θρησκείας. Η Εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ δεν θα τολμήσει να κλείσει δρόμους και να πλήξει αστυνομικούς επειδή άνοιξε εμπορικό κέντρο το Σάββατο. Εκεί σίγουρα δεν θα δημοσιευθούν προτάσεις ραβίνων να ενοικιάζονται σπίτια σε μη Εβραίους.

Έφθασε η ώρα να πούμε ως εδώ: ως εδώ πλέον τα θρησκευτικά κόμματα, ως εδώ πλέον η ντροπιαστική ενασχόληση με κονδύλια για προσωπικές ανάγκες και η αγνόηση του Κράτους και της υφηλίου. ως εδώ ο ηθικός και αισθητικός βανδαλισμός της θρησκείας, ως εδώ στον πειθαναγκασμό νόμων σε κοινό το οποίο δεν τους πιστεύει.

Σε παράφραση του λόγου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, θέλω να πω ότι έχω ένα όνειρο: ονειρεύομαι την απότμηση της πολιτικής από το Κράτος. Ονειρεύομαι ότι τα παιδιά των  κοσμικών θα διδαχθούν  τις πηγές του Ιουδαϊσμού μέσα από αγάπη και χωρίς τις δικαιολογημένες υποψίες για τα αποτελέσματα που αντικατοπτρίζονται στην βιτρίνα του θρησκευτικού καταστημένου. Ονειρεύομαι ότι θα ανήκω σε μετριοπαθή και ευρείας διάνοιας θρησκευόμενη Χαρεντί κοινότητα που το σύνθημα της θα είναι "ζήσε και άσε να ζήσουν."

Υπάρχουν περιπτώσεις που νομίζει κανείς,  ότι  η επίγνωση της θρησκευόμενης Χαρεντί κοινότητας διαμορφώνεται από την αίσθηση της καταδίωξης. Φαίνεται ότι η αίσθηση αυτή της επιτρέπει τον χαρακτηρισμό και το δικαίωμα ύπαρξης, λες και στην ημερήσια διάταξη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ή του Ανώτατου Δικαστηρίου το πρώτο θέμα είναι πως να εξαλείψει τον θρησκευόμενο Εβραϊσμό. Γιατί αν απορεί κανείς  αφού με την κοινωνική επίγνωση να μην "ανθίζει¨ ο αντισημιτισμός και το μίσος κατά των Εβραίων; Τι θα σκεπτόμασταν για κάποια υπεροπτική θρησκευτική σέχτα, που είναι εντελώς εσωτεριστική, και θεωρεί εαυτόν όσο φάρο των υπολοίπων αλλά σπέρνει αντιπαραθέσεις και διαχωρισμού;

Για να επιτραπεί στον καθένα, Εβραίο ή μη, να ζει σύμφωνα με την πίστη τους μέσα από πολιτική ελευθερία και αληθή αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποία ανήκουν σε κάθε άτομο που γεννήθηκε κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση. ¨Ένα είναι σίγουρο, δεν υπάρχει χειρότερη εναλλακτική δυνατότητα από την ένωση της θρησκείας με την πολιτική."

Είναι σημαντικό οι σκέψεις του να φθάσουν σε κάθε σπίτι στο Ισραήλ.

*Ο Dov Halbertal, λέκτορας Εβραϊκού Δικαίου, πρώην διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου ενός των δύο [ Εσκεναζίμ] αρχιραββίνων του Ισραήλ.