Algemeiner Τετάρτη 6.5.2020
James Sinkinson*
Μετάφραση: Αλβέρτος Μανουάχ Jr.

JNS.org  – Μία Ισραηλινή μητέρα ανάρτησε πρόσφατα στον λογαριασμό της στο Facebook μία φωτογραφία Μουσουλμάνων-Ισραηλινών και Εβραίων-Ισραηλινών επαγγελματιών Υγείας που χορεύουν μαζί σε μία συγκέντρωση  προσωπικού στο νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, με τη λεζάντα: «Πώς τολμάει κανείς να λέει ότι η χώρα μου είναι κράτος  apartheid? Αν οι Εβραίοι είναι τόσο φρικτοί για τους Μουσουλμάνους, τότε γιατί εργάζονται εδώ, στέλνουν τα παιδιά τους σε Ισραηλινά σχολεία και χορεύουν μαζί μας? Αυτοί οι Μουσουλμάνοι είναι χαρούμενοι και προοδεύουν  στο Ισραήλ.»

Πράγματι, μια νέα δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Εβραϊκής Πολιτικής παρέχει αποδείξεις ότι οι περισσότεροι μη-Εβραίοι Ισραηλινοί ταυτίζονται με το Ισραήλ – όχι οι Παλαιστίνιοι – και είναι ικανοποιημένοι που ζουν εκεί. Ορίστε κάποια δεδομένα:

Μία συντριπτική πλειοψηφία (85%) των μη-Εβραίων στο Ισραήλ νιώθουν άνετα να βρίσκονται στο Ισραήλ.

Το 23% των μη-Εβραίων στο Ισραήλ αναγνωρίζονται ως Ισραηλινοί  (από το 5% που ήταν το 2019), και 51% αναγνωρίζονται ως Άραβες-Ισραηλινοί (πάνω από 48% την προηγούμενη χρονιά) – δηλαδή το  74% που είναι ταυτιζόμενοι με το Ισραήλ.

Ένα μικρό 7% μη-Εβραίων στο Ισραήλ ταυτίζονται ως ‘’Παλαιστίνιοι’’ , σε πτώση από το 18% της προηγούμενης μόλις χρονιάς.

Περίπου το 91% των μη-Εβραίων διαφωνούν ότι για να γίνουν ‘’πραγματικοί Ισραηλινοί’’ πρέπει να είναι Εβραίοι.

Εάν οι Άραβες του Ισραήλ ταυτίζονται όλο και περισσότερο με το Ισραήλ, πώς μπορούν οι υποστηρικτές του της οργάνωσης BDS[1] να κατηγορούν το Ισραήλ ότι είναι ένα κράτος apartheid?

Πρώτον, αυτοί που μισούν το Ισραήλ δεν λένε ότι οι Άραβες Ισραηλινοί είναι κατώτερης τάξης πολίτες – διότι αυτό είναι αναμφισβήτητα λάθος. Αντιθέτως, είναι επειδή, παραδόξως, αντί να υποστηρίζουν το δικαίωμα (και την ευθύνη ) των Παλαιστίνιων να καθορίσουν οι ίδιοι την δικιά τους μοίρα, το κοινό του BDS θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο  για την μοίρα των Παλαιστίνιων.

Οι υποστηρικτές του BDS θεωρούν ότι η το Ισραήλ και η ειρηνευτική πρόταση του Τραμπ στοχεύουν να απομονώσουν τους Παλαιστίνιους σε μικρές περιοχές, είτε αποσυνδεδεμένες η μία από την άλλη ή συνδεδεμένες μόνο με στενές γέφυρες. Αυτό το επιχείρημα είναι παράλογο, φυσικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ένα πλήρως ολοκληρωμένο  Παλαιστινιακό κράτος στο 97% της Ιουδαίας και της Σαμαρίας (δυτική όχθη), συν τη Γάζα – με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ – αρκετές φορές. Παρόλα αυτά, οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει αυτή την ευκαιρία για κυριαρχία επανειλημμένα.

Καθώς οι γεωπολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά από την τελευταία πρόταση ειρήνης του Ισραήλ το 2008 – με την ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους, την κατοχή της Γάζας, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, την κατάκτηση της Λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah από το Ιραν και τον αυξημένο ιμπεριαλισμό στη Μέση Ανατολή – η προθυμία του Ισραήλ να διακινδυνεύσει να αφήσει έναν ακόμη εχθρό να δημιουργηθεί στα σύνορά του εννοείται ότι εξαφανίστηκε.

Αλλά αυτή είναι ακριβώς η απειλητική επιλογή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή στην Ιουδαία, τη Σαμαριά και η Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ, και όλοι τους έχουν συνεχίσει την υποκίνηση σε τρομοκρατική βία ενάντια σε Ισραηλινούς πολίτες για δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια οι Ισραηλινοί έχουν, με αυξανόμενο ρυθμό, εξαπλωθεί ιδρύοντας νέες κοινότητες στην Ιουδαία και τη Σαμαριά, την αρχαία τους Εβραϊκή μητρική γη. Σήμερα περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν σε αυτές τις αμφισβητούμενες περιοχές. Θυμηθείτε, δεν πρόκειται για ‘’Παλαιστινιακές περιοχές’’ – οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ποτέ κυριαρχήσει ούτε σε ένα πόντο της Ιερής Γης. 

Οι Εβραϊκές κοινότητες στην Ιουδαία και τη Σαμάρια βοηθούν στο να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος διαβίωσης για τον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό του Ισραήλ, πλέον πάνω από εννέα εκατομμύρια. Ενδυναμώνουν επίσης την ασφάλεια του Ισραήλ, η οποία ήταν πάντα αβέβαιη. Τα τωρινά σύνορα αφήνουν το Ισραήλ με μία στενή γεωγραφική ‘’λωρίδα’’, μόνο 9 μίλια πλάτος ανάμεσα στη Μεσόγειο και τα όρια της ανατολικής πόλης της Ιερουσαλήμ – καθιστώντας το πρακτικά αδύνατο να αμυνθεί απέναντι σε κάποια απειλή.

Εν ολίγοις, το εύρος της πρόσφατης ιστορίας της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό με την Παλαιστινιακή αμοιβαιότητα, αφαίρεσε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων προηγούμενες προσφορές για ένα Παλαιστινιακό κράτος – σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμαριά, συνδεδεμένα με τη Γάζα. Παλαιότερες προσφορές δεν θα επαναληφθούν.

Εν τω μεταξύ, Άραβες που ζουν μέσα στο Ισραήλ έχουν εξοικειωθεί με την ισότητα, την ελευθερία, τις επαγγελματικές ευκαιρίες και την ευημερία που απολαμβάνουν ως Ισραηλινοί πολίτες. Ποιος δεν θα είχε? Το Ισραήλ έχει γίνει ένα από τα πιο πετυχημένα έθνη στη Γη, πόσο μάλλον μέσα σε μόλις 72 (ή ακόμα και 100) χρόνια. Για τους περισσότερους Άραβες που ζουν στο Ισραήλ, πρόκειται για όνειρο που έγινε πραγματικότητα – με πλεονεκτήματα απρόσιτα οπουδήποτε στην Μέση Ανατολή ή στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Τα  δύο εκατομμύρια και κάτι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απλά οι πιο οικονομικά πετυχημένοι και πολιτικά ελεύθεροι Άραβες στον κόσμο. Καθώς συμφιλιώνονται περισσότερο με την Ισραηλινή τους ταυτότητα, η κατάσταση τους συνεχίζει να βελτιώνεται. Από την άλλη, τα γειτονικά κράτη του Ισραήλ ( Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος, Ιράκ, Υεμένη, Τουρκία), και μη κρατικές οντότητες όπως η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή, είτε έχουν αποσυντεθεί, ή γίνονται όλο και πιο πολεμοχαρείς, ή και τα δύο.

Εν ολίγοις, το Ισραήλ δεν οφείλει στους Παλαιστίνιους Άραβες ένα κράτος, ειδικά όταν μετά από δεκαετίες και δισεκατομμύρια δολάρια διεθνούς βοήθειας, έχουν αποτύχει να χτίσουν μια πολιτική και οικονομική υποδομή ικανή να στηρίξει ένα κράτος. Ειδικά όταν έχουν απορρίψει κάθε προσφορά γης για ειρήνη από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ειδικά όταν συνεχίζουν να προάγουν την καταστροφή του Ισραήλ.

Εάν οι Παλαιστίνιοι μένουν με διαρκώς μειωμένη περιφέρεια – ή με διακριτούς θύλακες – στην Ιουδαία και τη Σαμαριά, δεν πρόκειται για apartheid. Αντιθέτως, είναι το φυσικό αποτέλεσμα συρρικνωμένων δυνατοτήτων για έναν και μόνο λόγο: Την αποτυχία των Παλαιστίνιων ηγετών να αδράξουν τις πολλές γενναιόδωρες ευκαιρίες που τους έχει παρουσιάσει η ιστορία.

*Ο James Sinkinson είναι πρόεδρος του Facts and Logic About the Middle East (FLAME), που δημοσιεύει ενημερωτικά μηνύματα για να διορθώσει ψέματα ή παρερμηνείες γύρω από το Ισραήλ και τη σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. ֍

https://www.algemeiner.com/2020/05/06/what-apartheid/ 

 --------------------------------------------  

 [1] Boycott Disinvestment Sanctions