Gatestoneinstitute.org Παρασκευή 22.5.2020
Khaled Abu Toameh* 

Η οικονομική συνεργασία δεν εξυπηρετεί την ατζέντα  των τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες θέλουν να συνεχίσουν οι Παλαιστίνιοι να ζουν σε απόλυτη φτώχεια ώστε να συνεχίσουν αυτοί να κατηγορούν το Ισραήλ για την Παλαιστινιακή αθλιότητα. Άνεργοι Παλαιστίνιοι είναι πολύ ευκολότερο να στρατολογηθούν  ως τρομοκράτες από ότι οι Παλαιστίνιοι που μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους.    

Πολλοί Σαουδάραβες που είναι εξοργισμένοι με τις Παλαιστινιακές απειλές και τις δυσφημιστικές καμπάνιες εναντίον της χώρας τους για την υποτιθέμενη προσέγγισή τους με το Ισραήλ έχουν ανταποκριθεί μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης καταδικάζοντας σκληρά τους Παλαιστίνιους. Οι Σαουδάραβες ειδήμονες πιστεύεται τώρα ότι βρίσκονται πίσω από ένα hashtag της μόδας στο Twitter, με τίτλο «#The_Palestinian_cause_is_not_my_cause.»

Η Παλαιστινιακή δυσφημιστική καμπάνια λαμβάνει χώρα εν μέσω σιωπής από τη διεθνή κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης. Φαίνονται αδιάφοροι σε μία μάλλον κρίσιμη ερώτηση: εάν ένας Παλαιστίνιος ή Μουσουλμάνος δεν μπορεί να μοιραστεί ένα γεύμα με έναν Ισραηλινό ή να παρακολουθήσει ένα τηλεοπτικό δράμα για τη ζωή των Εβραίων στις Αραβικές χώρες χωρίς να κατονομαστεί εγκληματίας, πώς θα μπορούσε οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος ηγέτης να τολμήσει να υπογράψει μία συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ?

Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί Παλαιστίνιοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μορφή ομαλοποίησης τον σχέσεων με το Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια, αυτοί οι Παλαιστίνιοι διεξάγουν δυσφημιστική καμπάνιες ενάντια σε κάθε Παλαιστίνιο ή Άραβα που φέρεται να ασχολείται με δραστηριότητες εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ, ειδικά με συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Φαίνεται, πάντως, ότι ο πήχης μόλις κατέβηκε. Πρόσφατα, το να τρως με έναν Ισραηλινό ή ακόμα και να παρακολουθείς μια τηλεοπτική σειρά που ρίχνει θετικό φως στους Εβραίους έχει καταλήξει να αποτελεί την περιφρονημένη ομαλοποίηση και θεωρείται έγκλημα και πράξη προδοσίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετοί Παλαιστίνιοι καλέστηκαν από Εβραίους ηγέτες εποίκων σε ένα γεύμα Ramadan iftar, με το οποίο οι Μουσουλμάνοι τελειώνουν την καθημερινή τους νηστεία το ηλιοβασίλεμα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ramadan.

Σκηνές Εβραίων και Μουσουλμάνων που δειπνούν μαζί είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα συνύπαρξης και ειρήνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι το είδος των γεγονότων που ζεσταίνουν την καρδιά, προωθούν την εκατέρωθεν ανοχή και θέτουν τα θεμέλια για πραγματική ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Αντί να καλωσορίσουν το γεύμα iftar[1]πολλοί Παλαιστίνιοι εκφράζουν τώρα οργή για τη συνάντηση και την καταδικάζουν ως πράξη προδοσίας.

Καταγγέλλουν επίσης τους Παλαιστίνιους που συμμετείχαν, ονομάζοντάς τους ‘’προδότες’’. μερικοί από τους Παλαιστίνιους που ήταν παρόντες στο γεύμα iftar προέβλεψαν το ξέσπασμα οργής και ζήτησαν εκ των προτέρων να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους.

Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια, φοβούνται για τις ζωές τους επειδή διέπραξαν το ‘’έγκλημα’’ να δειπνήσουν με Ισραηλινούς.

Αναφερόμενοι στο γεγονός ως «το  iftar’’ ομαλοποίησης» , αρκετές Παλαιστινιακές ιστοσελίδες ισχυρίστηκαν ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι που έφαγαν μαζί είχαν ‘’συζητήσει τρόπους να τελειώσουν την Παλαιστινιακή αντίσταση και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.’’

‘’Αντίσταση’’ είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να περιγράψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στο Ισραήλ.

Οι εξοργισμένοι με το «το  iftar’’ ομαλοποίησης» , στην ουσία λένε: « Πώς τολμά οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος να μιλά για διακοπή των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ?» Επιπροσθέτως, είναι θυμωμένοι διότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είχαν το θράσος να μιλήσουν περί ‘’οικονομικής συνεργασίας’’ μεταξύ των δύο πλευρών.  

Η οικονομική συνεργασία δεν εξυπηρετεί την ατζέντα των τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες θέλουν οι Παλαιστίνιοι να συνεχίσουν να ζουν σε απόλυτη φτώχεια ώστε να μπορούν αυτοί να συνεχίσουν να κατηγορούν το Ισραήλ για την Παλαιστινιακή αθλιότητα. Άνεργοι Παλαιστίνιοι είναι πολύ πιο εύκολοι στόχοι για στρατολόγηση ως τρομοκράτες σε σχέση με άλλους Παλαιστίνιους που μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Πέρυσι, οι Παλαιστίνιοι διεξήγαγαν μία αντίστοιχη εκστρατεία ενάντια σε ένα άλλο γεύμα iftar που έφερε κοντά Εβραίους και Μουσουλμάνους στην πόλη της Χεβρώνας της Δυτικής Όχθης. Και αυτό  το γεγονός πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα καταδίκης ανάμεσα στους Παλαιστίνιους, με πολλούς να καλούν για τιμωρία των Παλαιστίνιων ‘’προδοτών’’ που τόλμησαν να δεχτούν μία πρόσκληση από Εβραίους για να γιορτάσουν μαζί.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών, μία ιστοσελίδα που συνεργάζεται με τη Χαμάς, διάδωσε μία γελοιογραφία καταδικάζοντας τα γεύματα με Εβραίους, στην οποία ένα Παλαιστινιακό βρέφος βουτηγμένο στο αίμα κείτεται σε ένα πιάτο διακοσμημένο με την σημαία του Ισραήλ.

Τις περασμένες μερικές εβδομάδες, Παλαιστίνιοι ακτιβιστές της αντί-ομαλοποίησης διεξάγουν καμπάνιες εναντίον μιας δραματικής τηλεοπτικής σειράς στην τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας που περιγράφει την ζωή των Εβραίων στον Κόλπο πριν το 1948. Οι Παλαιστίνιοι είναι εξοργισμένοι γιατί το δράμα, που ονομάζεται «Umm Haroun» (Mother of Aaron), παρουσιάζει καλές σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων σε κάποια κράτη του Κόλπου. Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι με τον εξανθρωπισμό των Εβραίων, το δράμα σκοπεύει να ανοίξει τον δρόμο για ομαλοποίηση σχέσεων μεταξύ μερικών κρατών του Κόλπου και του Ισραήλ.

Η Palestine Scholars Association, μία εξτρεμιστική Ισλαμική ομάδα που συνεργάζεται με τη Hamas και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Jihad, εξέδωσε απόφαση που απαγορεύει στους Μουσουλμάνους να παρακολουθούν οποιοδήποτε πρόγραμμα που ‘’προωθεί την ομαλοποίηση της κατοχής’’. Σύμφωνα με την οργάνωση, είναι θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων να μποϊκοτάρουν τέτοιες ταινίες, κάτι που μεταδίδονται κατά τη διάρκεια του  Ramadan.

«Οι Παλαιστίνιοι μελετητές βλέπουν με υποψία και αποδοκιμασία αυτά τα έργα, που έχουν γίνει πλατφόρμα για Σιωνιστική προπαγάνδα χρηματοδοτούμενη από Άραβες και Μουσουλμάνους» δήλωσε η ομάδα. «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η παρακολούθηση  αυτών των καναλιών είναι απαγορευμένη από το νόμο και το μποϊκοτάζ απέναντί τους είναι νομικό και θρησκευτικό καθήκον.»

Η τελευταία εκστρατεία ενάντια στο γεύμα iftar και το τηλεοπτικό δράμα ήρθε την 72η επέτειο της ‘’Nakba Day’’ (ημέρα της καταστροφής), μία αναφορά στην ανεξαρτησία του Ισραήλ το 1948. Σε αυτή την επέτειο, διάφορες Παλαιστινιακές φατρίες ανανέωσαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή εξομάλυνσης με το Ισραήλ, και δεσμεύτηκαν  και πάλι να αποτρέψουν το σχέδιο ειρήνης του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως ‘’η συμφωνία του αιώνα’’.

Απευθυνόμενη στη Σαουδική Αραβία και άλλες κράτη του Κόλπου, η Hamas, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Παλαιστινιακή οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε:

« Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε μορφή ομαλοποίησης με την κατοχή. Η ομαλοποίηση είναι πισώπλατη μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστίνιων και παραβίαση των δικαιωμάτων τους.»

Σε μία άλλη προειδοποίηση προς τις Αραβικές χώρες, ένας εκπρόσωπος διάφορων Παλαιστινιακών φατριών είπε:

« Δεν είναι επιτρεπτό για ένα κόμμα ή μια οργάνωση να ασχολείται με αυτήν (ομαλοποίηση). Αυτοί που υποστηρίζουν την ομαλοποίηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Αμερική δεν θα τους προστατέψει, και για αυτό πρέπει να  αναθεωρήσουν  τις ντροπιαστικές τους στάσεις.»

Ο ηγέτης της Hamas Ismail Haniyeh, ο οποίος τους τελευταίους μήνες ταξίδευε μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας, έστειλε επίσης ένα απειλητικό μήνυμα όχι μόνο στους Παλαιστίνιους αλλά σε όλους τους Άραβες. Την περασμένη βδομάδα, ο Haniyeh ανακοίνωσε ότι « η ομαλοποίηση με τον σιωνιστή εχθρό θεωρείται σοβαρό έγκλημα και αμαρτία που δεν μπορεί να συγχωρεθεί. Πρόσθεσε πως η ομαλοποίηση με το Ισραήλ θεωρείται επίσης ‘’μαχαιριά’’ και ‘’προδοσία’’ για τους Παλαιστίνιους και όλους τους Άραβες και Μουσουλμάνους. Ζήτησε να γίνουν «πρακτικά βήματα για την ποινικοποίηση και απαγόρευση κάθε είδους ομαλοποίησης και την αποτροπή του εχθρού εισχωρήσει στις Αραβικές και Ισλαμικές πρωτεύουσες.»

Η Παλαιστινιακή καμπάνια κατά της ομαλοποίησης στοχεύει τώρα να φοβίσει Άραβες και Μουσουλμάνους, και όχι μόνο Παλαιστίνιους. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, ότι οι σχέσεις μεταξύ των Παλαιστίνιων και μερικών Αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, είναι πρόσφατα τεταμένες.

Πολλοί Σαουδάραβες που εκνευρίστηκαν με τις Παλαιστινιακές απειλές και καμπάνιες εναντίον της χώρας τους για τη φερόμενη προσέγγιση με το Ισραήλ, αντιδρούν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδικάζοντας έντονα τους Παλαιστίνιους. Ειδικοί Σαουδάραβες πιστεύεται τώρα ότι βρίσκονται πίσω από ένα hashtag της μόδας στο Τweeter, με τίτλο ‘’The_Palestinian_cause_is_not_my_cause.’’

Η Παλαιστινιακή δυσφημιστική καμπάνια λαμβάνει χώρα εν μέσω σιωπής από την διεθνή κοινότητα και τα μέσα. Φαίνονται αδιάφοροι απέναντι σε μία κατά τα άλλα αρκετά κρίσιμη ερώτηση: Εάν ένας Παλαιστίνιος ή Μουσουλμάνος δεν μπορεί να μοιραστεί ένα γεύμα μαζί με έναν Ισραηλινό, ή να παρακολουθήσει ένα τηλεοπτικό δράμα για τη ζωή των Εβραίων στις Αραβικές χώρες χωρίς να κατονομαστεί ως εγκληματίας, πώς θα τολμούσε κάποιος Παλαιστίνιος ηγέτης να συνάψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ?֍

*Ο Khaled Abu Toameh, ένας βραβευμένος δημοσιογράφος με βάση την Jerusalem, είναι ένας Shillman Journalism Fellow στο Ινστιτούτο Gatestone. 

https://www.gatestoneinstitute.org 

 

 [1] Σ.Μ. Το βραδινό γεύμα στο τέλος της καθημερινής νηστείας του Ραμαντάν.