Blog.nli.org Τρίτη 4.2.2020
Nati Gabbay

Κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, Εβραίες γυναίκες  συγκεντρώθηκαν για να καταταγούν εθελόντριες στον Βρετανικό Στρατό. Αφίσες από την περίοδο αυτή προσφέρουν συναρπαστική εικόνα αυτού του μοναδικού κεφάλαιου στην ιστορία του Σιωνισμού, όπως και της ιστορίας του φεμινισμού στο Ισραήλ.

Χάλια  γύρω σας: Αν σας αρέσει η τάξη και η πάστρα και είσαστε έτοιμες για οποιαδήποτε απασχόληση, προτιμήστε αυτή την υπηρεσία και χρησιμοποιήστε το πνεύμα των στρατιωτών τόσο στην εκπαίδευση όσο και την ενεργό δράση.

Η παραπάνω παράγραφος έχει παρθεί από την πρόσκληση σε Εβραίες γυναίκες να υπηρετήσουν ως εθελόντριες στρατιώτες στην περίοδο του 1940. Το στυλ αναμφισβήτητα είναι ξεπερασμένο ή ακόμα και προσβλητικό για τα δεδομένα του σήμερα, αλλά αυτός ήταν ο τρόπος προσέγγισης των Εβραίων γυναικών  στην  Παλαιστίνη για να καταταγούν στον Βρετανικό στρατό. Δεν επρόκειτο βέβαια για «τάξη και καθαριότητα» - χιλιάδες όμως γυναίκες γράφτηκαν στους καταλόγους και υπηρέτησαν σε διάφορες θέσεις υποστηρίζοντας τις μάχες. Κάποιες βρίσκονταν μέσα στο Ισραήλ, ενώ άλλες αναπτύσσονταν  σε διαφορετικές βάσεις στην Μέση Ανατολή, ακόμα και στην Ευρώπη, όπου υπηρετούσαν σε τομείς ιατρικής, πολεμοφοδίων, μετακίνησης και άλλους.

Αναμφίβολα, η ιδέα να υπηρετήσουν  Εβραίες γυναίκες στον Βρετανικό στρατό θεωρείτο ασυνήθιστη. Οι ίδιοι οι Βρετανοί ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα,  μεταξύ των μελών του Γισούβ (Η Εβραϊκή Κοινότητα στην γη του Ισραήλ) όμως υπήρχαν αυτοί που είχαν αντιρρήσεις  για την ιστορία του φεμινισμού. Φωτογραφίες και αφίσες αυτής της περιόδου (πολλές από τις οποίες μπορείς να βρεις στις συλλογές των Εθνικών Βιβλιοθηκών) προσφέρουν ενδιαφέρουσα εικόνα ενός πολύ σοβαρού κομματιού της ιστορίας μας, παράλληλα με αυτούς  που διαφωνούν για την ιστορία του Φεμινισμού στο Ισραήλ.

Στα μέσα του 1941, αντιπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων όπως η WIZO, το Συμβούλιο των Εργαζόμενων Γυναικών, γνωστό σήμερα ως NAAMAT) και η HADASSAH, ζήτησαν από τον Βρετανικό Στρατό να δημιουργήσει Τμήμα Γυναικών το ATS (Βοηθητική Υπηρεσία Περιοχής) με τους Εβραίους Εθελοντές από την Παλαιστίνη.

Το Yishuv θεωρούσε τους κατοίκους της περιοχής κομμάτι των Συμμάχων, που πολεμούσαν τους Ναζί, από την έναρξη του πολέμου. Από τις γυναίκες ζητήθηκε να εγγραφούν πλάϊ στους άνδρες και να υπηρετήσουν στον στρατό, παρ΄όλες τις αντιρρήσεις των θρησκευτικών κομμάτων. 

Το Εβραϊκό Πρακτορείο επίσης ένωσε την φωνή του στο αίτημα προς τους Βρετανούς και τον Οκτώβριο του 1941 επετράπη η στρατολόγηση 5.000 γυναικών – 2.000 εκ των οποίων άμεσα.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους δημοσιεύτηκε μία επίσημη ανακοίνωση. Πολλές αγγελίες δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες  και σε πίνακες ανακοινώσεων, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να εγκαταλείψουν ότι κάνουν και να γίνουν εθελόντριες. Το Εβραϊκό Πρακτορείο άνοιξε πολλούς σταθμούς εγγραφής και ήταν στο προσκήνιο των πρωτοβουλιών. Το απόσπασμα που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στα Εβραϊκά στην καθημερινή εφημερίδα Νταβάρ.

Από την έναρξη του πολέμου, οι Εβραίες γυναίκες διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στην μάχη εναντίον του εχθρού. Αυτό το αίτημα έγινε αποδεκτό. Οι γυναίκες τώρα εκπληρώνουν το καθήκον τους. Από το ξεκίνημα της αναγέννησης αυτής της γης, οι γυναίκες στάθηκαν στο πλευρό των ανδρών χτίζοντας την ίδρυση της χώρας μας. Θυσίες και επιτυχίες ήταν στην μεριά των γυναικών, όσο και στην μεριά των ανδρών. Τώρα, στις  γυναίκες επιτρέπεται να συνεισφέρουν, με στολή, στις προσπάθειες που διεξάγει το Yishuv  για τον πόλεμο. Η τιμή και το προνόμιο να είσαι εθελοντής στον στρατό ανήκει και στις γυναίκες.

«Στο χέρι σου είναι να μικρήνεις τη απόσταση μέχρι την νίκη… Ενσωματωθείτε στην ΑΤS» Από την Συλλογή των αδελφών Σαμίρ στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ

 

Τον Ιανουάριο του 1942 η πρώτη σειρά από 60 γυναίκες έλαβαν την νομιμοποίηση να θεωρηθούν αξιωματικοί. Στρατεύτηκαν και  εκπαιδεύτηκαν  στην στρατιωτική βάση του Σάραφαντ από την NCO.

Ένας Εβραϊκός ύμνος γράφτηκε για τις επιστρατευμένες γυναίκες. Τον Ιούνιο του 1942 τα εθνικά ιδρύματα ανακοίνωσαν ότι η στρατιωτική υπηρεσία θα γινόταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες μεταξύ 20-30 χρονών  που δεν είχαν παιδιά. Όμως εξ αιτίας θρησκευτικών αντιδράσεων, δεν συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα ATS όλες οι γυναίκες που είχαν τα προσόντα να το κάνουν.

Σε όλη την διάρκεια του πολέμου, ένα σύνολο 3,500 Εβραίων γυναικών στρατολογήθηκαν στο ATS, με την προσθήκη 700 γυναικών στο WAFF, την Γυναικεία Βοηθητική Αεροπορική Δύναμη.

Οι γυναίκες στρατιώτες υπηρετούσαν ως οδηγοί, νοσοκόμες και καταλάμβαναν  διάφορες διοικητικές  και θέσεις που αφορούσαν τα πυρομαχικά.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης μάχης του Ελ Αλαμέϊν, Εβραίες οδηγοί από το ATS μετέφεραν μονάδες  στρατιωτών και όπλων στο μέτωπο, σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν τους Ναζί να προωθηθούν στην Παλαιστίνη.

Το Yishuv, ωφελήθηκε  πολύ από αυτή την κατάσταση. Πολλές από τις εθελόντριες ενώθηκαν αργότερα με διάφορους Εβραϊκούς οργανισμούς. Η προϋπηρεσία που απέκτησαν τις βοήθησε να αποκτήσουν επαγγελματική επάρκεια και πείρα σε μια σειρά στρατιωτικών πεδίων, γεγονός που συνεισέφερε ιδιαίτερα όταν  αυτές τις ομάδες  ανέλαβαν να αναμετρηθούν με τις Βρετανικές δυνάμεις και  στην συνέχεια στις  ισραηλινές προσπάθειες κατά την  διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

 Μιλώντας ιστορικά, αυτή η κατάσταση προσέφερε μία αξιόλογη ώθηση στην αναγνώριση του καθεστώτος των γυναικών στο Υishuv, καθώς απέδειξαν ότι μπορούσαν να συνεισφέρουν όσο και οι άνδρες.

Στα κινήματα που δρούσαν υπόγεια, πολλές γυναίκες αναλάμβαναν υπεύθυνους ρόλους στην ενεργό μάχη και δεν περιορίζονταν σε βοηθητικούς ρόλους, αν και αυτή η πολιτική άλλαξε με την διαμόρφωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) το 1948. Όταν το IDF διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, πολλοί απόφοιτοι του ATS ενσωματώθηκαν στις βαθμίδες του νέου Ισραηλινού στρατού σε επιτελικές θέσεις. To IDF  έχει περάσει από τότε πολλές διαρθρωτικές εξελίξεις και σήμερα χιλιάδες Ισραηλινών γυναικών υπηρετούν σε μάχιμους ρόλους..֍

https://blog.nli.org.il/en/hoi_hebrew-women/?_atscid=3_2269_207857576_9982164_0_Txtdafdfdjshpu2p2p8&utm_source=activetrail&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20%27History%20of%20Israel%27%204%20Oct%202020