Gatestone Institute Κυριακή 15.8.2021
Του Richard Kemp*

Περισσότερο από κάθε άλλο οργανισμό μέσων ενημέρωσης, το BBC είναι υπεύθυνο για την υποκίνηση μίσους κατά του Ισραήλ - όχι μόνο στη Βρετανία αλλά παγκοσμίως. Η ατζέντα του συμβάλλει στη διασφάλιση της συνεχούς επιθετικότητας κατά του εβραϊκού κράτους και τροφοδοτεί τη βία από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

  • Μετά από κατηγορίες για κεκλιμένη αναφορά της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, η οποία ξεκίνησε το 2000, και την αύξηση του εβραϊκού μίσους που προκλήθηκε από αυτήν, το 2004 το BBC πιέστηκε να ξεκινήσει έρευνα για την κάλυψή του, από τον Malcolm Balen, πρώην συντάκτη ειδήσεων του BBC. Για 17 χρόνια τα ευρήματα του Balen κρατήθηκαν κλειδωμένα από το BBC, το οποίο παραδέχθηκε ότι ξόδεψε 500.000 δολάρια από δημόσιους πόρους σε μια σειρά νομικών αγώνων για να αποτρέψει την απελευθέρωσή τους.
  • "Τι κρύβουν και τι φοβούνται;", ρώτησε ο Συντηρητικός Λόρδος Polack. Απαντώντας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού δήλωσε ότι σε "ορισμένες περιπτώσεις (το BBC) έχει μείνει πολύ πίσω" από τα απαιτούμενα πρότυπα.
  • Τρεις ισχυρισμοί ότι ο Bowen παραβίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του BBC σχετικά με την ακρίβεια και την αμεροληψία επιβεβαιώθηκαν πλήρως ή εν μέρει το 2009 από την Επιτροπή Συντακτικών Προτύπων του BBC, η οποία ανέφερε επίσης ότι δεν αναγνώρισε ότι υπήρχαν απόψεις αντίθετες με τις δικές του.
  • Το ρεπορτάζ του BBC για τη σύγκρουση στη Γάζα φέτος χαρακτηρίζει τη μακροπρόθεσμη προκατάληψη του εναντίον του Ισραήλ. Συνεχώς προσέλκυε την ηθική ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ, μιας δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας, και της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, και οι δύο απαγορευμένες τρομοκρατικές οργανώσεις... Δεν αναγνωρίστηκε ότι η σύγκρουση είχε ξεκινήσει από αυτές τις ομάδες που επιδιώκουν ανοιχτά την καταστροφή του Ισραήλ ή ότι χωρίς τις βίαιες ενέργειές τους, κανένας Παλαιστίνιος στη Γάζα ή άμαχος στο Ισραήλ δεν θα είχε πεθάνει. Αντίθετα, το BBC υποστήριξε τη μυθοπλασία - την οποία πίεσε η παλαιστινιακή πλευρά - ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ήταν η αιτία. Ούτε ανέφεραν ότι η Χαμάς υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια διεθνούς βοήθειας για την κατασκευή σηράγγων, πυραύλων και άλλων πολεμικών μηχανών για να επιτεθεί σε Ισραηλινούς πολίτες.
  • Αυτή η προκατειλημμένη δημοσιογραφία στέφθηκε από σχόλια απευθείας από τον Jeremy Bowen, του οποίου η έκθεση από τη Γάζα στο τέλος της σύγκρουσης έμοιαζε περισσότερο με προπαγάνδα υπέρ της Χαμάς παρά με αντικειμενική αναφορά...
  • Γιατί τόση έμφαση στο ρόλο του Bowen; Επειδή όλες οι αναφορές του BBC σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης για περισσότερα από 15 χρόνια καθοδηγήθηκαν, πάνω απ’ όλα, από τη συντακτική επιρροή του.
  • Δεν κατηγορώ τον Bowen για την επιρροή που ασκεί, κατηγορώ τα στελέχη του BBC που του επιτρέπουν, με την ιστορία του, να κατέχει μια θέση που κυριαρχεί στην κάλυψη της μεγαλύτερης εταιρείας ραδιοτηλεοπτικών μέσων στον κόσμο. Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της Γάζας το 2021... το BBC έπρεπε να εκδώσει διορθώσεις οκτώ φορές μόνο στην αραβική ειδησεογραφική κάλυψη.
  • Ο ανώτερος παραγωγός του BBC Alaa Daraghme, μοιράστηκε πρόσφατα ένα βίντεο στο Twitter, το οποίο έγραψε ότι ήταν "Ένας Ισραηλινός εποικιστής που επιτέθηκε σε έναν Παλαιστίνιο κοντά στην Πύλη των Λιονταριών". Στην πραγματικότητα, το βίντεο έδειχνε ένα αυτοκίνητο να οδηγείται στο πεζοδρόμιο μετά από μια προσπάθεια των Παλαιστινίων να λυντσάρουν τον οδηγό, ο οποίος στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο. Υπάρχουν πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις προκατάληψης και διαστρέβλωσης μεταξύ του προσωπικού του BBC.
  • Όπως και πολλοί άλλοι, το BBC απορρίπτει ή αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα προκειμένου να παρουσιάσει το Ισραήλ ως παράνομο κατακτητή αραβικών εδαφών. Για να ενισχύσει την ψευδή αφήγηση του, για πολλά χρόνια επαναλαμβάνει την παλαιστινιακή προπαγάνδα, αγνοεί τη βία εναντίον του λαού του και ασπάζεται το εβραϊκό μίσος τους... Οι συνεισφορές του Ισραήλ στην αντιμετώπιση από καταστροφές και άλλες ανθρωπιστικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο σχεδόν πάντα αγνοούνται.
  • Υπάρχει μικρή πιθανότητα, χωρίς την αυστηρή παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, το BBC να παραιτηθεί από την ηγεσία του παγκόσμιου αντι-ισραηλινού κινήματος που έχει συμβάλει σε τόσα δεινά, δυστυχία και αιματοχυσία.

Περισσότερο από κάθε άλλο οργανισμό μέσων ενημέρωσης, το BBC είναι υπεύθυνο για την υποκίνηση μίσους κατά του Ισραήλ - όχι μόνο στη Βρετανία αλλά παγκοσμίως. Η ατζέντα του συμβάλλει στη διασφάλιση της συνεχούς επιθετικότητας κατά του εβραϊκού κράτους, τροφοδοτεί τη βία από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, τροφοδοτεί το κίνημα μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων, ενθαρρύνει τη στρεβλή καταδίκη του Ισραήλ από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμούς, και παρέχει υλικό που πρέπει να αξιοποιηθεί από ακτιβιστές καθηγητές πανεπιστημίου και φοιτητές.

Όλα αυτά όχι μόνο βλάπτουν σοβαρά τη φήμη του κράτους του Ισραήλ και τονώνουν τον αντισημιτισμό σε όλο τον κόσμο, αλλά επιδεινώνουν επίσης τα δεινά των Παλαιστινίων με την άκριτη κάλυψη της ηγεσίας που είναι υπεύθυνη για την κατάστασή τους.

Πολλοί άλλοι οργανισμοί μέσων μαζικής ενημέρωσης και προπαγανδιστές συμβάλλουν σε αυτή την κακόβουλη αφήγηση, αλλά το BBC έχει μεγαλύτερη επιρροή από οποιονδήποτε από αυτούς λόγω της ευρέως αντιληπτής αντικειμενικότητας, του σεβασμού και της αξιοπιστίας του, σε συνδυασμό με την ασυναγώνιστη απήχηση. Λειτουργεί βάσει σύμβασης με τη βρετανική κυβέρνηση και δεσμεύεται από ένα βασιλικό χάρτη, ο οποίος απαιτεί από κοινού ακριβείς και αμερόληπτες ειδήσεις και ανάλυση των τρεχόντων γεγονότων και ιδεών. Με τα δικά του λόγια :"Το BBC News είναι σεβαστό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε όλο τον κόσμο για τη δύναμη της δημοσιογραφίας και της αμεροληψίας του".

Είναι ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στον πλανήτη, με πάνω από 35.000 υπαλλήλους. Πέρυσι καυχήθηκε  ότι κατά μέσο όρο 438 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έρχονταν στο BBC κάθε εβδομάδα.

Μετά από κατηγορίες για κεκλιμένη αναφορά της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, η οποία ξεκίνησε το 2000, και την αύξηση του εβραϊκού μίσους που προκλήθηκε από αυτήν, το 2004 το BBC πιέστηκε να ξεκινήσει έρευνα για την κάλυψή του, από τον Malcolm Balen, πρώην συντάκτη ειδήσεων του BBC. Για 17 χρόνια τα ευρήματα του Μπάλεν κρατήθηκαν κλειδωμένα από το BBC, το οποίο παραδέχθηκε ότι ξόδεψε 500.000 δολάρια από δημόσιους πόρους σε μια σειρά νομικών αγώνων για να αποτρέψει την απελευθέρωσή τους. Καταβάλλονται τώρα προσπάθειες από τον σκηνοθέτη Hugh Kitson και άλλους να δημοσιοποιηθεί η έκθεση. Στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, ο Συντηρητικός Λόρδος Polack προέτρεψε την κυβέρνηση  να υποχρεώσει το BBC να τα απελευθερώσει. "Τι είναι αυτό που κρύβουν και τι φοβούνται;", ρώτησε. Απαντώντας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού δήλωσε ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις (το BBC) έχει μείνει πολύ πίσω" από τα απαιτούμενα πρότυπα.

Στον απόηχο της έκθεσης του Balen, το 2005 το BBC δημιούργησε  έναν συντάκτη της Μέσης Ανατολής για να προσθέσει το πλαίσιο στην κάλυψη των γεγονότων επί τόπου. Ο έμπειρος δημοσιογράφος  Jeremy Bowen ανέλαβε την αποστολή και από τότε βρίσκεται στη δουλειά. Ο Bowen ήταν ανταποκριτής του BBC για τη Μέση Ανατολή από το 1995-2000. Το Μάιο του 2000, ενώ κάλυπτε την αποχώρηση του IDF από το Λίβανο, ο οδηγός του σκοτώθηκε από πυρά άρματος μάχης των IDF, γεγονός που χαρακτήρισε ως την κρίσιμη στιγμή της ζωής του.

Μια έρευνα του IDF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν ένα τραγικό λάθος. Ωστόσο, ο Bowen φαίνεται να μην έχει καμία αμφιβολία ότι το IDF του επιτέθηκε σκόπιμα, δημοσιογράφος του BBC. Σε ένα  tweet  πέρυσι, στην επέτειο του συμβάντος, έγραψε: "Ήταν αρκετά κοντά για να μας δουν καθαρά με την εξελιγμένη οπτική που έχουν τα τανκς Merkava".

Έχω πολεμήσει σε ένα συγκρίσιμο βρετανικό τανκ και γνωρίζω ότι, ανεξάρτητα από το πόσο εξελιγμένα είναι τα οπτικά, συχνά συμβαίνουν λάθη στην έμφυτη σύγχυση του πολέμου. Ένα άρμα μάχης Challenger στην ταξιαρχία μου κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991 άνοιξε πυρ εναντίον ενός βρετανικού θωρακισμένου οχήματος και στον πόλεμο του Κόλπου το 2003 ένα βρετανικό άρμα επιτέθηκε σε ένα άλλο, σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος.

Έχουν υπάρξει πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά που αφορούν άρματα μάχης. Θα υποστήριζε ο Bowen ότι αυτά ήταν επίσης σκόπιμα; Το 2003, ο δημοσιογράφος του BBC John Simpson τραυματίστηκε  σε αεροπορική επίθεση "φιλικών πυρών" των ΗΠΑ, η οποία στοίχισε τη ζωή του διερμηνέα του και άλλων 17. Δεν ανέφερε ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια των Αμερικανών, αλλά κατέληξε: "αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε έναν πόλεμο".

Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον Bowen που αισθάνεται όπως αισθάνεται για το περιστατικό του Μαΐου του 2000, και κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν την αντικειμενικότητά τους. Αλλά η σοφία του διορισμού ενός ανθρώπου με αυτή την εμπειρία σε ένα ρόλο που προορίζεται να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για προκατειλημμένη αναφορά πρέπει να αμφισβητηθεί.

Τρεις ισχυρισμοί ότι ο Bowen παραβίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του BBC σχετικά με την ακρίβεια και την αμεροληψία επιβεβαιώθηκαν πλήρως ή εν μέρει το 2009  από την Επιτροπή Συντακτικών Προτύπων του BBC, η οποία ανέφερε επίσης ότι δεν αναγνώρισε ότι υπήρχαν απόψεις αντίθετες με τις δικές του. Ο Bowen  απέρριψε αυτή τη μομφή, χαρακτηρίζοντας τους καταγγέλλοντες "εχθρούς της αμεροληψίας".

Το ρεπορτάζ του BBC για τη σύγκρουση στη Γάζα φέτος χαρακτηρίζει τη μακροπρόθεσμη προκατάληψη του εναντίον του Ισραήλ. Συνεχώς προσέλκυε ηθική ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ, μιας δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας, και της Χαμάς και της παλαιστινιακής ισλαμικής Τζιχάντ, και οι δύο απαγορευμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, το καθεστώς των οποίων δεν είδα ποτέ να αναφέρεται σε εκθέσεις του BBC. Δεν αναγνωρίστηκε ότι η σύγκρουση είχε ξεκινήσει από αυτές τις ομάδες που επιδιώκουν ανοιχτά την καταστροφή του Ισραήλ ή ότι χωρίς τις βίαιες ενέργειές τους, κανένας Παλαιστίνιος στη Γάζα ή άμαχος στο Ισραήλ δεν θα είχε πεθάνει. Αντίθετα, το BBC υποστήριξε τη μυθοπλασία - την οποία πίεσε η παλαιστινιακή πλευρά - ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ήταν η αιτία. Ούτε ανέφεραν ότι η Χαμάς υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια διεθνούς βοήθειας για την κατασκευή σηράγγων, πυραύλων και άλλων πολεμικών μηχανών για να επιτεθεί σε Ισραηλινούς πολίτες.

Αυτή η προκατειλημμένη δημοσιογραφία στέφθηκε από σχόλια απευθείας από τον Jeremy Bowen, η έκθεση του οποίου από τη Γάζα στο τέλος της σύγκρουσης έμοιαζε περισσότερο με προπαγάνδα υπέρ της Χαμάς παρά με αντικειμενική αναφορά. Αυτό ίσχυε στο σχηματισμό. Σε ένα άρθρο  που έγραψε ο Bowen μετά την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στη Γάζα το 2014, είπε: «Δεν είδα κανένα στοιχείο... για την κατηγορία του Ισραήλ ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες». Αυτό παρά τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αποδείξεις ότι οι ανθρώπινες ασπίδες είναι η συνεπής τακτική της Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως με υπερηφάνεια παραδέχθηκε  σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ο ηγέτης της Χαμάς Fathi Hamad και επιβεβαιώθηκε εκ νέου τον Μάιο σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον ειδικό συντονιστή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Tor Wennesland.

Γιατί τόση έμφαση στο ρόλο του Bowen; Επειδή όλες οι αναφορές του BBC σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης για περισσότερα από 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί, κυρίως, από τη συντακτική επιρροή του. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent:

"Ως συντάκτης του BBC για τη Μέση Ανατολή, κατέχει μια θέση τέτοιας σημασίας που άνθρωποι από όλο τον κόσμο τον αναζητούν για την κατανόηση της πορείας των διεθνών υποθέσεων".

Ο Bowen λέει για τον ρόλο του: «το να προσπαθείς να εξηγήσεις το πιο περίπλοκο και αξιόλογο μέρος στον κόσμο είναι πραγματικά μια μεγάλη δουλειά».

Δεν κατηγορώ τον Bowen για την επιρροή που ασκεί, κατηγορώ τα στελέχη του BBC που του επιτρέπουν, με την ιστορία του, να κατέχει μια θέση που κυριαρχεί στην κάλυψη της μεγαλύτερης εταιρείας ραδιοτηλεοπτικών μέσων στον κόσμο. Αλλά φυσικά ταιριάζει καλά σε μια οργάνωση μολυσμένη με μια τόσο κατάφωρα προκατειλημμένη ατζέντα για το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα το 2021, σύμφωνα με  την Εβραϊκή Chronicle του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από καταγγελίες το BBC έπρεπε να εκδώσει διορθώσεις οκτώ φορές μόνο στην αραβική ειδησεογραφική κάλυψη.

Με τα χρόνια, πολλά στελέχη του BBC έχουν προδώσει τη δική τους προκατάληψη τόσο στις αναφορές τους όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, φέτος το BBC αναγκάστηκε να απολύσει τη δημοσιογράφο Tala Halawa  μετά από ένα tweet που είχε γράψει πριν προσληφθεί από το BBC, όταν τέθηκε υπόψη τους από το Honest Reporting των παρατηρητών των μέσων ενημέρωσης. Έγραψε: "Το Ισραήλ είναι πιο ναζιστικό από τον Χίτλερ! Ο Χίτλερ είχε δίκιο, IDF πήγε στο διάολο".

Ο ανώτερος παραγωγός του BBC, Alaa Daraghme, μοιράστηκε πρόσφατα ένα βίντεο στο Twitter, το οποίο έγραψε ότι  ήταν "Ένας Ισραηλινός εποικιστής που επιτέθηκε σε έναν Παλαιστίνιο κοντά στην Πύλη των Λιονταριών". Στην πραγματικότητα, το βίντεο έδειχνε ένα αυτοκίνητο να οδηγείται στο πεζοδρόμιο μετά από μια προσπάθεια των Παλαιστινίων να λυντσάρουν τον οδηγό, ο οποίος στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο. Υπάρχουν πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις προκατάληψης και διαστρέβλωσης μεταξύ του προσωπικού του BBC.

Τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα, η βρετανική φιλανθρωπική εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού (CAA) κάλεσε το BBC να απολύσει τον Bowen μετά από ένα tweet που δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του στο twitter του BBC, στο οποίο έδινε εντολή σε «κάθε Εβραίο» να διαβάσει μια «εξερεύνηση του Ιουδαϊσμού» που υποστήριζε ότι «ο ρατσισμός, το μίσος και η βία είναι επίσης εβραϊκές αξίες». Ο Gideon Falter, Διευθύνων Σύμβουλος της CAA, σχολίασε:

«Καθώς αυξάνονται τα αντισημιτικά επεισόδια κατά των Εβραίων στη Βρετανία, ο κ. Bowen επέλεξε αυτή τη στιγμή να διατάξει όλους τους Εβραίους να διαβάσουν ένα άρθρο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν ότι είναι μια ανάλυση γιατί ο Ιουδαϊσμός είναι μια θρησκεία ρατσισμού, μίσους και βίας. Θα γνώριζε τα συναισθήματα προς τους Εβραίους που αυτό θα υποκινούσε και θα έριχνε απερίσκεπτα λάδι στη φωτιά.»

Πέρυσι, η CAA παραπονέθηκε στο BBC για ένα ρεπορτάζ για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Auschwitz από την Orla Guerin, βετεράνο διεθνή ανταποκρίτρια του BBC. Κατηγορήθηκε ότι συνέδεσε τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος με τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, μια σύγκριση που είναι αντισημιτική στο πλαίσιο του ορισμού εργασίας του IHRA για τον αντισημιτισμό, ο οποίος υιοθετήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Μετά την έκθεσή της, ο ιστορικός Simon Sebag Montefiore έγραψε:

"Αυτό το σχόλιο του BBC News για τον Yad Vashem από την Orla Guerin που συνδέει το Ολοκαύτωμα με την κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ είναι πραγματικά βρώμικο - καταφέρνοντας να είναι τόσο επαίσχυντα ανήθικο όσο και ιστορικά ανακριβές, εντελώς κυνικό και αυταρχικά αυτοδικαστικό την ίδια στιγμή [sic]".

Το 2006, η Guerin, η οποία είχε διαδεχθεί τον Bowen ως ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, μετακινήθηκε στην Αφρική μετά από ισχυρισμούς για προκατάληψη στο ρεπορτάζ της για το Ισραήλ. Το 2015, μια πρώην πρόεδρος του BBC παραπονέθηκε  για το ρεπορτάζ της Guerin για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι υπαινίχθηκε «ισοδυναμία μεταξύ ισραηλινών θυμάτων τρομοκρατίας και Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων». Ίσως, όπως ο Bowen, η Guerin έχει ένα προσωπικό τσεκούρι να αλέσει;

Όπως και πολλοί άλλοι, το BBC απορρίπτει ή αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα προκειμένου να παρουσιάσει το Ισραήλ ως παράνομο κατακτητή αραβικών εδαφών. Για να ενισχύσει την ψευδή αφήγηση του, για πολλά χρόνια το BBC επαναλαμβάνει την παλαιστινιακή προπαγάνδα, αγνοεί τη βία εναντίον του λαού του και ωραιοποιεί το εβραϊκό μίσος τους. Αυτό είναι άλλοτε κραυγαλέο, άλλοτε ανεπαίσθητο και συχνά τονίζεται στη γλώσσα του σώματος των δημοσιογράφων. Αλλά πάντα το μήνυμα είναι σαφές και συνεπές. Ανεπίσημα, μπορώ να θυμηθώ μόνο μία ή δύο θετικές εκθέσεις για το Ισραήλ τα τελευταία 20 χρόνια. Ακόμη και οι αναφορές σχετικά με την αξιοσημείωτη επιτυχία της χώρας κατά του κορονοϊού πρέπει να αμαυρώνονται από ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη στέρηση των εμβολίων από τους Παλαιστίνιους. Η συνεισφορά του Ισραήλ στην ανακούφιση από καταστροφές και σε άλλες ανθρωπιστικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο σχεδόν πάντα αγνοούνται.

Υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι ο νέος Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Tim Davie, θα τερματίσει την έντονα μεροληπτική κάλυψη του BBC για το θέμα αυτό, καθώς και πολλά άλλα. Πρόσφατα είπε στο προσωπικό: "Εάν θέλετε να είστε αρθρογράφος με άποψη ή ένας κομματικός ακτιβιστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε αυτή είναι μια έγκυρη επιλογή, αλλά δεν θα πρέπει να εργάζεστε στο BBC". Αλλά έχει έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στη θεσμική προκατάληψη. Απαντώντας σε μια πρόσφατη καταγγελία που του έγινε για τον Jeremy Bowen, το προσωπικό του Davie έγραψε:

"Είμαστε βέβαιοι για την ικανότητά του να παρέχει ανάλυση αυτής της συχνά περίπλοκης κατάστασης με τη δική του διορατικότητα και γνώση... Δεν συμφωνούμε ότι ο  Jeremy επιδεικνύει προκατάληψη κατά του Ισραήλ».

Υπάρχει μικρή πιθανότητα, χωρίς την αυστηρή παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, το BBC να παραιτηθεί από την ηγεσία του παγκόσμιου αντι-ισραηλινού κινήματος που έχει συμβάλει σε τόσα δεινά, δυστυχία και αιματοχυσία. Όπως γράφει η Βρετανίδα δημοσιογράφος Melanie Phillips: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όταν πρόκειται για το Ισραήλ, το θέμα δεν είναι η προκατάληψη του BBC. Είναι η υποκίνηση του BBC σε αβάσιμο μίσος».

*Ο Συνταγματάρχης Richard Kemp είναι πρώην Διοικητής του ΒρετανικούΣτρατού. Ήταν επίσης επικεφαλής της ομάδας διεθνούς τρομοκρατίας στο υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα είναι συγγραφέας και ομιλητής σε διεθνή και στρατιωτικά θέματα. Είναι συνεργάτης δημοσιογραφίας του Shillman στο Ινστιτούτο Gatestone.֍

*Colonel Richard Kemp is a former British Army Commander. He was also head of the international terrorism team in the U.K. Cabinet Office and is now a writer and speaker on international and military affairs. He is a Shillman Journalism Fellow at Gatestone Institute. 

https://www.gatestoneinstitute.org/17646/bbc-against-israel