Al-Monitor Πέμπτη 11.11.2021
Rina Bassist

Το Ισραήλ προστέθηκε σήμερα στην Παγκόσμια Σύμπραξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συμμετέχοντας σε μια συμμαχία 19 τεχνολογικά προηγμένων δημοκρατικών χωρών.

Το Ισραήλ προσχώρησε σήμερα, 11 Νοεμβρίου, στην Παγκόσμια Σύμπραξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελώντας το 20ο μέλος του οργανισμού που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια υπό Γαλλική και Καναδική ηγεσία. Τέσσερις άλλες χώρες έγιναν επίσης δεκτές στον οργανισμό και τέσσερις χώρες είδαν την υποψηφιότητά τους να απορρίπτεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στην  ετήσια εκδήλωση της GPAI. Η έδρα της GPAI βρίσκεται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, με έναν άλλο κόμβο στον Καναδά.

Ο Renaud Vedel συντονίζει την εθνική στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης της Γαλλίας. Εξήγησε στο Al-Monitor ότι ο οργανισμός αποτελείται από χώρες με προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που πιστεύουν στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας που προωθεί ο ΟΟΣΑ. "Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποτελέσει ένα πολυσυζητημένο θέμα παγκοσμίως, δημιουργώντας επίσης φόβους. Αυτές οι τεχνολογίες επιφέρουν πολύ θετικές επιπτώσεις και δυνατότητες, αλλά είναι επίσης αρκετά περίπλοκες και θα μπορούσαν να είναι ευαίσθητες στην κοινωνία. Και έτσι τα κράτη ήθελαν να έχουν μια πολυμερή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να τα συμβουλεύσει και να κάνει συστάσεις", ανέφερε. Το Ισραήλ, σημείωσε, σίγουρα θα συμβάλει θετικά στην ομάδα.

Η βαρόνη Joanna Shields, πρώην υπουργός Ασφάλειας και Προστασίας του Διαδικτύου της Βρετανίας, διατελεί πρόεδρος της Ολομέλειας της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Πολλαπλών Ενδιαφερόμενων της GPAI και συμπροεδρεύει στη διευθύνουσα επιτροπή της GPAI. "Γνωρίζω καλά την ισραηλινή υψηλή τεχνολογία, οπότε μπορώ να πω ότι βρίσκεται πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας. Με την πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η GPAI είναι η αναγνώριση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό που δεν κάναμε στην τελευταία τεχνολογική επανάσταση. Αν κοιτάξετε την τελευταία δεκαετία την εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις βλάβες που διαπράττονται, αυτές είναι οι ακούσιες συνέπειες του ότι δεν ήμασταν οργανωμένοι και επικεντρωμένοι στο να σκεφτούμε τις δυνατότητες.» Εξήγησε ότι ο οργανισμός προωθεί ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών, όπως οι επιστήμονες, οι ιδιωτικές εταιρείες και οι κοινωνίες των πολιτών, σε μια υγιή δυναμική. Αυτή και οι συνάδελφοί της αναμένουν από το Ισραήλ να εμπλακεί από όλες αυτές τις οπτικές γωνίες.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ σε πολυμερείς οργανισμούς στο Παρίσι Haim Assaraf είναι καλά εξοικειωμένος με τη GPAI και εργάζεται εδώ και αρκετούς μήνες για την ένταξη του Ισραήλ. Δήλωσε στο Al-Monitor: «Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να ενταχθούμε σε αυτή τη σημαντική εταιρική σχέση, μετά από προσπάθειες τόσο από εμένα προσωπικά όσο και από την ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Παρίσι σε πολυμερείς οργανισμούς. Όλοι ασχοληθήκαμε με την προώθηση της υποψηφιότητας του Ισραήλ. Η συνεργασία σε νέες τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων και η τεχνητή νοημοσύνη, είναι υψίστης σημασίας για το Ισραήλ και τον κόσμο, είτε σε επίπεδο έρευνας είτε σε επίπεδο διαμόρφωσης διεθνών κανόνων. Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, το Ισραήλ έχει πολλά να συνεισφέρει σε αυτή την εταιρική σχέση και πολλά να μάθει επίσης από την εμπειρία των κρατών μελών της GPAI. Θα επωφεληθούμε όλοι από την από κοινού εργασία.»

Ο Assaraf σημείωσε ότι το υπουργείο Εμπορίου και Οικονομίας του Ισραήλ και το Υπουργείο Επιστημών εργάστηκαν για να προωθήσουν την υποψηφιότητα της χώρας και ότι η υπουργός Επιστημών Orit Farkash Hacohen αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Assaraf, το Ισραήλ είναι έτοιμο να συμμετάσχει άμεσα σε συναντήσεις επιστημόνων σχετικά με κοινά ερευνητικά προγράμματα, σε συναντήσεις εθνικών αξιωματούχων που εργάζονται σε διεθνείς κανόνες και δεοντολογία και σε ένα ανοιχτό φόρουμ της GPAI που ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Λέει ότι η ομάδα του στην πρεσβεία μαζί με τα αρμόδια υπουργεία επιθυμούν να έχουν ήδη καταλήξει σε αρκετές ιδέες που θα ήθελαν να προτείνουν στη GPAI.

Ο ενθουσιασμός του Assaraf αντιμετωπίστηκε σήμερα με τον ίδιο ενθουσιασμό από την πολιτική ηγεσία της GPAI. Ο Καναδός υπουργός Καινοτομίας, Επιστημών και Βιομηχανίας Francois-Philippe Champagne προεδρεύει του συμβουλίου της GPAI 2021-2022. Δήλωσε στο Al-Monitor: "Προφανώς είναι καλό που το Ισραήλ είναι μαζί μας. Φέρνει ποικιλομορφία. Γνωρίζω το Ισραήλ, τις δυνατότητές του και το όραμά του, έχοντας συμμετάσχει στις συνομιλίες για την ανανέωση της συμφωνίας μας για το ελεύθερο εμπόριο. Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ καλά. Σίγουρα, στο πλαίσιο αυτής της οικογένειας, στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης εταιρικής σχέσης, βλέπουμε το Ισραήλ ως εταίρο που εμπιστευόμαστε για τις επόμενες κινήσεις και τα έργα μας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.»

Ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Γαλλίας Cédric O θα αναλάβει την προεδρία του οργανισμού το επόμενο έτος. Ο Ο συνεχάρη το Ισραήλ για την ένταξή του στην GPAI και δήλωσε στο Al-Monitor ότι αυτή η εταιρική σχέση είναι μια συμμαχία τεχνολογικά προηγμένων δημοκρατικών χωρών, ένας κύκλος στον οποίο το Ισραήλ είναι σίγουρα μέρος.֍

https://www.al-monitor.com/originals/2021/11/israel-joins-international-artificial-intelligence-group