Ο υποψήφιος αρχιραββίνος της Σαουδικής Αραβίας, Yaakov Herzog

Forward.com.Δευτέρα
Από τον David Ian Klein*
Μετάφραση: Σάκης Θεοδωρόπουλος


Με το μαύρο χασιδικό παλτό του, το καπέλο με το επίπεδο γείσο και τη μακριά γενειάδα του, ο ραβίνος Yaakov Herzog, πρέπει να μοιάζει με παράξενο θέαμα στους δρόμους του Ριάντ, αλλά εκεί ακριβώς ελπίζει να μετεγκατασταθεί μετά από χρόνια δουλειάς με Εβραίους ομογενείς, που ζουν στη Σαουδική Αραβία.

Καμία ιθαγενής εβραϊκή κοινότητα, δεν παραμένει στο αραβικό βασίλειο, το οποίο απέχει μόλις 11 μίλια μακριά από το Ισραήλ, και μπορεί ακόμα να γίνει ορατό από ψηλό έδαφος, γύρω από το Εϊλάτ. Ωστόσο, πρόσφατα η χώρα έχει δει μια εισροή Εβραίων – που προέρχονται είτε για τουριστικούς, επιχειρηματικούς σκοπούς, είτε για λογαριασμό του στρατού των ΗΠΑ, που διατηρεί έντονη την παρουσία του στην χερσόνησο.

Το ενδιαφέρον του Χέρτζογκ για τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε όταν ανακάλυψε την μελέτη της Neom του Βασιλείου.

Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, αποκαλύφθηκε από τον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το 2017, η Neom, σχεδιάζεται ως πόλη του μέλλοντος, η οποία θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, γεφυρώνοντας τα στενά του Τιράν με την Ερυθρά Θάλασσα.

Η πρώτη φάση της εργασίας, είναι μια έξυπνη πόλη, γνωστή ως «Η Γραμμή», στη βορειοδυτική επαρχία Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας, προβλέπεται να μην έχει αυτοκίνητα και καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ενώ θα στεγάζει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Οι Σαουδάραβες, έχουν ξοδέψει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτή την μελέτη, ελπίζοντας να ολοκληρώσουν την κατασκευή μέχρι το 2030, ενώ οι επικριτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν, εάν η ιδέα είναι ρεαλιστική ή ακόμα κι αν εντελώς δεν αναγνωρίζουν, τους νόμους της φυσικής.

Παρ' όλα αυτά, κινήθηκε το ενδιαφέρον του Ραβίνου Χέρτζογκ.

«Άκουσα, για αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, που ετοιμάζουν οι Σαουδάραβες, χτίζοντας αυτή τη μεγαλούπολη, που σκοπό έχει, να προσελκύει τους καλύτερους και τους πιο λαμπρούς», είπε ο Χέρτζογκ και αμέσως αναρωτήθηκε: «Πού θα χωρέσουν άλλες θρησκείες εδώ;» Θα υπάρχει ένας χώρος, στο νέο έργο, θα συμπεριλαμβάνεται χώρος για συναγωγές, εκκλησίες ή άλλους χώρους λατρείας;

Όταν διαπίστωσε, ότι οι Σαουδάραβες δεν είχαν απάντηση, ξεκίνησε να δημιουργήσει μια μόνος του.

Όσο περισσότερο ερευνούσε, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσε ότι μία δομή για εβραϊκή ζωή, δεν θα ήταν απαραίτητο μόνο για τη Neom, αλλά σε ολόκληρο το βασίλειο, καθώς τα διάφορα μεγάλα έργα αστικής ανάπτυξης και τουρισμού που είχε σχεδιάσει η χώρα, σίγουρα θα προσέλκυε Εβραίους εργάτες, τουρίστες και επενδυτές.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ο Χέρτζογκ, αυτοαποκαλείται ως ο «αρχιραββίνος της Σαουδικής Αραβίας».

Ο ίδιος δήλωσε πως, αν τηλεφωνήσετε στην αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ και τους πείτε ότι χρειάζεστε έναν ραβίνο τώρα, θα δείτε ποιον θα καλέσουν.

Φυσικά, επίσημα δεν υπάρχει τέτοιος  τίτλος, αλλά ο Χέρτζογκ ελπίζει ότι οι Σαουδάραβες, θα ενδιαφερθούν να εδραιώσουν τον ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, έχει πιάσει δουλειά, οργανώνοντας τα πάντα, από φαγητό κοσέρ για τους Εβραίους επισκέπτες, έως συγκέντρωση χρημάτων για mikvah – κάτι που θα επέτρεπε στο βασίλειο να είναι μόνιμο σπίτι για τους Ορθόδοξους Εβραίους, που χρησιμοποιούν τακτικά, τα τελετουργικά λουτρά.

Ο Χέρτζογκ, ζει επί του παρόντος στο Ισραήλ, αλλά έκανε τακτικά ταξίδια στο βασίλειο, πριν από την πανδημία και σχεδιάζει να μετακομίσει στο βασίλειο με πλήρη απασχόληση, μόλις η Σαουδική Αραβία ανοίξει τα σύνορά της τον Μάιο.

Ο Χέρτζογκ, δεν έχει ακριβώς δουλέψει μόνο με τους Εβραίους που ζουν στη χώρα, αλλά έχει χτίσει βαθιά σχέση και με πολλούς από τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες της. «Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε Μουσουλμάνους που θα έπαιρνα», είπε ο Χέρτζογκ.

«Με βλέπουν ως έναν θρησκευόμενο Εβραίο ραβίνο, που δεν ανακατεύει τη θρησκεία με τα πολιτικά θέματα», πρόσθεσε. «Τους κάνω πιο εύκολο να δείξουν τον σεβασμό τους στον εβραϊκό λαό, χωρίς να ανακατευθεί ολόκληρο το πολιτικό θέμα του Ισραήλ».

Παρόλα αυτά, η δουλειά του Χέρτζογκ κατέστη δυνατή, χάρη σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο απελευθέρωσης που έχει παρουσιάσει η Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν, η δημόσια άσκηση θρησκειών, εκτός του σουνιτικού Ισλάμ, ήταν απαγορευμένη στο βασίλειο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία, εξακολουθεί να παραμένει, ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή, αλλά η διακυβέρνηση του σχετικά νεαρού διαδόχου έχει παρουσιάσει, μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών.

«Σήμερα, ένας άντρας μπορεί να περπατήσει με την κοπέλα του και να κάθεται ανοιχτά σε ένα εμπορικό κέντρο με την κοπέλα του και να φάει ένα μπέργκερ και πιει ένα αναψυκτικό. Πριν από πέντε χρόνια αυτό ήταν κάτι που δεν θα συνέβαινε ποτέ», είπε ο Herzog.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, που έφεραν μεγαλύτερη ελευθερία στις γυναίκες, όπως το δικαίωμα στην οδήγηση, και αποδυνάμωσαν την πάλαι ποτέ ισχυρή δύναμη της Mutawa - της θρησκευτικής αστυνομίας της Σαουδικής Αραβίας - άνοιξαν επίσης τη χώρα σε ασκούμενους άλλων θρησκειών, ειδικά στον κλήρο τους στους οποίους απαγορευόταν προηγουμένως η είσοδος η χώρα.

Του Χέρτζογκ, τού χορηγήθηκε άδεια, να φιλοξενεί θρησκευτικές λειτουργίες, μέχρι και 120 άτομα (περιορίζεται σε 20 άτομα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.) Ωστόσο, έπρεπε επίσης να καταστήσει δημοσίως σαφές, ότι δεν θα έκανε μετατροπές στη χώρα και δεν θα σκόπευε να φέρει οποιουσδήποτε από τους μουσουλμάνους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας στην συνάθροισή του, ακόμη και εκείνους που έχουν εβραϊκή καταγωγή. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τους Σαουδάραβες, καθώς το βασίλειο μέχρι το 1932, είχε μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα για αιώνες, όταν τους προσφέρθηκε η επιλογή μεταξύ απέλασης ή προσηλυτισμού στο Ισλάμ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΡΑΒΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΑ: Όμως, ο Χέρτζογκ ξεκίνησε να εργάζεται στη Σαουδική Αραβία πριν από δύο χρόνια, αυτό απείχε πολύ, από την πρώτη του εμπειρία στον αραβικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, άρχισε να ταξιδεύει στην περιοχή για αρκετό καιρό, πολύ πριν γίνει ραβίνος.

Γεννημένος και μεγαλωμένος σε ένα θρησκευτικό σπίτι στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ο Χέρτζογκ έκανε αλιγιά και μετακόμισε στο Ισραήλ, όπου πέρασε τα εφηβικά του χρόνια. Στο Ισραήλ, ίδρυσε μια εταιρεία αγροτικών επιχειρήσεων, τη Shneorseed, μέσω της οποίας ασχολήθηκε, με πελάτες από το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και όχι μόνο.

«Οι Εβραίοι είναι αποδεκτοί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή», είπε ο Herzog. Είναι ένα μέρος, ενός αυξανόμενου κινήματος ραβίνων, που ανακάλυψαν ότι μπορούν να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την εβραϊκή ζωή στον μουσουλμανικό κόσμο, εάν δουλέψουν μαζί, για να παρακάμψουν πολιτικά θέματα και να ασχολούνται μόνο σε θρησκευτικό επίπεδο.

Ενώ διατηρούσε την επιχείρησή του, ο Χέρτζογκ, συνέχισε τις θρησκευτικές του σπουδές και τελικά έλαβε ραβινική χειροτονία. «Εκτός από το να είμαι ιδιοκτήτης επιχείρησης, ήθελα να κάνω κάτι που θα είχε αντίκτυπο στον κόσμο», δήλωσε.

Αν και έχει ηγηθεί μερικές ραβινικές πρωτοβουλίες στο Ισραήλ, ο Χέρτζογκ πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία έχει γίνει το κάλεσμά του.

«Όταν είδα τι συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία, συνειδητοποίησα ότι αυτή ήταν η στιγμή να κάνω πράξη, αυτά που έχω σπουδάσει και να το κάνω σε μεγαλύτερη κλίμακα», είπε ο Χέρτζογκ. «Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, από ό,τι ονειρευόμουν ποτέ ότι θα ήταν, αλλά είμαι χαρούμενος, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένα πιο λαμπρό μέλλον για αυτό το βασίλειο και νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω αξία σε αυτό, και για τους Εβραίους, που καταλήγουν σε αυτό».֍

*Ο David Ian Klein καλύπτει τις έκτακτες ειδήσεις και τις διεθνείς εβραϊκές κοινότητες για την ιστοσελίδα Forward. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο Twitter @davidianklein.

https://forward.com/news/467122/meet-the-rabbi-bringing-judaism-to-saudi-arabia/