Cohen.gr Παρασκευή 4.2.2022
Του Τεύκρου Σακελλαρόπουλου (Teucris)

Ο καλύτερος τρόπος εάν θέλεις να διευρύνεις τους τρόπους σκέψης σου είναι να εντρυφήσεις σε κάτι, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από όσα γνωρίζεις. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία, εάν το ενστερνίζεσαι. Κάθε άλλο! Μπορεί να είναι και κάτι, το οποίο δεν σε εκφράζει καθόλου. Διατείνομαι πώς ακριβώς στο αντίθετο άκρο από όσα γνωρίζεις κρύβεται και ο μεγαλύτερος πλούτος για την βελτίωση της σκέψης σου. 

Η υπεροψία μας όμως, μας θέτει αδιαπέραστα εμπόδια και υποτιμούμε άλλους πολιτισμούς, άλλους τρόπους σκέψης, άλλες αξίες επειδή δε συνάδουν με τα δικά μας πρότυπα ή δεδομένα. Η εκμάθηση μίας εντελώς διαφορετικής γλώσσας είναι ένας μοχλός άρσης των εμποδίων. Αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι μία διαφορετική άποψη. 

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά τη γνώμη μου η αναγκαστική εκμάθηση της Λατινικής γραφής της Τουρκικής γλώσσας. Δεν άλλαξε ο τρόπος ομιλίας, αλλά ο τρόπος γραφής. Και από τα δυσνόητα αλλά και εξαιρετικά καλαίσθητα… αραβουργήματα, τα οποία πολύ λίγοι εγνώριζαν ανάγκασε τους πάντες, μικρούς και μεγάλους (και τον εαυτόν του όμως) στο να μάθουν το Λατινικό αλφάβητο. Η ποινή της άρνησης δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε ποια ήταν: θάνατος (γι΄ αυτό και επέτυχε το εγχείρημα)! 

Η Αραβική γλώσσα πάντοτε μου κέντριζε την περιέργεια, κυρίως λόγω της καλλιγραφίας της. Δεν έκανα ωστόσο ποτέ την προσπάθεια να την προσεγγίσω και δεν νομίζω πως θα το πράξω. Αλλά εντελώς συμπωματικά εκεί όπου μελετούσα κάποιο ιστορικό ζήτημα διάβασα κάτι, το οποίο μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Δεν μπορώ να διασταυρώσω τις πληροφορίες, αλλά από μία γενική έρευνα διαπίστωσα πως περίπου συμπίπτουν. 

Η Αραβική γλώσσα έχει 1000 συνώνυμα για τη λέξη σπαθί! Καθόλου παράξενο δεν μου φάνηκε, διότι με το σπαθί τους κατέκτησαν ένα μεγάλο τμήμα του Κόσμου της εποχής τους.

Για το λιοντάρι 500 συνώνυμα! Επίσης δεν με εξέπληξε, διότι είναι γνωστή η ανδρεία τους στις σκληρές πολεμικές αναμετρήσεις της τότε εποχής. 

Για το φίδι 200! Χρειάζεσαι και την πονηριά και ικανότητα του φιδιού μαζί με την γενναιότητα για να επιτύχεις! 

Για την καμήλα, το πλοίο της ερήμου άλλα 255 συνώνυμα! Λογικόν! 

Για το νερό, τόσο πολύτιμο στις ερήμους 170 ενώ για την… βροχή 70! Το τελευταίο με εξέπληξε ομολογουμένως, διότι βροχή στη Μέση Ανατολή δεν βιώνεις και πολύ συχνά. Να της αφιερώσεις 70 συνώνυμα στο να την περιγράψεις δείχνει αν μη τι άλλο μεγάλη παρατηρητικότητα! Αναρωτιέμαι, μέτραγαν τη διάμετρο της κάθε σταγόνας καθώς και την πυκνότητά της; Καθόλου παράξενο, αφού στα μαθηματικά ήταν πολύ προχωρημένοι· και μην ξεχνάτε πως η Άλγεβρα είναι Αραβική λέξη.

99 μόνο συνώνυμα για τον Θεό και εάν συγκριθούν με τα 1000 του σπαθιού κατανοεί κανείς πως δεν προσεύχονταν για να κερδίζουν τις μάχες, αλλά πολεμούσαν! 

Αλλά εκείνο, το οποίο ομολογώ με ανησύχησε κάπως είναι ο αριθμός των συνωνύμων λέξεων του… ανδρικού μορίου: 80 τον αριθμό! 

Περισσότερα μαθαίνεις από μία γλώσσα παρά διαβάζοντας τόμους ιστορίας!֍