The Jerusalem Post Πέμπτη 19.10.2022
BOB SILVERMAN*

Αν το Ισραήλ θέλει ο κόσμος να αντιμετωπίσει το Ιράν, τότε το Ισραήλ θα πρέπει να δείξει ότι δίνει προτεραιότητα σε αυτού του είδους την απειλή της εθνικής ασφάλειας έναντι της πολιτικής, λέει ο συγγραφέας.

"Το Ισραήλ δεν έχει εξωτερική πολιτική, παρά μόνο εσωτερική πολιτική". Έτσι μουρμούρισε ο Henry Kissinger στον Αμερικανό δημοσιογράφο Ed Sheehan το 1975. Ο Kissinger μόλις είχε φύγει από μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Shimon Peres, ο οποίος είχε τορπιλίσει τη δεύτερη απόσυρση του Ισραήλ από το Σινά, για να μην δώσει πολιτική νίκη στον αντίπαλό του πρωθυπουργό Yitzhak Rabin. Ας υποθέσουμε ότι ο Kissinger ήταν ξινισμένος. Παρ' όλα αυτά, είχε ένα δίκιο για την πολιτική ελίτ του Ισραήλ.

Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες απειλές του Ισραήλ
Σήμερα, με το Ισραήλ να πηγαίνει σε εκλογές, η χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά σοβαρών απειλών για την ασφάλεια, ορισμένες από τις οποίες είναι μακροπρόθεσμες. Όμως η απειλή ενός πυρηνικού Ιράν είναι βραχυπρόθεσμη. Μετά από περισσότερα από 12 χρόνια προειδοποίησης ότι το Ιράν απέχει μόλις λίγους μήνες από το να γίνει το κατώτατο όριο πυρηνικής ενέργειας, το Ισραήλ μπορεί τελικά να έχει δίκιο. Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος θα αντιδράσει στις επόμενες κινήσεις του Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα θα είναι το μεγαλύτερο επίκεντρο της επόμενης κυβέρνησης.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πυρηνική απειλή, το Ισραήλ πρέπει να βάλει την καλύτερη ομάδα του στο γήπεδο και να την κρατήσει εκεί για μια ολόκληρη θητεία. Νομίζω ότι το ισραηλινό κοινό γνωρίζει ποιος είναι σε αυτή την ομάδα: Ο Benjamin Netanyahu ως πρωθυπουργός, ο Benny Gantz ως υπουργός Άμυνας και ο Yair Lapid ως υπουργός Εξωτερικών.

Όχι άλλες εκ περιτροπής ρυθμίσεις που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων και εταίρων μας και έχουν νόημα μόνο στο πλέγμα της ισραηλινής εσωτερικής πολιτικής. Εάν το Ισραήλ θέλει ο κόσμος και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το Ιράν, το οποίο απειλεί την ίδια του την ύπαρξη, τότε το Ισραήλ θα πρέπει να δείξει ότι δίνει προτεραιότητα σε αυτού του είδους την απειλή εθνικής ασφάλειας έναντι των ιδιοτελών πολιτικών εκτιμήσεων των ηγετών του.

Πώς θα κάνουμε τον Bibi, τον Lapid και τον Gantz να συνεργαστούν για το καλό της χώρας; Εκ πρώτης όψεως, υπάρχουν τρία εύκολα κομμάτια: Ο Bibi ως πρωθυπουργός χωρίς εναλλαγές, καμία ακροδεξιά στην κυβέρνηση και βήματα για τη δέσμευση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πώς θα πείσουμε τον Netanyahu, τον Lapid και τον Gantz να συνεργαστούν για το Ισραήλ;
Πρώτον, ο Lapid και ο Gantz πρέπει να εντάξουν τα κόμματά τους σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Likud και να συμφωνήσουν να υπηρετήσουν υπό τον Bibi ως πρωθυπουργός. Ο καθένας από αυτούς το έχει κάνει αυτό στο παρελθόν. Θα πρέπει να είναι σε θέση να το ξανακάνουν, παρά τα σκληρά αισθήματα και τη δαιμονοποίηση που συνοδεύουν τις πολιτικές εκστρατείες.

Ο Bibi παραμένει ο καλύτερος πολιτικός ηγέτης της χώρας. Κατά τη διατύπωση αυτής της κρίσης, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω δύο πράγματα: πρώτον, έχω συμμετάσχει σε πολλές ιδιωτικές συναντήσεις με τον Bibi και τον Lapid και σε μερικές με τον Gantz τόσο ως διπλωμάτης των ΗΠΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δεύτερον, δεν έχω ιδεολογικά ή προσωπικά αισθήματα για κανέναν από αυτούς τους άνδρες, ούτε φιλοδοξώ να αναλάβω κυβερνητικό αξίωμα.

Ο Bibi είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς συνομιλητές που έχω δει στα σχεδόν 30 χρόνια που είμαι διπλωμάτης των ΗΠΑ. Σε συναντήσεις με Αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών, μέλη του Κογκρέσου, κυβερνήτες ή μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες, φαίνεται να γνωρίζει τι θέλει από κάθε συνάντηση και να έχει μια στρατηγική για να το πετύχει. Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο κινητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη την περίοδο 2010-2012 για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Φίλοι μου λένε τώρα ότι δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν το 2010. Αλλά διαφωνώ. Είδα πως οδήγησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας πριν από δύο χρόνια. Όχι μόνο προηγήθηκε των άλλων χωρών στην απόκτηση προμηθειών εμβολίων, αλλά έκανε επίσης πολύ καλή δουλειά στην αρχή της κρίσης εξηγώντας τι έπρεπε να κάνει ο καθένας μας (να φοράει μάσκες, να πλένει τα χέρια, να κρατάει αποστάσεις).

Ο Lapid είναι πολύ ταλαντούχος διαπροσωπικά. Είναι ισχυρός συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Bibi ως υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, αυτό δεν φαίνεται να είναι μια από τις κορυφαίες ικανότητές του. Αν και δεν ήταν αποτελεσματικός υπουργός Οικονομικών, τα πήγε πολύ καλύτερα ως υπουργός Εξωτερικών, κάτι που του ταιριάζει καλύτερα.

Ο Gantz έχει μετονομάσει το κόμμα του σε Εθνική Ενότητα (Mamlachti), δείχνοντας ότι είναι υπεράνω πολιτικής, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι ο πρώτος που θα ενταχθεί σε έναν κεντρώο συνασπισμό. Είναι μια σταθερή παρουσία στο πιο ισχυρό υπουργείο, το υπουργείο Άμυνας, και όπως και κάποιοι άλλοι στρατηγοί που έγιναν πολιτικοί, είναι καταλληλότερος για αυτή τη θέση παρά για τον πρωθυπουργό.

Το δεύτερο και το τρίτο κομμάτι είναι για τον Bibi. Πρέπει να μην φέρει το ακροδεξιό Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα στην κυβέρνησή του και πρέπει όντως να κάνει βήματα προς την Παλαιστινιακή Αρχή, για να δημιουργήσει έναν διαρκή αντι-ιρανικό συνασπισμό και να διατηρήσει την αξιοπιστία του Ισραήλ στον έξω κόσμο.

Ο αντιαραβικός ρατσισμός της ακροδεξιάς καθιστά μια κυβέρνηση που τους περιλαμβάνει πολύ δύσκολη για τους επίδοξους συμμάχους μας, για να μην αναφέρουμε την παγκόσμια φήμη του Ισραήλ. Φυσικά, ορισμένοι δημοσιογράφοι στο Ισραήλ και στη Δύση προσπαθούν επίσης να δαιμονοποιήσουν τον Bibi και το Likud, αλλά αυτό είναι πολύ συχνά κομματισμός που μεταμφιέζεται σε δημοσιογραφία. Ο Itamar Ben-Gvir και ο Bezalel Smotrich, από την άλλη πλευρά, δεν είναι πολιτικοί ως συνήθως.

Η εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής θα περιλάμβανε τη χρήση των Gantz και Lapid ως απεσταλμένων, δείχνοντας στον κόσμο ότι το Ισραήλ θα κάνει διπλωματικά βήματα σε μια νέα κυβέρνηση για να εμπλακεί με αυτόν τον πολύ δύσκολο, αποτυχημένο γείτονα. Μπορεί να μην οδηγήσει σε οποιαδήποτε πρόοδο, αλλά η οπτική της Ιερουσαλήμ να προσεγγίσει τη Ραμάλα είναι σημαντική, ειδικά για τους σημερινούς και μελλοντικούς φίλους μας στον Κόλπο.

Οι Ισραηλινοί φίλοι μου λένε ότι αυτά τα τρία βήματα είναι όνειρο απατηλό - ο Gantz και ο Lapid δεν θα συμφωνήσουν και ο Bibi θα πάρει τον εύκολο δρόμο της ακροδεξιάς. Κανείς δεν θέλει να είναι κορόιδο. Όλοι κοιτάζουν το νούμερο ένα, και αν ο Bibi συν τη Δεξιά μπορέσουν να φτάσουν τις 61 εντολές, τότε αυτή θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, τουλάχιστον για λίγο.

Ο χαμένος σε αυτό το σενάριο συμβατικής σκέψης είναι το ισραηλινό κοινό. Όπως έδειξαν οι τελευταίες τέσσερις εκλογές, είναι σχεδόν ισομερώς διαιρεμένο μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς. Θα πρέπει να περιμένουν από τους ηγέτες τους να συμβιβαστούν κατά μήκος των τριών εύκολων κομματιών, να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση του κέντρου και να υπερβούν την εσωτερική πολιτική για χάρη των εθνικών στόχων.

Είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την προοπτική ενός πυρηνικού Ιράν.֍

*Ο συγγραφέας είναι πρώην ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ. Σήμερα είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, διευθύνων σύμβουλος του Jerusalem Strategic Tribune, λέκτορας στο Shalem College και πρόεδρος της IJMA - Inter Jewish Muslim Alliance.

https://www.jpost.com/opinion/article-719980?_ga=2.25100531.814608340.1666076206-1163418029.1645806768&utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Netanyahu+warns+weapons+provided+to+Ukraine+could+end+up+in+Iran&utm_campaign=October+19%2C+2022+day