Haaretz Παρασκευή 10.3.2023
Ben Samuels
Οι αποκατασταθείσες σχέσεις έχουν αναμφισβήτητη σημασία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα μπορούσαν να εισάγουν μια νέα εξίσωση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας-Ιράν έχει επηρεάσει τις χώρες σε ολόκληρη την περιοχή.
Η επαναστατική απόφαση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις έρχεται με φόντο την αυξανόμενη μουρμούρα για πιθανή εξομάλυνση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, ενδεχομένως με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η νέα συμφωνία αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις μετά από επτά χρόνια παγώματος, αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση ενός σιίτη κληρικού από τη Σαουδική Αραβία.
Η αποκατάσταση των δεσμών έχει αναμφισβήτητη σημασία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα φαινόμενο ντόμινο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου η διαμάχη έχει είτε άμεσα είτε έμμεσα επηρεάσει χώρες σε ολόκληρη την περιοχή.
"Για το Ιράν, αντιπροσωπεύει μια επιτυχημένη προσπάθεια να προσπαθήσει να αντισταθεί στην περιφερειακή απομόνωση χωρίς σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές του, τις οποίες προηγουμένως απαιτούσαν αντίπαλοι όπως η Σαουδική Αραβία", λέει ο Hussein Ibish, ανώτερος μόνιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Washington, τονίζοντας ότι η ανανέωση των δεσμών με τους Σαουδάραβες ήταν ένας μακροχρόνιος στόχος.
Για τη Σαουδική Αραβία, ο Ibish λέει ότι η επαναπροσέγγιση αποτελεί "βασικό μέρος μιας μεγάλης διπλωματικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα", συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξομάλυνσης με το Ισραήλ στην πορεία. "Αυτό δείχνει το εύρος της διπλωματικής επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας προς όλες τις κατευθύνσεις", λέει.
Η Wall Street Journal και οι New York Times ανέφεραν αυτό που οι συνομιλητές μεταξύ των δύο χωρών έλεγαν εδώ και μήνες: Το Riyadh ζητά από την κυβέρνηση Biden εγγυήσεις ασφαλείας και βοήθεια για την ανάπτυξη του πολιτικού πυρηνικού του προγράμματος ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ήταν ρητά διαφανής σχετικά με την επιθυμία του να επιβλέψει την ομαλοποίηση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, τόσο ως στρατηγικό αντίβαρο στην Τεχεράνη από μόνο του όσο και ως το κόσμημα της κορωνίδας στις προσπάθειές του να τερματίσει τη μακρά ιστορία του Ισραήλ ως περιφερειακού παρία - και όλα αυτά παρακάμπτοντας το θέμα των Παλαιστινίων.
Ο Biden, εν τω μεταξύ, πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη όρεξης του κόμματός του για διπλωματία με επίκεντρο τη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο λόγω του άθλιου ιστορικού της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και λόγω της πολιτικής της για τη διατήρηση της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου στα ύψη, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ επέβλεψε επιτεύγματα στην πορεία προς την εξομάλυνση, όπως ο ανοικτός εναέριος χώρος, η μεταφορά αμφισβητούμενων εδαφών και η αυξημένη στρατιωτική συνεργασία, το Riyadh αρνήθηκε δημοσίως ότι τα βήματα αυτά ήταν προάγγελοι της εξομάλυνσης.
Σύμφωνα με τους περισσότερους λογαριασμούς, οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας είναι μακριά, πολύ περισσότερο δεδομένης της αντιπαθητικής ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου και του αριθμού ρεκόρ των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν φέτος.
Αλλά οι δεσμοί Ιράν-Σαουδικής Αραβίας δεν αλλάζουν πολλά στον τρόπο της διαφαινόμενης εξομάλυνσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο έρευνας του Foundation for Defense of Democracies Jonathan Schanzer.
"Και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τα επόμενα βήματα, ανεξάρτητα από το αν οι Σαουδάραβες θάψουν το τσεκούρι με την Τεχεράνη", λέει, προσθέτοντας ότι "αυτό που είναι αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι οι Σαουδάραβες είναι ξεκάθαρα αντισταθμίζουν την Αμερική".
"Υπάρχει συνεχής ανησυχία με την τρέχουσα ηγεσία στην Ουάσιγκτον. Ο ρόλος της Κίνας ως διαμεσολαβητή θα θεωρηθεί ως προσβολή προς τον Λευκό Οίκο. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι Σαουδάραβες φέρονται να έχουν κλέψει πυρηνικά ανταλλάγματα με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η μπάλα είναι, χωρίς αμφιβολία, τώρα στο γήπεδο του Biden", προσθέτει ο Schanzer.
Ο Ibish επαναλαμβάνει τη σημασία του ρόλου της Κίνας, λέγοντας ότι "προφανώς το γεγονός ότι συμφωνήθηκε στο Πεκίνο είναι πολύ σημαντικό για την Κίνα και την άνοδό της ως διπλωματικού και στρατηγικού παίκτη στην περιοχή του Κόλπου".
Ένας εντελώς νέος δρόμος για την αντιμετώπιση του πυρηνικού ζητήματος μπορεί να έχει προκύψει στην περιοχή ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, λέει ο αντιπρόεδρος πολιτικής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Brian Katulis. "Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί βαθιά για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συμμερίζεται πολλές από τις ανησυχίες που έχει το Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Για χρόνια, το κύριο γεγονός για την εμπλοκή του Ιράν σε διπλωματικές προσπάθειες ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο στις συνομιλίες P5+1 που δεν ενσωμάτωναν πλήρως τις ανησυχίες των βασικών χωρών της Μέσης Ανατολής", λέει.
"Εάν αυτό το νέο άνοιγμα μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να έχει νόημα και αντίκτυπο, θα πρέπει να αναλάβει αυτές τις ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - διαφορετικά το άνοιγμα είναι απλώς οπτική αν το άνοιγμα δεν αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο ζήτημα. Δεδομένου ότι το σχέδιο Α του Biden για επανένταξη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν δεν έχει ακόμη αποδώσει, αυτό το περιφερειακό άνοιγμα μπορεί να αποτελέσει μια νέα οδό για τη διπλωματία", προσθέτει ο Katulis.
Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια "ισχυρή ώθηση στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας να αναζητήσει δρόμους για την αποκλιμάκωση στην περιοχή, ιδίως με το Ιράν" και ενώ τόσο η "Σαουδική Αραβία όσο και το Ισραήλ μοιράζονται τους ίδιους στρατηγικούς τελικούς στόχους για το Ιράν", ο Katulis προειδοποιεί ότι ένα πολιτικό χάσμα μπορεί να αυξηθεί μεταξύ των δύο ως αποτέλεσμα της συμφωνίας.
Ωστόσο, ο Carmiel Arbit, μόνιμος ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, πιστεύει ότι "σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε το βάθος και τη διάρκεια της προσέγγισης μεταξύ του KSA και του Ιράν. Αλλά είναι σημαντικό να το δούμε στο πλαίσιο: οι διαβουλεύσεις αυτές συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό και λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τις διαβουλεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας".
"Οι Σαουδάραβες είναι καιροσκόποι σε κάθε ευκαιρία: παλεύουν με τις αυξανόμενες εντάσεις στο εσωτερικό τους, τη φθίνουσα επιρροή τους στον μουσουλμανικό κόσμο και τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και έτσι αντισταθμίζουν τις πιθανότητες", προσθέτει.
Η παρουσία της Κίνας στη Μέση Ανατολή υπήρξε ένα υποβόσκων αλλά σταθερό μελανό σημείο για την κυβέρνηση Biden, κυρίως παγώνοντας τη μεγάλη πώληση αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της κινεζικής παρουσίας. Ο Amos Yadlin, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, έγραψε πρόσφατα στο Foreign Policy, ότι ο Netanyahu θα πρέπει σκόπιμα να μετατοπίσει τη στάση του μακριά από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και τη Δύση ως έναν τρόπο να κρατήσει τον Biden στη γωνία του.
Τούτου λεχθέντος, ο Ibish αναμένει ότι η αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι αμφίσημη, παρά το γεγονός ότι η Κίνα μπαίνει σε έναν ρόλο που παραδοσιακά καταλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες.
"Δεν αρχίζει με το Πεκίνο να ενισχύει ιδιαίτερα τα στρατηγικά του ερείσματα στην περιοχή από την άποψη των πρακτικών δυνατοτήτων που αποτέλεσαν τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η Ουάσινγκτον για τους Άραβες και Ισραηλινούς εταίρους της στην αντιμετώπιση της Κίνας - για παράδειγμα μεγαλύτερες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και άλλων δεδομένων, εγκαταστάσεις διπλής χρήσης, πιθανή μεταφορά τεχνολογίας και ούτω καθεξής. Έτσι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανήσυχες για αυτή την εξέλιξη, δεν θα θορυβηθούν".
Πράγματι, το μόνο σχόλιο από Αμερικανό αξιωματούχο ήρθε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι "Σε γενικές γραμμές, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια που βοηθάει στον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής".֍