MEMRI.com Κυριακή 16.4.2023
Πηγή
MTV
(Λίβανος)

Ο Λίβανέζος Πολιτικός Αναλυτής Saleh El Machnouk Εάν ο Λίβανος ήταν ένα πραγματικό κράτος, θα απέβαλε τη Χαμάς, θα συνέλαβε όσους εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ· κανείς δεν γνωρίζει καν το όνομα του υπουργού Άμυνας μας.

Saleh El Machnouk

Ο Λιβανέζος πολιτικός αναλυτής Saleh El Machnouk δήλωσε στο επεισόδιο του MTV Podcast στις 16 Απριλίου 2023, που ανήκει στο κανάλι MTV με έδρα το Λίβανο, ότι ο Λίβανος υφίσταται το βάρος της "ενότητας των μετώπων" εναντίον του Ισραήλ. Ρωτάει γιατί η κοινή λειτουργική αίθουσα του "άξονα αντίστασης" είναι στη Βηρυτό και όχι σε μια άλλη πρωτεύουσα, και λέει ότι ενώ οι χώρες του Κόλπου συζητούσαν για την τοποθεσία του γενικού διοικητή του CENTCOM των ΗΠΑ, Kenneth McKenzie, ο Λίβανος φιλοξενεί τον διοικητή της Ειδικής Δύναμης Qods του IRGC, Esmail Qaani. Εξηγεί ότι ο Ιράν χρησιμοποιεί τη Χεζμπολάχ ως "υπεργολάβο" που στη συνέχεια χρησιμοποιεί τη Χαμάς ως το "υπεργολάβο" της για να εκτοξεύσει ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Νότια Λίβανο, ιδιαίτερα αφού η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιτρέπει στη Χαμάς να λειτουργήσει στη Δυτική Όχθη. Ο Saleh El Machnouk επίσης αναφέρει ότι αν ο Λίβανος ήταν ένας "πραγματικό κράτος", θα είχε συλλάβει τους ανθρώπους που εκτόξευσαν τις ρουκέτες στο Ισραήλ και θα είχε αποβάλλει τη Χαμάς και τον ηγέτη της Ισμαήλ Χανιγιέ, με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που η κολομβιανή κυβέρνηση πήγε στη ζούγκλα για να αντιμετωπίσει τα κολομβιανά καρτέλ ναρκωτικών. Πρόσθεσε ότι, παρ 'όλα αυτά, ο Λίβανος δεν είναι ένα "κανονικό" κράτος και οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν το όνομα του υπουργού Άμυνας του.

Saleh El Machnouk: "Θα ήθελα να καταλάβω κάτι για τη θεωρία της 'ενότητας των μετώπων'. Πώς γίνεται μόνο ένα κράτος να πληρώνει πάντα το τίμημα εξ ονόματος όλων αυτών των μετώπων, ενώ κανείς δεν ρωτά τους ανθρώπους αυτού του κράτους εάν θέλουν όλα αυτά τα μέτωπα να είναι ενωμένα με τη θυσία τους;"

Δημοισογράφος: "Σωστά."

Saleh El Machnouk: "Σου λένε ότι οι γραμμές του άξονα της αντίστασης στην περιοχή αναδιοργανώνονται και υπάρχει μια κοινή αίθουσα επιχειρήσεων. Πού;"

Δημοισογράφος: "Στον Λίβανο."

Saleh El Machnouk: "Στη Βηρυτό. Δεν μπορεί να είναι στη Σάνα, δεν μπορεί να είναι στη Δαμασκό..."

Δημοισογράφος: "Τι θες; Σου δίνουν ηγεσία..."

Saleh El Machnouk: "Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μία  έντονη κλιμακούμενη σύγκρουση για το εάν η έδρα του στρατηγού ΜακΚένζι θα πρέπει να είναι στη Ριάντ ή στο Ντουμπάι. Πώς καταλήγουμε να έχουμε την έδρα του Εσμαΐλ Καανί;…

"Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει πληρώσει τόσο ακριβά για το αίτημα κάποιου άλλου όσο ο Λίβανος. Επιπλέον, χρησιμοποιούν υπεργολάβους εις βάρος σας. Οι Ιρανοί δεν θέλουν να πολεμήσουν, οπότε ανέθεσαν το έργο στη Χεζμπολάχ. Έπειτα η Χεζμπολάχ αναθέτει την εργασία στο Χαμάς. Έπειτα το Χαμάς αναθέτει σε κάποιο απλό χωριάτη στο νότο της Λίβανος. Ξέρατε ότι η Χαμάς δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιείται από το μισό της Παλαιστίνης; Η Χαμάς αποβλήθηκε από τη Δυτική Όχθη." ….

"Η ηγεσία [των Παλαιστινίων] εξορίζει το Χαμάς. Δεν επιτρέπεται να εκτοξεύει ρουκέτες από τη Δυτική Όχθη, οπότε έρχεται να τις εκτοξεύσει από τη Νότια Λίβανο."…

Γνωρίζετε το όνομα του Υπουργού Άμυνας μας;"

Δημοσιογράφος: "Ααα... όχι."

Saleh El Machnouk: "Αν το θυμηθείτε, θα σας δώσω 10 δολάρια. Σκεφτείτε λίγο. Ζείτε σε μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου, μετά την εκτόξευση αυτών των ρουκετών, και όμως δεν ξέρετε το όνομα του Υπουργού Άμυνας. "

Δημοσιογράφος: "Ξέρετε το όνομα του Υπουργού Άμυνας ή το αναζητήσατε στο Google;"

Saleh El Machnouk: "Προετοίμασα το όνομά του εδώ, γιατί φοβόμουν ότι θα το ξέχασα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Θα είχα παίξει αυτό το αστείο μαζί σας, και δεν θα θυμόμουν ούτε εγώ το όνομά του... Ο Υπουργός Άμυνας είναι σε κώμα..."

Δημοσιογράφος: "Αλήθεια. Δεν τον έχω ακούσει."

Saleh El Machnouk: "Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα υποβάλουμε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά του Ισραήλ για την παραβίαση του ψηφίσματος 1701."

Δημοσιογράφος: "Αλλά εμείς το ξεκινήσαμε

Ο Saleh El Machnouk λέει: "Αδελφέ, δεν έχουν καμία ντροπή. Εσείς εκτοξεύσατε 30 πυραύλους, παραβιάζοντας το ψήφισμα 1701, και η αντίδρασή τους ήταν αδιανόητα αδύναμη, αλλά σχεδιάζετε να υποβάλετε καταγγελία κατά αυτών στο Συμβούλιο Ασφαλείας."

"Η πολιτοφυλακές  δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η [κυβερνητική] μαφία επίσης είναι πρόβλημα. Πρέπει να απενεργοποιήσουμε και τα δύο. Εάν αυτή ήταν μια κανονική χώρα... Πάντα δίνω το παράδειγμα των FARC και της Κολομβίας. Είχαν επίσης μια «ναρκοπολιτοφυλακή» που δραστηριοποιούνταν στη ζούγκλα... Αλλά στην περίπτωσή τους, το κράτος ανέλαβε δράση. Εάν είχαμε μια [κανονική] χώρα στο Λίβανο, ο Πρωθυπουργός θα εξέδιδε μια ανακοίνωση, λέγοντας ότι το στρατός θα αναλάβει δράση σήμερα, θα συλλάβει τους ανθρώπους που εκτόξευσαν αυτά τα ρουκέτες, θα κλείσει τα γραφεία του Χαμάς στο Λίβανο, θα απελάσει [τον ηγέτη του Χαμάς] Ισμαήλ Χανιέ από το Λίβανο και θα ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για την κατάσχεση των παλαιστινιακών όπλων. Αυτό θα έκανε μια πραγματική χώρα."֍

https://www.memri.org/tv/lebanese-analyst-machnouk-if-lebanon-real-state-banish-hamas-arrest-people-fired-rockets-at-israel