YNET news.com. Παρασκευή 15.4.2023
Avigdor Haselkorn
*

 Η ησυχία δεν μπορεί να είναι ο στρατηγικός στόχος μιας χώρας αν επιτρέπει στους εχθρούς της να αναπνέουν και να αναβαθμίζουν τα οπλοστάσια τους και να αυξάνει την παρουσία τους κατά μήκος των συνόρων της.

Το μάθημα  που πιθανότατα έχουν αντλήσει οι εχθροί του Ισραήλ από το πρόσφατο γύρο μαχών είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πρόκλησή τους και όσο περισσότερα μέτωπα ανοίγονται, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον του Ισραήλ για το άμεσο τέλος των εχθροπραξιών και έτσι τόσο αδύναμη θα είναι η στρατιωτική του απάντηση.

Ένα τέτοιο συμπέρασμα θα υποδηλώνει στο Ιράν ότι η στρατηγική της χρηματοδότησης, εξοπλισμού και εκπαίδευσης παραρτημάτων για να περικυκλώσουν το Ισραήλ με ένα "δαχτυλίδι φωτιάς" αποδίδει καρπούς. Αυτό περιορίζει τις επιλογές του Ισραήλ. Το Ισραήλ θα σκεφτεί πλέον δύο φορές πριν αναλάβει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, από φόβο μήπως εκδηλωθούν άλλα μέτωπα.

Σύμφωνα με αναφορές, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Υπουργικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις αρχές αυτού του μήνα, για τον κίνδυνο του Ισραήλ να "συρθεί σε ευρύτερες συγκρούσεις" σε πολλαπλά μέτωπα.

Η αλλαγή στην τοποθέτηση του Νετανιάχου ήταν εμφανής, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη θέση του πέντε χρόνια πριν. Όταν αντιμετώπιζε βροχή από 20 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν από μέλη των Επαναστατικών Φρουρών του Ισλαμικού Καθεστώτος του Ιράν, ο Νετανιάχου υποστήριξε με σθένος την αντίδραση του Ισραήλ. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz στις 6 Μαΐου 2018, ο Νετανιάχου ανέφερε στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο: "Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την επιθετικότητα του Ιράν στα αρχικά στάδιά της, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει έναν συγκρουσιακό αγώνα... Καλύτερα τώρα παρά αργότερα. Οι χώρες που δεν ήταν έτοιμες να αντιδράσουν έγκαιρα σε φονικές επιθέσεις πλήρωσαν πολύ μεγαλύτερο τίμημα αργότερα".

Επιπλέον, η ικανότητα συντονισμού πυρών από πολλαπλά μέτωπα έχει ψυχολογική επίδραση πέρα ​​από την πραγματική της αποτελεσματικότητα. Δεδομένων των τρεχουσών πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων στο Ισραήλ, αυτή η πτυχή έχει ιδιαίτερη αξία για τους εχθρούς του.

Οι κύριοι εχθροί του Ισραήλ είναι πεπεισμένοι ότι έχουν βρει μια αποτελεσματική στρατηγική που τους επιτρέπει να παρακάμψουν την αποτροπή του, να ενοχλούν τον πληθυσμό του συνεχώς και να αποφεύγουν σκληρές ισραηλινές τιμωρίες. Δεν είναι έκπληξη που νέες αναφορές δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ σχεδιάζει να εξοπλίσει τους τρομοκράτες της Χαμάς που σταθμεύουν σε λιβανικό έδαφος με πυραύλους ακριβείας. Αποδεικνύεται ότι η Χεζμπολάχ εκπαιδεύει το δικό της αντιπρόσωπο

Επιπλέον, οι πρόσφατες συγκρούσεις μπορεί να δείξουν στους εχθρούς του Ισραήλ ότι από όλα τα μέτωπα που εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν, το εσωτερικό είναι το πιο θανατηφόρο. Η ένωση μεταξύ των Παλαιστινιακών τρομοκρατών οργανώσεων στα εδάφη και της Γάζας και των ριζοσπαστικοποιημένων Ισραηλινών Αράβων έχει δημιουργήσει ουσιαστικά μια "σκιώδη στρατιά" που μπορεί να ενεργοποιηθεί οποτεδήποτε ενεργοποιούνται τα  εξωτερικά μέτωπα  δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ και αποσπώντας τις στρατιωτικές του ενέργειες.

Η Χαμάς, για παράδειγμα, έχοντας αναδειχθεί από τη σύγκρουση σχεδόν ανέπαφη, μπορεί πλέον να πιστεύει ότι η στρατηγική του να κρύβει τα ματωμένα χέρια της  επιτιθέμενη  στο Ισραήλ εκτός της  περιοχής της Γάζας έχει επιβεβαιωθεί. Οι ηγέτες του και οι αποτρόπαιοι συνεργοί τους έχουν επίσης μάθει ότι ο ναός της Αλ-Ακσά είναι και πάλι ένας βέβαιος αναπτήρας που μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί για να αναφλέξει ξανά μια πολυμερή σύγκρουση

Πώς λοιπόν μια τόσο σοβαρή στρατηγική πρόκληση αναπτύχθηκε φαίνεται κάτω από τη μύτη του Ισραήλ;

Η διατήρηση της ησυχίας στα σύνορά της ήταν η προτιμώμενη πολιτική του Ισραήλ για χρόνια. Αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τον Δεύτερο Λίβανο Πόλεμο του 2006. Η πολιτική αυτή λαμβάνει υπόψη την υπερευαισθησία της ισραηλινής κοινωνίας σε στρατιωτικές απώλειες. Η προσέγγιση αυτή ήταν επίσης πολιτικά και οικονομικά συμφέρουσα. Ωστόσο, η "ησυχία" δεν μπορεί να είναι ο στρατηγικός στόχος μιας χώρας αν επιτρέπει στους εχθρούς της να αναπτύσσονται και να αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους και να επεκτείνουν την παρουσία τους κατά μήκος των συνόρων της.

Οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις ήταν σίγουρα ενήμερες για τις συνεχείς προσπάθειες των εχθρών της χώρας να διευρύνουν και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να χτυπήσουν το Ισραήλ. Η ισραηλινή λύση ήταν να προσδιορίσει ως στόχο την επίτευξη ηρεμίας στα σύνορα, αλλά να την υποστηρίξει με μια στρατιωτική πολιτική «κουρέματος του γκαζόν».

Βάσει αυτού του δόγματος, το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε επιδεικτικά στρατιωτικά μέσα - περιορισμένα σε εμβέλεια και διάρκεια - για να αντιδράσει σε επιθέσεις κατά των πολιτών της. Οι επιθέσεις αυτές είχαν επίσης στόχο να "αποκαταστήσουν" την αποτρεπτική δύναμη της Ισραήλ και να μειώσουν τις δυνατότητες των εχθρών της, κυρίως αυτούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σημείο κλειδί σε αυτό το δόγμα στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης ήταν η λειτουργία του αμυντικού πυραυλικού συστήματος του Ισραήλ, του Iron Dome το 2011. Με το το πολύ καλό αποτέλεσμα  εναντίον των  αδιάκοπων επιθέσεων ρουκετών στα αστικά κέντρα του Ισραήλ, το σύστημα επέτρεψε στο IDF να περιορίσει την αντίδραση του και αποφεύγοντας επίμονα μια επίγεια επιχείρηση. Αυτό θα είχε στοιχίσει ζωές στους στρατιώτες, αλλά θα ήταν αναπόφευκτο τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά εάν οι ρουκέτες είχαν προκαλέσει μαζικούς θανάτους στο Ισραήλ.

Η τρέχουσα εκστρατεία "πόλεμος μεταξύ των πολέμων" που διεξάγεται στη Συρία και στοχεύει στο να εκδιώξει το Ιράν και τους αντιπροσώπους  του από τη χώρα και να ανατρέψει τις προσπάθειές του να καθιερώσει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ εκεί, είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της ίδιας προσέγγισης "κούρεμα του γκαζόν".

Εν ολίγοις, η ισραηλινή πολιτική ήταν και εξακολουθεί να είναι τακτικά επιθετική αλλά στρατηγικά αμυντική.

Αν και αυτό το δόγμα  του IDF θα μπορούσε να αποδοθεί στην αποτροπή μιας ολικής σύγκρουσης,  και έτσι να ελαχιστοποιηθούν οι ισραηλινοί θάνατοι, η τάση που φαίνεται σαφώς από την πιο πρόσφατη σύγκρουση και τα μαθήματα που πιθανόν να αντληθούν από τους εχθρούς του Ισραήλ, είναι αποφασιστικά ανησυχητική.

It seems there will be no choice but for Israel to shift to a tactically and strategically offensive doctrine. In pursuance of this approach, the IDF would need to revamp its order of battle and operational plans so it can fight on multiple fronts simultaneously while conducting a major ground offensive in one theater. Israel must switch from the “mowing the grass” doctrine to one of uprooting the “lawn” altogether and the sooner the better.

Φαίνεται πως δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να μεταβάλει το Ισραήλ  το δόγμα τους, τακτικά και στρατηγικά, πιο επιθετική. Προς επίτευξη αυτής της προσέγγισης, το IDF θα πρέπει να αναθεωρήσει τη δομή της μάχης και τα σχέδιά της για να μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς εχθρούς, ενώ παράλληλα να πραγματοποιεί μια μεγάλη χερσαία επίθεση  σε ένα συγκεκριμένο έδαφος.  Το Ισραήλ πρέπει να αλλάξει το δόγμα του από το «κούρεμα του γκαζόν» στο «ξεριζώνω το γκαζόν  το εντελώς και όσο το γρηγορότερο τόσο το καλύτερο. ֍ 

*Ο Dr. Avigdor Haselkorn είναι στρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

https://www.ynetnews.com/article/hyvnkorgn

 

 

 

 

   

 

֍