Al-Monitor Παρασκευή 28.4.2023
Ben Caspit

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει μια δραματική πτώση της υποστήριξης για την κυβερνητική συνασπισμού καθώς ανταγωνιστικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ συμβάλλουν στο χάος.

Περίπου 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη βράδυ για να διαμαρτυρηθούν για την αναστολή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που οι  αντιτιθέμενοι  θεωρούν ως συνταγματικό πραξικόπημα.

Ήταν μια περίεργη συγκέντρωση: Μια εκλεγμένη κυβέρνηση που απολαμβάνει μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο οργάνωσε μια μαζική διαμαρτυρία εναντίον του εαυτού της. Παρόλο που η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ήταν το αγαπημένο έργο της κυβέρνησης Νετανιάχου από την ανάληψη της εξουσίας, η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε την 27η Μαρτίου να αναστείλει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει συνομιλίες με τους αντιπάλους της για ένα συμβιβασμό.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν απηύθυνε λόγο στο πλήθος στην Ιερουσαλήμ. Αντ' αυτού, η διαδήλωση ηγήθηκε από τους σκληροπυρηνικούς συνεργάτες της κυβέρνησης του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ και του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Η διαμαρτυρία φάνηκε συγχρονισμένη για να ενισχύσει τις παγωμένες προσπάθειες  μεταρρύθμισης λίγο πριν την επιστροφή της Κνεσέτ στις 1η Μαΐου μετά τις ανοιξιάτικες διακοπές. Οι αντιτιθέμενοι την βλέπουν ως μια απελπισμένη τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να επανακτήσει τους δρόμους της χώρας από τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας που διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Την Τρίτη βράδυ, κατά τη διάρκεια της τελετής  της Ανεξαρτησίας στην Ιερουσαλήμ, διοργανώθηκε ένα μαζικό εναλλακτικό πάρτι για την γιορτή της ανεξαρτησία στον δρόμο Kaplan της Τελ Αβίβ, το προπύργιο των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Η συντηρητική, υπερεθνικιστική συνασπισμός του Νετανιάχου προσπαθεί να αντιδράσει. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ο Νετανιάχου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για τη συμμετοχή και την υποστήριξη των σχεδίων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του, αλλά δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, είναι σε δίλημμα. Οι εκπρόσωποί του διενεργούν διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, που μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματική πρόοδο, ενώ ο Νετανιάχου προσπαθεί να δείξει μια συμβιβαστική εικόνα ως συναινετικός εθνικός ηγέτης, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζει τους υπερεθνικιστές εταίρους του.

Ενώ ο Levin εξήγγειλε στους διαδηλωτές να διατηρήσουν την πίεση στην κυβέρνηση και έλαβε θερμά χειροκροτήματα, ο λόγος του προκάλεσε επίσης σκληρή κριτική.

Ο Levin στόχευσε ειδικά την φεμινίστρια ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος, Merav Michaeli "και τους φίλους της που ντύνονται σαν σκλάβες", αναφερόμενος στα συχνά στοιχεία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που εμπνέονται από το δυστοπικό μυθιστόρημα "The Handmaid's Tale".

"Σας καλώ να ενωθείτε μαζί μας, ώστε να έχουμε ένα δικαστήριο που τιμωρεί βιαστές αντί να προσπαθεί να τους διευκολύνει τη ζωή, ένα δικαστήριο που φροντίζει για τις ηλικιωμένες γυναίκες στο νότιο Τελ Αβίβ και όχι για τους εισβολείς που τις βλάπτουν, ένα δικαστήριο που προστατεύει τη ζωή των στρατιωτών, όχι των γειτόνων των τρομοκρατών", είπε.

Ο προκάτοχος του Levin, ο Gideon Saar, ο οποίος είναι πλέον ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Νέα Ελπίδα, χαρακτήρισε την ομιλία ως επικίνδυνη προκλητική συμπεριφορά εναντίον του δικαστικού συστήματος, το οποίο επίσης επικεφαλής είναι ο ίδιος ο Levin. Ο Saar κατηγόρησε τον Levin ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και να υπονομεύσει το δικαστικό σύστημα, λέγοντας: "Απέδειξε ότι είναι ανίκανος να ασκήσει το αξίωμα του".

Δυσαρεστημένοι επίσης επεσήμαναν εικόνες διαδηλωτών που φαίνεται να πατούν σε εικόνες της Προεδρεύουσας Δικαστή Έστερ Χαγιούτ και της Γενικής Εισαγγελέως Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, σε βίντεο που θυμίζει τις αντιδυτικές διαδηλώσεις στο Ιράν, κατά τις οποίες καίγονται σημαίες της Δύσης.

Οι ήχοι και τα πλάνα από τη διαδήλωση της Πέμπτης εξόργισαν περαιτέρω τους βουλευτές που αντιτίθενται στην ιδέα του συμβιβασμού, όπως ο πρόεδρος του κόμματος Yisrael Beitenu Avigdor Liberman και η Michaeli, η οποία αποσύρθηκε από τις συνομιλίες. Μετά τη διαδήλωση, και οι δύο ξανά κάλεσαν τους ηγέτες του κέντρου της αντιπολίτευσης Benny Gantz και Yair Lapid να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλωτές είχαν αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Netanyahu.

Σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες διαφωνίες, αυτή η τρέχουσα διχόνοια δεν είναι της αριστεράς με τη δεξιά. Οι διάφορες κυβερνήσεις συνασπισμού έχουν υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές σε θέματα πολέμου και ειρήνης. Παρά τη σκληρή του ρητορική, οι τρέχουσες και προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου δεν έχουν επανακτήσει τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς, ούτε έχουν εφαρμόσει τη δικαστικά εγκεκριμένη εκκένωση του παλαιστινιακού χωριού Χαν αλ-Αχμάρ στη Δυτική Όχθη υπό ισχυρή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τρέχουσα ρήξη είναι μεταξύ των δυνάμεων των φιλελεύθερων δημοκρατικών και μιας συμμαχίας συντηρητικών και εθνικιστών, θέτοντας το Νετανιάχου σε μια δυσάρεστη θέση. Μια σαφή πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει τη δημοκρατία και απορρίπτει οποιαδήποτε αποδυνάμωση της. Μία δημοσκόπηση της Πέμπτης από τη εφημερίδα Maariv δείχνει μια άλλη δραματική πτώση της υποστήριξης για την κυβερνητική συμμαχία. Αντί για τις 64 έδρες της Κνεσέτ που κέρδισε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, η δημοσκόπηση της δίνει μόνο 50 έδρες, μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της υποστήριξης μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η δημοσκόπηση δείχνει το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, να χάνει κοντά στο τρίτο της δύναμη, πέφτοντας από 32 έδρες σε 23, ενώ η συμμαχία Εθνικής Ενότητας του Γκαντς διατηρεί την πρόσφατη άνοδό της από 12 έδρες σε 28, κάνοντας το μεγαλύτερο κόμμα στο νομοθετικό σώμα των 120 μελών.

Ο Νετανιάχου είναι άριστα εξοικειωμένος με την αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων και πρέπει να συνειδητοποιεί ότι αυτή η συνεχιζόμενη κατάρρευση, με μαζικές διαδηλώσεις κατά της αντιδημοκρατικής του νομοθεσίας, σημαίνει το πολιτικό του τέλος. Παράλληλα, οι δικηγόροι του έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο μιας πιθανής διαιτητικής διαδικασίας για την επίλυση της δικαστικής του υπόθεσης διαφθοράς. Αναμφίβολα, θα προτιμούσε να αντικαταστήσει αυτήν την εφιαλτική συνασπιστική κυβέρνηση με μια ευρείας βάσης εθνική κυβέρνηση ενότητας και να επικεντρωθεί στην επίλυση των νομικών του προβλημάτων με αξιοπρέπεια. Αυτός ο στόχος φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί αυτήν τη στιγμή. Κανείς στην πολιτική σκηνή δεν φαίνεται να πιστεύει πλέον σε οτιδήποτε λέει.֍


https://www.al-monitor.com/originals/2023/04/israels-netanyahu-backed-corner-far-right-demonstration-backfires