Ynet Δευτέρα 25.7.2023
Yuval Harari

Η πραγματική μας μάχη αρχίζει σήμερα. Φτάσαμε στο σημείο της καταστροφής και αυτό είναι καλό. Το στομάχι σφίγγεται και ο λαιμός μας ξεραίνεται αλλά είναι καλό το ό,τι γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε αντί να επιμηκύνουμε αυτόν τον εφιάλτη όλο και περισσότερο. Η ισραηλινή δημοκρατία δεν θα αντέξει τέσσερα χρόνια κυβέρνηση Νετανιάου. Δεν θα αντέξει η οικονομία, δεν θα αντέξει ο στρατός, δεν θα την αντέξει η ψυχική μας ισορροπία. Είναι προτιμότερο να αποφασίσουμε το μέλλον μας εδώ και τώρα. Είτε θα δημιουργηθεί εδώ μια δημοκρατία μεσσιανικού τύπου ή θα δημιουργηθεί εδώ μια δημοκρατία για όλους. Η απόφαση αυτή είναι στα χέρια μας. 

Ο Νετανιάου και οι άνθρωποί του μάς ξεκαθάρισαν τι θέλουν: απεριόριστη εξουσία που θα τους δώσει την δυνατότητα να δημιουργήσουν εδώ μια δημοκρατία μεσσιανικού τύπου. Μιλάνε συνεχώς για δημοκρατία αλλά όπως φαίνεται έμαθαν την υπηκοότητα από τον καθηγητή των αγγλικών του Σμότριτς. Νομίζουν ότι επειδή κέρδισαν τις εκλογές μπορούν να κάνουν τώρα ό,τι τους κατέβει στη γκλάβα. Νομίζουν ότι όλοι οι περιορισμοί σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση είναι αντιδημοκρατικοί. «Γιατί δεν μπορούμε αρνηθούμε σε ανθρώπους τις βασικές τους ελευθερίες;» διερωτώνται στα σοβαρά. «Στο κάτω-κάτω νικήσαμε στις εκλογές! Αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να κάνουμε ό,τι θέλουμε!».

Είναι όμως έτσι; Φυσικά και όχι. Η δημοκρατία δεν είναι η τυραννία των πολλών. Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία και ισότητα για όλους. Η δημοκρατία είναι το σύστημα που εγγυάται σε όλους τους ανθρώπους τις βασικές τους ελευθερίες, ακόμη κι αυτές που η πλειονότητα τούς αρνείται, κι με αυτόν τον τρόπο η δημοκρατία θέτει περιορισμούς στην εξουσία των πολλών. Στη δημοκρατία ακόμη και το 99% των ψηφοφόρων δεν επιτρέπεται απλά να σκοτώνει, να φυλακίζει ή να φιμώνει το υπόλοιπο 1%. Ο (κυβερνητικός) συνασπισμός του Νετανιάου νίκησε στις εκλογές και αυτό του δίνει το πλήρες δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση και να αποφασίζει για χίλια δυο πράγματα. Μπορεί να αποφασίζει για την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομία. Μπορεί να φροντίσει για την ακρίβεια στο κόστος ζωής και να δώσει λύση στη στεγαστική κρίση. Μπορεί να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους. Μπορεί να χτίσει καινούρια νοσοκομεία στην Κιριάτ Σμονέ και στη Μπετ Σέμες. Μπορεί να δώσει τεράστια κονδύλια για την παιδεία στην περιφέρεια και τεράστια επιπρόσθετα κονδύλια για την εξασφάλιση της ευημερίας. Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει και κανείς δεν βγαίνει να διαδηλώσει εναντίον τους.  

Αλλά δεν επέλεξαν να κάνουν τίποτα από όλα αυτά. Αντίθετα, μέσα από την δίψα για εξουσία και την επιθυμία τους να εγκαθιδρύσουν μια τυραννία μεσσιανικού τύπου, επέλεξαν να προσπαθήσουν να αλλάξουν μονομερώς τους όρους του δημοκρατικού παιχνιδιού, να αρπάξουν οι ίδιοι απεριόριστη εξουσία και να αρνηθούν στους πολίτες βασικές τους ελευθερίες. Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει για μια δημοκρατία και γι΄ αυτό θα τους πολεμήσουμε.

Ο Νετανιάου έχει πει πολλές φορές ότι όταν κάποιος διακηρύσσει πως θα έρθει να μας εξαλείψει, θα πρέπει να τον πιστέψουμε. Ο ίδιος και οι άνθρωποί του μας είπαν με ακρίβεια τι προτίθενται να κάνουν στις γυναίκες, στους Άραβες, στους κοσμικούς (σ.μ. στους μη θρησκευόμενους), στην LGBT κοινότητα, στον ελεύθερο Τύπο, στα συνδικάτα, στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε οποιονδήποτε άλλον σκέφτεται διαφορετικά από αυτούς από τη στιγμή που θα έχουν στα χέρια τους απεριόριστη εξουσία. Και τώρα σήμερα, έχουν στα χέρια τους αυτή την εξουσία.

Τώρα είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να μας αποκοιμίσουν. Θα μας πλημμυρίσουν με ποτάμια παροχών από όπου θα ρέει μέλι και γάλα λόγω της ανάγκης για ενότητα, για ομοψυχία για αποφυγή του δωρεάν μίσους. Δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα τους! Ο καιρός για ενότητα και ομοψυχία ήταν πριν πάρουν στα χέρια τους την εξουσία. Οφείλουμε να ενθυμούμεθα καλά όλα όσα μας είπαν ότι επρόκειτο να μας κάνουν, και, αν έχουμε κάτι να προσδοκούμε στη ζωή μας, είναι ουσιώδες να τους πολεμήσουμε.

Για να τους νικήσουμε, θα πρέπει απλά να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Δηλ: να μην κάνουμε τίποτα. Αν οι έφεδροι σταματήσουν να πηγαίνουν εθελοντές, αν τα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια σταματήσουν, αν οι μηχανικοί αφήσουν κάτω τα εργαλεία τους και οι εργαζόμενοι στην υψηλή τεχνολογία αφήσουν το πληκτρολόγιό τους, αν οι επιχειρήσεις κλείσουν τις πόρτες τους, τότε ο χρόνος θα κυλάει με το μέρος μας. Ήρθε η ώρα να πάμε διακοπές: για χάρη της ελευθερίας μας.

Βεβαίως, δεν μιλάμε για γενική απεργία. Υπάρχουν κάποιοι που οφείλουν να εργάζονται τώρα πια σκληρά από ποτέ: για παράδειγμα οι γυναίκες δημοσιογράφοι. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορούν να απεργήσουν ακόμη και εάν το ήθελαν: έτσι, ας βρουν δημιουργικούς τρόπους να βάλουν ξυλαράκια ανάμεσα στους τροχούς της κυβέρνησης. Και είναι σημαντικό επίσης, να θυμόμαστε ποιος στάθηκε δίπλα μας την ώρα της ανάγκης και ποιος μας στήριξε στην εξέγερση και να το θυμόμαστε αυτό όχι μόνο την επόμενη εβδομάδα αλλά και όταν θα πηγαίνουμε για ψώνια του χρόνου και σε δέκα χρόνια. Και, αν ο Νετανιάου και οι άνθρωποί του θελήσουν να μας βάλουν φυλακή για απραξία ή για πολιτική ανυπακοή, τότε, παρακαλώ, ας το προσπαθήσουν. Ακόμη δεν έχουν χτίσει αρκετές φυλακές για όλους μας.

Είναι ορθό ότι ο Νετανιάου και οι άνθρωποί του ελέγχουν την Κνέσσετ αλλά αυτό που συμβαίνει εκεί είναι ότι συνολικά 64 παράφρονες μιλάνε για την πραγματικότητα. 64 παράφρονες εκεί μπορούν να περάσουν όποιον νόμο θέλουν αλλά, αν εμείς αρνηθούμε να συμπράξουμε με τις αυταπάτες τους, τοτε όλοι οι νόμοι που ψηφίζουν θα μείνουν στα χαρτιά. Ο νόμος είναι μια φαντασία που γίνεται πραγματικότητα μόνο όταν οι άνθρωποι τον παίρνουν στα σοβαρά και τον εφαρμόζουν.

64 παράφρονες μπορούν όντως να περάσουν ένα νόμο όπου οι ξένοι επενδυτές να πρέπει να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους στο Ισραήλ, έναν άλλο νόμο που να απαγορεύει στο Ιράν να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και έναν τρίτο νόμο που να επιτρέπει στον ήλιο να σταματάει και στον άνεμο να σταματάει να φυσάει. Είναι πολύ εύκολο να ψηφίζεις νόμους. Τα χαρτιά τα ανέχονται όλα. Αλλά το δύσκολο είναι να εφαρμόζεις τους νόμους. Και από τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και όπως οι ξένοι επενδυτές, όπως ο ήλιος και ο άνεμος έτσι κι εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούουμε στις αυταπάτες το Νετανιάου και της παρέας του. Είναι στο χέρι μας. Δεν μπορούν να μας εξαναγκάσουν να τους υπηρετούμε. Και χωρίς εμάς δεν μπορούν να κυβερνούν τη χώρα αυτή. Ας προσπαθήσουν και θα το δούμε.

Λοιπόν, τώρα τι κάνουμε; Δεν κάνουμε! Ήρθε η ώρα να σταματήσει το κράτος. Όποιοι νομίζουν ότι δεν ήρθε η στιγμή, ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, θα ανακαλύψουν όταν ξυπνήσουν, ότι είναι ήδη πολύ αργά. Σωστά: ο ήλιος θα ανατείλει και ο άνεμος θα φυσάει και αύριο και μεθαύριο επειδή ο ήλιος και ο άνεμος δεν νοιάζονται για αυταπάτες των ανθρώπων. Ωστόσο εμείς πρέπει να νοιαζόμαστε πολύ για τις αυταπάτες που εφαρμόζονται. Μια μικρή μεσσιανική ομάδα έχει καταλάβει τη χώρα μας. Ακόμη δεν έχει αρκετή εξουσία ούτε αρκετή στήριξη. Προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των πόρων του κράτους προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει για να κερδίσει εξουσία και στήριξη. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο να τους σταματήσουμε μετά.

Το 1917 μια μικρή ομάδα κατέλαβε την εξουσία στη Ρωσία, πήρε στον έλεγχό της τους πόρους της χώρας και τους χρησιμοποίησε για να συντρίψει όποιους θυμήθηκαν λίγο αργά να της αντισταθεί. Χρειάστηκαν ογδόντα χρόνια για να απαλλαχθούν από αυτή την ομάδα. Το 1979 κάτι παρόμοιο στο  συνέβη στο Ιράν και οι παράφρονες κυβερνούν εκεί ακόμη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σε μας.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μας σώσει ή το Ανώτατο Δικαστήριο να μας λυτρώσει ή τον οποιονδήποτε άλλο να κάνει τη δουλειά. Το Ανώτατο Δικαστήριο μάς έχει σώσει αρκετά και τώρα είναι καθήκον δικό μας να το σώσουμε. Όλοι μας οφείλουμε να αντιδράσουμε τώρα. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην κάνουμε τίποτα.֍

https://www.ynet.co.il/news/article/syrcozh53#autoplay