The Times of Israel Παρασκευή 9.6.2023
Από τον CANAAN LIDOR

Η ασυνήθιστη αυτή δήλωση στα αγγλικά του Σλόμο Αμάρ ακολούθησε πολλαπλά μικρά περιστατικά και μια μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία που οδηγήθηκε από τον αντιδήμαρχο της πόλης κατά των Ευαγγελικών.

Ο  Σεφαραδίτης  Αρχιραβίνος της Ιερουσαλήμ  και ο επικεφαλής του τομέα τουρισμού ένωσαν τις φωνές τους με άλλους καταδικάζοντας την παρενόχληση των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ.

Ο ραβίνος Σλόμο Αμάρ εκφράστηκε την  Τρίτη με μια επιστολή στα αγγλικά κατά του φαινομένου, το οποίο έλαβε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης μετά από μια μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία στις 28 Μαΐου από θρησκευτικούς Εβραίους, υπό την καθοδήγηση ενός αντιδημάρχου της Ιερουσαλήμ, κατά χριστιανικών προσκυνητών στο Δυτικό Τείχος.

"Λυπηθήκαμε που ακούσαμε από μη-Εβραίους κληρικούς ότι ορισμένοι νέοι Εβραίοι και άλλοι που προσποιούνται ότι φοβούνται τον Θεό, τους διώκουν με κατάρες, βλασφημίες και περισσότερα, καθώς περπατούν στους δρόμους της πόλης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό έγινε από άτομα ανεύθυνα, που δεν τηρούν καθόλου τον νόμο της Τοράς και τους τρόπους της. Ανακοινώνουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές απαγορεύονται αυστηρά", δήλωσε η επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον Αμάρ, ο οποίος σπανίως κάνει τέτοιες δηλώσεις.

Στη διαμάχη της 28ης Μαΐου, ο αντιδήμαρχος Αριέ Κινγκ οδήγησε εκατοντάδες θρησκευτικούς Εβραίους που ψάλλοντας "Ιεραπόστολοι γυρίστε σπίτι σας " καθώς εκατοντάδες Χριστιανοί έφθαναν σε μια νότια περιοχή του Δυτικού Τείχους για μια   εκδήλωση/προσευχή  που οι διοργανωτές διαφήμιζαν  ως αφιερωμένη στο θέλημα του Θεού για το Ισραήλ.

Τους τελευταίους μήνες, ιερείς του Χριστιανικού κλήρου έχουν πει ότι ορισμένοι θρησκευτικοί Εβραίοι φτύνουν προς την κατεύθυνσή τους όταν οι δρόμοι συναντιόνται στα σοκάκια  της Παλαιάς Πόλης.

Η Ντεμπόρα Λίπσταντ, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, έγραψε την Πέμπτη ότι συμφωνεί με την καταδίκη του Αμάρ για την παρενόχληση των Χριστιανών και των μη Εβραίων κληρικών από νεαρούς Εβραίους στην Παλαιά Πόλη.

Σύμφωνα με την Λίπσταντ, η Ιερουσαλήμ "είναι μια ιερή πόλη για όλες τις θρησκείες του Αβραάμ και πρέπει να είναι μια πόλη για όλους τους ανθρώπους της. Οι Χριστιανοί, οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στην Ιερουσαλήμ και σε όλη την Άγια Γη".

Ο Γιόσι Φατάελ, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Εισερχόμενων Τουριστικών Πρακτόρων του Ισραήλ, έγραψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα μια επιστολή προς τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ Μόσε Λιον, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Κινγκ στη μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία στις 28 Μαΐου.

"Η ανοησία έχει γίνει κανόνας στη χώρα μας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί, πρέπει να διωχθούν οι άνθρωποι, αλλιώς θα πληρώσουμε το τίμημα", έγραψε ο Φατάελ. Αποκάλεσε τη διαμαρτυρία του Κινγκ "ένα χαστούκι στο πρόσωπο των Ιερουσαλμιτών που ζουν από τον τουρισμό", προσθέτοντας: "Πώς θα αισθανθούμε αν μας φτύνανε για το ότι είμαστε Εβραίοι; Το να φτύνεις τους Χριστιανούς είναι να φτύνεις το πρόσωπο, την εικόνα και την κατάσταση του Ισραήλ διεθνώς".

Ο δρ. Γκίουργκεν Μπίλερ, πρόεδρος της Διεθνούς Χριστιανικής Πρεσβείας Ιερουσαλήμ, μιας μη κερδοσκοπικής φίλο-ισραηλινής  οργάνωσης, αναφέρθηκε στη διαμαρτυρία της 28ης Μαΐου σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στη Maariv.

"Ήταν μία από τις λίγες φορές στο Ισραήλ που φοβήθηκα για επίθεση. Ποτέ πριν δεν είχα βιώσει τέτοια εχθρότητα", είπε ο Μπίλερ, Γερμανός στη καταγωγή χειροτονημένος κληρικός και πτυχιούχος φυσικός που ζει στο Ισραήλ από το 1994 και έχει δύο γιους που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

"Ήταν στραμμένη κατά ανθρώπων που είχαν ξοδέψει πολλά χρήματα για ένα ταξίδι στο Ισραήλ και ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία για αυτούς στην Άγια Γη.  Το βρίσκω αυτό εξαιρετικά λυπηρό", είπε ο Μπίλερ.֍

https://www.timesofisrael.com/jerusalems-chief-sephardic-rabbi-condemns-harassment-of-christians/?utm_source=The+Daily+Edition&utm_campaign=daily-edition-2023-06-09&utm_medium=email