Jpost Τετάρτη 6.9.2023
Κύριο Άρθρο

Η πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει τη χαλάρωση της νομοθεσίας της Knesset, το πάγωμα της μεταρρύθμισης της Επιτροπής Επιλογής Δικαστών και την απαίτηση για όλους τους διορισμούς να υπάρχει πλειοψηφία επτά από τους εννέα στην επιτροπή.

Ο πρόεδρος Isaac Herzog παρουσίασε μια νέα πρόταση για την επίλυση της κρίσης της δικαστικής μεταρρύθμισης μετά από εντατικές συνομιλίες μεταξύ του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης ενόψει της προγραμματισμένης για την επόμενη εβδομάδα ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με τον "νόμο περί ευθυδικίας".

Καλούμε τις πλευρές να εξετάσουν σοβαρά την πρόταση, η οποία αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προς το συμφέρον της εθνικής συμφιλίωσης.

Το N12 ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει σηματοδοτήσει την προθυμία του να εξετάσει την πρόταση του Herzog, η οποία, αν αληθεύει, αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση;

Η πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει:

- Σημαντική άμβλυνση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από την Knesset και περιορίζει τη δυνατότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να ελέγχει το "εύλογο" των κυβερνητικών αποφάσεων.

- Πάγωμα για 18 μήνες της μεταρρύθμισης της Επιτροπής Επιλογής Δικαστών και του περιορισμού των εξουσιών των νομικών συμβούλων των υπουργείων.

- Μια πλειοψηφία επτά από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Επιλογής Δικαστών για όλους τους διορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του επόμενου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε απάντηση στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η κατοικία του Προέδρου επιβεβαίωσε ότι ο Herzog είχε συνομιλίες με τους ηγέτες του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης "με στόχο την ενθάρρυνση του διαλόγου που θα οδηγήσει σε ευρείες συμφωνίες".

Μιλώντας σε μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Αυστρία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος είπε ότι προέτρεψε τους ηγέτες του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης "να επιδείξουν υπευθυνότητα".

Αλλά τόσο ο συνασπισμός, που περιλαμβάνει τον υπουργό Δικαιοσύνης Yariv Levin και το Likud, όσο και η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τους Yair Lapid και Benny Gantz, έσπευσαν να αρνηθούν τη συγκατάθεση στην πρόταση του προέδρου. "Δεν υπήρξε καμία συμφωνία", δήλωσε το Likud, ενώ ο Levin έφτασε στο σημείο να πει ότι "είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε με τη νέα συμβιβαστική πρόταση".

"(Δεν) αλλάζει το βασικό πράγμα που απαιτείται - την αλλαγή της επιτροπής για την επιλογή των δικαστών", δήλωσε ο Levin, ο αρχιτέκτονας του σχεδίου αναθεώρησης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Kol Berama.

"Δεν είμαι έτοιμος να συμβιβαστώ σε τίποτα, (αλλά) είμαι έτοιμος να καταλήξω σε συμφωνίες", δήλωσε ο Gantz σε συνέδριο στην Ιερουσαλήμ. Οι ηγέτες των διαδηλώσεων για τη δικαστική μεταρρύθμιση δήλωσαν ότι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης "δεν έχουν εντολή να συμβιβαστούν με τις δημοκρατικές αρχές".

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι οι MKs του Otzma Yehudit δήλωσαν ότι "θα ψηφίσουν κατά οποιασδήποτε παράδοσης που έρχεται προς ψήφιση". Και το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε ότι δεν θα εξετάσει "μια παράδοση της πλειοψηφίας σε μια ακραία μειοψηφία που είναι πρόθυμη να κάψει τα πάντα".

Σύμφωνα με το Walla News, ο Netanyahu θα ήθελε ο Herzog να δημοσιοποιήσει τους όρους της πρότασης πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στο περιθώριο των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτό το μήνα, επειδή αυτό θα έδινε έναν ευνοϊκό τόνο για τη συνάντηση.

Η χρονική στιγμή της δημοσίευσης της πρότασης είναι το κλειδί. Την επόμενη εβδομάδα, στις 12 Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να εκδικάσει αναφορές κατά του νόμου για την αλλαγή του προτύπου του εύλογου, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου, και η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέχνασμα από την κυβέρνηση.

Μετά τις αρνητικές απαντήσεις, ο Herzog εξέδωσε ακόμη μια δήλωση, καλώντας τις πλευρές να το ξανασκεφτούν.

"Υπάρχουν στιγμές σε κρίσεις αυτού του είδους όπου η ηγεσία πρέπει να εκμεταλλευτεί τη σπάνια ευκαιρία να προσεγγίσει και να καταλήξει σε συμφωνίες, και αυτή είναι μια από αυτές τις στιγμές", είπε. "Βρισκόμαστε λίγο πριν από το Rosh Hashanah, πριν από τις Άγιες Ημέρες, και εδώ και εννέα μήνες βρισκόμαστε σε μια βαθιά κρίση που επηρεάζει δραματικά τις ζωές μας, επηρεάζει σημαντικά την ασφάλειά μας, επηρεάζει την οικονομία μας, επηρεάζει την κοινωνία μας, επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά μας. Αρκετά! Καλώ τους ηγέτες να δείξουν υπευθυνότητα, να κοιτάξουν την πραγματικότητα στα μάτια, να απλώσουν το χέρι, να κάνουν μια προσπάθεια, να μην αναβάλουν, να έρθουν μαζί για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια ευρεία συμφωνία".

Ο πρόεδρος έχει δίκιο. Ακόμη και αν η πρότασή του δεν είναι τέλεια και τα χάσματα μεταξύ των πλευρών παραμένουν, αυτή είναι η στιγμή για τους πολιτικούς μας ηγέτες και τους αντιπάλους τους να κάνουν πραγματική hashbon nefesh (ψυχική αναζήτηση) και να καταλήξουν σε συμφωνία - αν είναι δυνατόν, πριν από το Rosh Hashanah (Εβραίκή Πρωτοχρονία 14.9.2023) ֍ 

https://www.jpost.com/opinion/article-757738