The Times of Israel Τετάρτη 6.9.2023
Της Melanie Lidmant

Τέσσερα ρωμαϊκά σπαθιά ηλικίας 1.900 ετών βρέθηκαν στην έρημο της Ιουδαίας, πιθανότατα από την εξέγερση του Bar Kochba.

Προφανώς κλεμμένα από Εβραίους επαναστάτες, τα απίστευτα καλοδιατηρημένα όπλα είναι "ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, που όμοιό του δεν έχει βρεθεί ποτέ στο Ισραήλ.


Οι αρχαιολόγοι αφαιρούν προσεκτικά τα σπαθιά από την είσοδο του σπηλαίου όπου ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Ιουδαίας.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερα ρωμαϊκά σπαθιά ηλικίας 1.900 ετών σε μια σπηλιά στην έρημο της Ιουδαίας, τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι αιχμαλωτίστηκαν από τους επαναστάτες της Ιουδαίας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Bar Kochba και τοποθετήθηκαν σε μια στενή σχισμή του βράχου.

"Μιλάμε για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, που όμοιό του δεν έχει βρεθεί ποτέ στο Ισραήλ", δήλωσε ο δρ Eitan Klein, ένας από τους διευθυντές της έρευνας της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για την έρημο της Ιουδαίας, σε βίντεο που συνόδευσε την ανακοίνωση της ανακάλυψης. "Τέσσερα σπαθιά διατηρούνται εκπληκτικά, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικής κατάστασης του μετάλλου, των λαβών και των θηκών".

Το προκαταρκτικό άρθρο για τα σπαθιά δημοσιεύεται στον τόμο "New Studies in the Archaeology of the Judean Desert: Collected Papers", ο οποίος διερευνά νέα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας της Ερήμου της Ιουδαίας. Την Τετάρτη πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ συνέδριο για την παρουσίαση του βιβλίου.

Τα τέσσερα σπαθιά ανακαλύφθηκαν χωμένα σε μια μικρή σχισμή σε μια σπηλιά κοντά στο Εθνικό Πάρκο Ein Gedi, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Το σπήλαιο είναι ήδη γνωστό στους αρχαιολόγους, καθώς περιέχει έναν σταλακτίτη με μια αποσπασματική επιγραφή με μελάνι γραμμένη σε αρχαία εβραϊκή γραφή χαρακτηριστική της περιόδου του Πρώτου Ναού.

Πρόσφατα, ο Δρ Asaf Gayer του Πανεπιστημίου Ariel, ο γεωλόγος Boaz Langford του Εβραϊκού Πανεπιστημίου και ο φωτογράφος της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ Shai Halevi επέστρεψαν στο σπήλαιο για να φωτογραφήσουν τον σταλακτίτη με πολυφασματική φωτογραφία, η οποία μπορεί να αποκρυπτογραφήσει επιπλέον τμήματα της επιγραφής που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Ενώ βρισκόταν μέσα στο σπήλαιο, ο Gayer εντόπισε ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό pilum - ένα όπλο με άξονα - σε μια βαθιά, στενή ρωγμή στο βράχο. Βρήκε επίσης κομμάτια σκαλισμένου ξύλου σε μια παρακείμενη κόγχη που αποδείχθηκε ότι ήταν τμήματα από τα θηκάρια των σπαθιών.

Οι ερευνητές ανέφεραν το εύρημα στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και επέστρεψαν στην περιοχή με την Ομάδα Αρχαιολογικής Έρευνας της Ερήμου της Ιουδαίας, η οποία διεξάγει πολυετή συνολική έρευνα σε περισσότερες από 800 σπηλιές στην έρημο της Ιουδαίας για να βρει και να διατηρήσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα πριν λεηλατηθούν.

Τότε ήταν που ανακάλυψαν τα τέσσερα σπαθιά, τρία από τα οποία βρέθηκαν με τις λεπίδες ακόμα μέσα στις θήκες τους. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης περίτεχνες λαβές από ξύλο και μέταλλο με δερμάτινες λωρίδες σε κοντινή απόσταση. Το ξηρό κλίμα στην έρημο της Ιουδαίας βοηθά στη διατήρηση εύθραυστων αντικειμένων που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν από τη φθορά του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων υλικών όπως το δέρμα και το ξύλο, τα οποία σπάνια συναντώνται σε υγρότερα μέρη της χώρας.

Τρία από τα ξίφη είναι ρωμαϊκά σπαθιά, με λεπίδες μήκους 60 έως 65 εκατοστών (23,5 έως 25,5 ίντσες). Το τέταρτο όπλο, ένα σπαθί με δακτύλιο, είναι μικρότερο, με λεπίδα 45 εκατοστών. Τα σπαθιά πιθανότατα ανήκαν σε Ρωμαίους στρατιώτες και εκλάπησαν από Ιουδαίους επαναστάτες, οι οποίοι τα έκρυψαν σε μια σπηλιά είτε για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα είτε για να αποφύγουν να πιαστούν μαζί τους.

https://www.youtube.com/watch?v=ML6D8Kta-PU&t=4s

"Οι λεπίδες έχουν διατηρηθεί τόσο καλά, που μοιάζουν σαν να μπορεί κανείς να τις πάρει και να τις χρησιμοποιήσει τώρα, ακόμη και 2.000 χρόνια μετά την σφυρηλάτησή τους", δήλωσε ο Langford. "Απλώς συνειδητοποιείς ότι αγγίζεις την ιστορία, γιατί εδώ αγγίζεις ένα εύρημα του οποίου την ιστορία γνωρίζεις".

Η εξέγερση του Bar Kochba, από το 132 έως το 135 μ.Χ., που ονομάζεται επίσης Δεύτερη Εβραϊκή Εξέγερση, ήταν μια εβραϊκή εξέγερση κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Ιουδαία με επικεφαλής τον επαναστάτη ηγέτη Simon Bar Kochba. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα σπαθιά πιθανότατα κρύφτηκαν στις σχισμές μέσα στο σπήλαιο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, καθώς ήταν επικίνδυνο για τους Εβραίους να βρεθούν με ρωμαϊκά όπλα.

"Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο και μοναδικό εύρημα σε διεθνές επίπεδο που θα ρίξει φως στις τελευταίες στιγμές του πολέμου μεταξύ των Εβραίων επαναστατών και του ρωμαϊκού στρατού την εποχή της εξέγερσης του Bar Kochba", δήλωσε ο Klein.

"Μια μοναδική χρονοκάψουλα"

Η έρευνα των σπηλαίων διεξάγεται από το ΙΑΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας της Πολιτικής Διοίκησης στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και χρηματοδοτείται εν μέρει από το Υπουργείο Υποθέσεων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ. Κάθε φορέας διέθεσε περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του έργου.


Οι αρχαιολόγοι αφαιρούν προσεκτικά τα σπαθιά από την είσοδο του σπηλαίου όπου ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Ιουδαίας.

Νωρίτερα φέτος, οι αρχαιολόγοι που διενεργούσαν έρευνες σε σπήλαια της ερήμου της Ιουδαίας ανακάλυψαν ένα σπάνιο νόμισμα μισού σεκέλ που είχε κοπεί από την παραοικονομία του Bar Kochba.

Η έρευνα σπηλαίων ξεκίνησε το 2017 και βοήθησε τους αρχαιολόγους να ανακαλύψουν τουλάχιστον 20 νέα σπήλαια που δεν είχαν γίνει γνωστά προηγουμένως. Το 2021, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ένα από τα σπήλαια περιείχε προηγουμένως ανεξερεύνητα θραύσματα των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας, περίπου 60 χρόνια μετά την ανακάλυψη των τελευταίων κομματιών των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας. 

Μετά την ανακάλυψη των σπαθιών, οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν εκτεταμένη ανασκαφή στο σπήλαιο, ανακαλύπτοντας αντικείμενα από τη χαλκολιθική περίοδο (πριν από περίπου 6.000 χρόνια) και τη ρωμαϊκή περίοδο (πριν από περίπου 2.000 χρόνια). Στην είσοδο του σπηλαίου, οι ερευνητές βρήκαν ένα χάλκινο νόμισμα του Bar Kochba από την εποχή της εξέγερσης, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των ημερομηνιών κατά τις οποίες ήταν κρυμμένα τα όπλα.


Το ρωμαϊκό όπλο pilum, ηλικίας 1.900 ετών, που βρέθηκε σε σπήλαιο στην έρημο της Ιουδαίας. 

"Πρόκειται για μια δραματική και συναρπαστική ανακάλυψη, που αφορά μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή", δήλωσε ο Eli Escusido, διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζουν όλοι ότι οι ξηρές κλιματολογικές συνθήκες στην έρημο της Ιουδαίας επιτρέπουν τη διατήρηση αντικειμένων που δεν επιβιώνουν σε άλλα μέρη της χώρας, ο Escusido χαρακτήρισε την περιοχή "μοναδική χρονοκάψουλα", όπου είναι δυνατόν να βρεθούν "θραύσματα παπύρων, νομίσματα από την Εβραϊκή Επανάσταση, δερμάτινα σανδάλια - και τώρα ακόμη και σπαθιά στις θήκες τους, αιχμηρά σαν να είχαν μόλις σήμερα κρυφτεί".֍

https://www.timesofisrael.com/four-1900-year-old-roman-swords-discovered-hidden-in-desert-cave/