Newsweek Κυριακή 30.6. 2024
του Hamza Howidy*

Από την έναρξη του σημερινού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η Χαμάς έχει διαπράξει αμέτρητες φρικαλεότητες εναντίον του ίδιου του λαού της στη Γάζα. Αυτό ίσχυε ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, με κάποιο τρόπο, παρά το γεγονός ότι η Χαμάς έχει ουσιαστικά απαγάγει τη λωρίδα της Γάζας και όλους τους κατοίκους της και τους τρομοκρατεί συστηματικά, αυτά τα εγκλήματα δεν αναφέρονται ποτέ από τα αραβικά ή τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ούτε από τις παγκόσμιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τείνουν να παρουσιάζουν τη Χαμάς ως μια νόμιμη ομάδα αντίστασης που προσπαθεί να "απελευθερώσει" τους Παλαιστίνιους.

Αυτή η απουσία των εγκλημάτων της Χαμάς κατά των Παλαιστινίων από τα μέσα ενημέρωσης δεν οφείλεται σε έλλειψη στοιχείων. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη βαρβαρότητα αυτού του καθεστώτος, την οποία έχουν δει από πρώτο χέρι. Και όχι μόνο το είδαν- έχουν αναρτηθεί πολλά βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν Γκαζάτες να επικρίνουν τη Χαμάς και να κατηγορούν τη Χαμάς για την τρέχουσα καταστροφική κατάσταση στη Γάζα.

Χωρίς αμφιβολία, πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές των IDF. Ωστόσο, κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, τα περιστατικά αυτά γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλα τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης. Αλλά με κάποιο τρόπο, όταν πρόκειται για τα εγκλήματα της Χαμάς εναντίον αθώων Ισραηλινών και αθώων κατοίκων της Γάζας, ολόκληρο το κατεστημένο των μέσων ενημέρωσης κλείνει τα μάτια, προσπαθώντας να παρουσιάσει μια παραπλανητική ασπρόμαυρη αφήγηση για αυτή τη σύγκρουση.

Γιατί; Αν η καρδιά τους ματώνει για τη Γάζα, γιατί δεν εξοργίζονται για όλη τη βία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας -συμπεριλαμβανομένης της βίας της Χαμάς;

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι, όταν δεν εμπλέκονται οι Ισραηλινοί, κανείς δεν ενδιαφέρεται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για τα οποία ισχυρίζονται ότι νοιάζονται τόσο πολύ.

Εμείς οι κάτοικοι της Γάζας επιχειρήσαμε αρκετές φορές να απομακρύνουμε τη Χαμάς από την εξουσία. Το 2019 και το 2023, ο λαός της Γάζας πραγματοποίησε ειρηνικές πορείες κατά της Χαμάς- για το έγκλημα αυτό, δεχτήκαμε βάναυση επίθεση από μαχητές της Χαμάς. Η Χαμάς φυλάκισε πάνω από 1.300 διαδηλωτές σε κάθε διαδήλωση.

Ήμουν ένας από αυτούς. Φυλακίστηκα προσωπικά από τη Χαμάς και βασανίστηκα δύο φορές, επειδή συμμετείχα σε αυτές τις διαδηλώσεις.

Γνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι ότι όταν απλοί κάτοικοι της Γάζας, όπως εγώ, διαμαρτύρονταν κατά της Χαμάς, δεν υπήρχε καμία προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Καμία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν απαίτησε την απελευθέρωση των κρατουμένων που κρατούνταν για μήνες στις φυλακές της Χαμάς, για να μην αναφέρω εκείνους που βασανίστηκαν από τη Χαμάς, και ακόμη και σκοτώθηκαν από τη Χαμάς -όπως ο Issam Al-Saaffein, ο οποίος σκοτώθηκε κάτω από βασανιστήρια στις φυλακές της Χαμάς.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του σημερινού πολέμου. Από τις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις αποτυχημένες ρουκέτες της Χαμάς. Η Χαμάς έχει κατάσχει τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα φάρμακα που στέλνονται στη Γάζα, και δεν σταμάτησε εδώ.

Ο 13χρονος Ahmad Breka πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τη Χαμάς στη Ράφα, ενώ προσπαθούσε να συλλέξει ανθρωπιστική βοήθεια. Άλλοι ήταν τυχεροί γιατί απλώς πυροβολήθηκαν στα πόδια από τη Χαμάς ενώ προσπαθούσαν να αρπάξουν ανθρωπιστικά αγαθά που η Χαμάς έκλεψε και κράτησε στις εγκαταστάσεις της.

Αυτές οι απάνθρωπες πράξεις, μαζί με την αγωνία που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Γάζας από τον Οκτώβριο, ώθησαν πολλούς να διαδηλώσουν εκ νέου κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Διαδήλωσαν στο Khan-Younis μπροστά από το σπίτι του Yahya Sinwar- άλλοι διαδήλωσαν στα βόρεια, ζητώντας από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους και να σταματήσει τον πόλεμο. Έλαβαν την ίδια απάντηση από τη Χαμάς που έλαβα κι εγώ: Τους πυροβόλησαν.

Και για άλλη μια φορά, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης παρέβλεψαν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα εγκλήματα.

Το να τολμήσουμε να πάρουμε λίγο φαγητό εν μέσω πολέμου ή να διαμαρτυρηθούμε για τη Χαμάς δεν είναι η μόνη δραστηριότητα για την οποία η Χαμάς καταδιώκει εμάς τους κατοίκους της Γάζας- το να προσπαθήσουμε να παίξουμε οποιονδήποτε ρόλο στην παράδοση αυτής της βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη, ή ακόμα και να σκεφτούμε να παίξουμε οποιονδήποτε ρόλο την επομένη του πολέμου, είναι αρκετό για να πάρει κάποιος τη θανατική ποινή από τη Χαμάς.

Αυτό συνέβη στον αρχηγό της φυλής Abu-Amro, μαζί με δύο μέλη της φυλής του που σκοτώθηκαν από μαχητές της Χαμάς πριν από λίγες ημέρες.

Πριν από μερικούς μήνες, αποκεφάλισαν τον επικεφαλής ενός αρχηγού φυλής στα βόρεια της Γάζας και εξέδωσαν μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Τον δολοφονήσαμε και θα το κάνουμε σε όποιον στέκεται εναντίον μας και συνεργάζεται με το Ισραήλ".

Άλλοι που άσκησαν δημόσια κριτική στη Χαμάς κατά τη διάρκεια του πολέμου αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.

Επιπλέον, πολλά από τα μέλη της Fatah τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό από τη Χαμάς "για λόγους ασφαλείας" και όποιος έβγαινε από το σπίτι του, απήχθη. Αυτό συνέβη και με τον Yossef Shahein από τη Γάζα - αλλά τα παγκόσμια και τα αραβικά μέσα ενημέρωσης δεν μίλησαν ποτέ για αυτά τα εγκλήματα.

Το Al Jazeera, το οποίο απασχολεί εκατοντάδες δημοσιογράφους στη Γάζα και έχει πολλά γραφεία εκεί, δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτές τις δολοφονίες.

Αυτή η συστηματική τρομοκρατία που διαπράττει η Χαμάς εναντίον των μεγάλων φυλών στη Γάζα και εναντίον των αντιφρονούντων έχει ως στόχο να υπονομεύσει το σχέδιο για τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος, το οποίο θα περιλαμβάνει αναγκαστικά την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών να διευθύνει τις πολιτικές υποθέσεις στη Γάζα στο μέλλον. Η Χαμάς σκοπεύει να αντιγράψει το μοντέλο των Ταλιμπάν στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μπαίνοντας στην παρανομία και προσπαθώντας να πολεμήσει από τις σκιές. Ελπίζουν ότι αυτό θα τους κρατήσει στην εξουσία ώστε να συνεχίσουν να τρομοκρατούν τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους.

Πού είναι η οργή; Αυτή η μεροληπτική δημοσιογραφία έχει τρομακτικές επιπτώσεις. Ήταν η αιτία για την επιτυχία της Χαμάς να φιμώσει την αντιπολίτευση στη Γάζα, και φουντώνει τον παγκόσμιο όχλο που καταπίνει την προπαγάνδα της Χαμάς και βγαίνει στους δρόμους υψώνοντας τη σημαία της Χαμάς, φορώντας μάσκες και φωνάζοντας για τους τρομοκράτες, παρουσιάζοντας παραπλανητικά όλους τους κατοίκους της Γάζας ως μέλη της Χαμάς που επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν υπό την αυταρχική κυριαρχία της.

Πρόκειται για μια φρικτή εγκατάλειψη των αθώων πολιτών της Γάζας. Είναι σαφές ότι τα δεινά τους έχουν σημασία μόνο όταν μπορούν να κατηγορηθούν οι Εβραίοι.֍

*Ο Hamza Howidy είναι Παλαιστίνιος από την πόλη της Γάζας. Είναι λογιστής και υπέρμαχος της ειρήνης.

Why Does the Media Ignore Hamas' Crimes Against Palestinians? | Opinion - Newsweek