Ουγκάντα Έντεμπε 31.3.2022
του A. Fool

Μετά από 17 μήνες μυστικών επαφών μεταξύ του Υπαρχηγού της Μοσάντ και του αρχηγού των Μυστικών υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής  (ΠΑ) στην πρωτεύουσα  της Ουγκάντας, Έντεμπε, ανακοινώθηκε εχθές ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΠΑ. Την ανακοίνωση έκαναν ταυτόχρονα και μέσω δελτίο Τύπου οι δυο πλευρές.

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας έχουν ως εξής:

  • Το Ισραήλ αναγνωρίζει τον Παλαιστινιακό λαό ως έθνος με δική του ταυτότητα, ενώ ταυτόχρονα η ΠΑ αναγνωρίζει το Ισραήλ ως Εβραϊκό κράτος.
  • Τα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών είναι τα σύνορα των παραμέτρων του Κλίντον.
  • Το Ισραήλ κρατάει τους τρεις μεγάλους οικισμούς και αποζημιώνει την ΠΑ με εδάφη του στο Β. Ανατολικό Ισραήλ.
  • Η Δυτική Όχθη θα συνδεθεί με κλειστό δρόμο με τη Γάζα. Έως ότου η Χαμάς δεχτεί αυτή την συμφωνία, το Ισραήλ θα ελέγχει το τι μπαίνει και βγαίνει από τη Γάζα.
  • Οι Εβραίοι έποικοι μπορούν να επιστρέψουν στο Ισραήλ και να αποζημιωθούν ή να παραμείνουν εκεί ως μειονότητα υπό τους νόμους του Παλαιστινιακού Κράτους, όπως ζουν οι Άραβες στο Ισραήλ.
  • Στο θέμα των προσφύγων, το Ισραήλ θα δεχτεί όσους από τους πρόσφυγες του 1948 ζουν σήμερα, δηλαδή είναι πάνω από 74 ετών. Αν δεν θέλουν, μπορούν να αποζημιωθούν οικονομικά. Όλοι οι άλλοι πρόσφυγες θα αποζημιωθούν οικονομικά.
  • Την ασφάλεια των συνόρων θα εγγυηθούν Δυνάμεις της Ε.Ε. μαζί με μικτά σώματα Ισραηλινών -Παλαιστινίων.
  • Τέλος, το μεγάλο αγκάθι που λέγεται Ιερουσαλήμ θα συζητηθεί σε τρία χρόνια μόλις υλοποιηθούν όλες οι άλλες συμφωνίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αναμένεται εντός της ημέρας κοινή συνέντευξη Τύπου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπένετ και του προέδρου της Π.Α. Συμβολικά η συνέντευξη θα γίνει στη γέφυρα Άλεμπι.

Πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι η πρόσφατη «Διάσκεψη της Νεγκέβ» όπου συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, Ισραήλ, Μαρόκο, Αίγυπτος, ΗΑΕ και Μπαχρέιν σκοπό είχαν να καθησυχάσουν και να προτρέψουν τους Παλαιστίνιους να υπογράψουν την συνθήκη.

Σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις αλλά ζήτησε ανωνυμία «ο λόγος που επιλέχτηκε το Έντεμπε ήταν συμβολικός καθ’ ότι την τελευταία φορά που οι δύο πλευρές συναντήθηκαν εκεί στις 4 Ιουλίου του 1976 δεν τελείωσε καλά»֍