Τετάρτη 16.10.2019
Δημήτρης Τζώρας
*

Δε θα τα είχα καλά με την συνείδησή μου, ως άνθρωπος και ως πολίτης αυτής της χώρας, εάν άφηνα ασχολίαστες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις επιστημονικές θέσεις που καταθέτει δημόσια ένας συμπολίτης μας, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, ως προσωπικότητα, αλλά και ως ακαδημαϊκό, διεθνούς επιπέδου. Ο λόγος, για τον καθηγητή Πολιτικής Επστήμης και πρώην Πρύτανη της Παντείου, Γεώργιο Κοντογιώργη. Σας προτρέπω να επισκεφθείτε την σελίδα του στο Facebook, να διαβάσετε τα άρθρα του, να ακούσετε τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του. Θα σας βοηθήσουν πολύ στο να συνθέσετε μία ολοκληρωμένη εικόνα, για τα δομικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και το έθνος μας.

Ο κύριος καθηγητής, είναι ένας πολύ σεμνός και ταπεινός άνθρωπος, ένας εντιμότατος δημόσιος λειτουργός και ένας πραγματικός μύστης της Πολιτικής, που πιθανότατα θα με μαλώσει (λόγω της ταπεινοφροσύνης του) που πλέκω δημόσια το εγκώμιό του. Υπάρχει, όμως, πολύ σοβαρός λόγος γι’ αυτό που κάνω, διότι η Ελλάδα και το παγκόσμιο σύστημα, χρειάζονται φωνές, σαν του κυρίου Κοντογιώργη και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι μέσα στις αρχές μου και την κοσμοαντίληψή μου, το να μην επαινώ δημόσια ανθρώπους, που έχουν να προσφέρουν πνευματικό πλούτο στην κοινωνία και την επιστήμη. Η χώρα, χρειάζεται ανθρώπους που να έχουν μελετήσει σε βάθος την προ-Σολώνια και την Μετα-Σολώνια περίοδο.

Ο κύριος καθηγητής, σε μία εμβριθή ανάλυσή του, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η Ελληνική κοινωνία, Πολιτικά, βρίσκεται σε μία προ-Σωλόνια κατάσταση. Δεν υπάρχει ουδέν αληθέστερον τούτου. Για την ακρίβεια, ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα, βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Κατά την προσωπική μου κρίση, το γεγονός ότι ο κύριος Κοντογιώργης ανέγνωσε σωστά την πραγματική φύση του παγκόσμιου πολιτικο-οικονομικού αδιεξόδου, τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες πολιτικούς στοχαστές.

Την προ-Σολώνια εποχή, δεν πρέπει να την εξετάζουμε μόνο μέσα από τα μάτια της Πολιτικής Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Φιλοσοφίας, αλλά και μέσα από τα μάτια του Λόρεντζ, του Μάντελμπροτ και της Θεωρίας συστημάτων. Από την στιγμή εκείνη, που φάγαμε το μήλο από το δένδρο του καλού και του κακού και αποκτήσαμε αξιολογική κρίση, η οποία θεωρητικά θα μας οδηγούσε στη Θέωση, προσπαθούμε διά της πολιτικής να χειραγωγήσουμε το χώρο και το χρόνο προς όφελός μας. Εάν λοιπόν, Πολιτική, είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια του ανθρώπου να χειραγωγήσει το χωρο-χρόνο, τότε το Τέλος της Ιστορίας του Φουκουγιάμα που ταλαιπωρεί ακόμα ολόκληρο τον πλανήτη, αποκτά άλλο νόημα.

Ας μου επιτραπεί η έκφραση, τον «αντι-Σολωνισμό» του Φουκουγιάμα, τον αγκάλιασαν όλοι μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και μάλιστα τον αγκάλιασαν ακούσια, ακόμα και αυτοί, που δεν συμφωνούσαν μαζί του.

Ο Thomas Moynihan, υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε πρόσφατο άρθρο του, έγραψε ότι «κάτι υπάρχει στον αέρα», που δείχνει την ύπαρξη μίας παγκόσμιας πίστης, ότι η ανθρωπότητα οδηγείται σε ένα τέλος. Μάλιστα, εξετάζει την εξέλιξη αυτής της πεποιθήσεως, από την εποχή του Διαφωτισμού. Ο καθηγητής του Γέιλ, Στήβεν Νοβέλα, έγραψε στο τελευταίο του άρθρο, ότι την επόμενη δεκαετία υπάρχει η πιθανότητα πάνω από 12%, η Γη, να χτυπηθεί από ηλιακή καταιγίδα, η οποία θα στείλει την ανθρωπότητα, εάν βρεθούμε απροετοίμαστοι, πίσω στη «Λίθινη Εποχή». Οι συνέπειες αυτού του αναπόφευκτου γεγονότος, μίας ηλιακής καταιγίδας δηλαδή, πάνω στο πολιτικο-οικονομικό σύμπλεγμα του πλανήτη, θα είναι ανυπολόγιστες. Από την άλλη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ, της Μόσχας και της Σανγκάης, των οποίων παρακολουθώ τις δημοσιευμένες μελέτες, προσπαθούν να κατανοήσουν την συμπεριφορά των παράξενων ελκυστών, επάνω στα χαοτικά ανθρωποσυστήματα. Ο Σόλωνας, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς, παράξενους ελκυστές, επάνω στην πολιτική ιστορία και σκέψη του Δυτικού κόσμου.

Αιτιοκρατία και ελεύθερη βούληση, προσομοιωμένες πραγματικότητες και Μετακοινωνίες, είναι ζητήματα και έννοιες, που απασχολούν έντονα τις Ελίτ του πλανήτη.

Τα πράγματα, είναι πολύ πιο σύνθετα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή απ’ ό,τι δείχνουν και απ’ ό,τι καταγράφονται από τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές. Κάποια πράγματα, είναι και ακόμα περισσότερο ερεβώδη και η Γεωπολιτική, δεν είναι το κατάλληλο επιστημονικό εργαλείο για να ερμηνεύσει κανείς, αυτό που συμβαίνει σήμερα στα σπλάχνα του συστημικού Λεβιάθαν, αλλά και τη γειτονιά μας (Συρία).

Εάν κάτι μου δίνει λίγες σταγόνες αισιοδοξίας για το μέλλον της πατρίδας μας, είναι το γεγονός, ότι υπάρχουν ακόμα, ορισμένοι λαμπροί Έλληνες ακαδημαϊκοί, που δε βρωμάνε κομματίλα και συστημίλα και δε ξεπουλάνε τα εσώψυχά τους, για να πιάσουν στασίδι στον προθάλαμο της πολιτικής και μιντιακης εξουσίας… Η Ελληνική διανόηση, είναι ακόμα ζωντανή, υγιής, επίκαιρη και έχει να δώσει πολλά ακόμα σε διεθνές επίπεδο.

*Ο Δημήτρης Τζώρας είναι Πολιτικός Αναλυτής