JNS.org Πέμπτη 27.2.2022
MELANIE PHILLIPS*

Η κυβέρνηση Biden δεν μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι οι τύραννοι και οι εξτρεμιστές θεωρούν τον συμβιβασμό ως απόδειξη αδυναμίας και ως κίνητρο για να εντείνουν την επιθετικότητά τους.

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται, τίθεται ένα ερώτημα ειδικότερα: Πώς είναι  δυνατόν, αφού νίκησε τη Σοβιετική Ένωση στον Ψυχρό Πόλεμο, η Δύση να μην μπορεί τώρα να εξουδετερώσει τον ηγέτη της χρεοκοπημένης κλεπτοκρατίας που αντικατέστησε τον κομμουνισμό στη Ρωσία;

Σε συναγωγή στην Ατλάντα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επέδειξε την πολύ άτυχη στάση της Δύσης. Ερωτηθείς ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ο οποίος έχει αναπτύξει 100.000 ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Blinken απάντησε: «Είναι ο μόνος που μπορεί να σας δώσει μια απάντηση».

Αφού δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να διαφημίζει τη δική του ασχετοσύνη, στη συνέχεια απαρίθμησε βασικές δυτικές αρχές: ότι μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα μιας άλλης με τη βία, να αποφασίζει για τις επιλογές και τις αποφάσεις μιας άλλης ή να ασκεί τη σφαίρα επιρροής της για να υποτάξει τους γείτονές της στη θέλησή της.

Καλές αρχές πράγματι, αλλά εντελώς ανούσιες, αν η Δύση δεν είναι αποφασισμένη να τις τηρήσει. Ο λόγος για τον οποίο ο Putin απειλεί να καταπατήσει αυτές τις αρχές στην Ουκρανία είναι ότι γνωρίζει ότι για τη Δύση, αυτά είναι απλώς ευσεβή λόγια.

Στο Αφγανιστάν, η Αμερική πρόδωσε όλους εκείνους που είχαν δώσει τη ζωή τους εκεί για να πολεμήσουν τους εχθρούς του ελεύθερου κόσμου, όταν απέσυρε ξαφνικά τα στρατεύματά της και εγκατέλειψε τη χώρα στους Ταλιμπάν.

Αντιμέτωπη με το Ιράν που αγωνίζεται προς τη βόμβα, η κυβέρνηση Biden διπλασίασε τις προσφορές γλυκαντικών υλών στο πιο θανατηφόρο τρομοκρατικό καθεστώς του κόσμου. Απέσυρε τις αμερικανικές αντιρρήσεις για δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς στην Τεχεράνη.

Αποδέσμευσε ιρανικά πετρελαϊκά κεφάλαια στη Νότια Κορέα, το Ιράκ και το Ομάν. Τον περασμένο Μάρτιο, σταμάτησε τη δημοσίευση έκθεσης της Διεθνούς Αρχής Ατομικής Ενέργειας, στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η μη συμμόρφωση του Ιράν με την έρευνα της ΙΑΕΑ σχετικά με τα αδήλωτα πυρηνικά υλικά και τις δραστηριότητές του.

Παρόλο που τα ίδια τα συμφέροντα της Αμερικής έχουν υποστεί διαδοχικές επιθέσεις από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, η Αμερική απλώς απαντά με μια αδύναμη κίνηση του καρπού, παρέχοντας μόνο συμβολικά στρατιωτικά αντίποινα.

Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της φαντασίωσης των Blinken/Biden ότι οι φανατικοί των γενοκτονιών του ισλαμικού επαναστατικού καθεστώτος είναι άνθρωποι που ανταποκρίνονται σε προτροπές και προσφορές συμβιβασμού επειδή σκέφτονται σαν δυτικοί.

Στο ίδιο πνεύμα, η ομάδα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης φαντασιώνεται (όπως έκαναν και άλλοι πριν από αυτήν) ότι αν το Ισραήλ προσέφερε μόνο κίνητρα και συμβιβασμούς για τη γη στους Παλαιστίνιους Άραβες, ο πόλεμος μεταξύ τους θα είχε τελειώσει.

Η κυβέρνηση Biden αδυνατεί να κατανοήσει ότι τύραννοι και εξτρεμιστές όπως οι Ιρανοί αγιατολάχ, ο Putin ή ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas δεν σκέφτονται καθόλου όπως οι Δυτικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή η ατζέντα τους είναι θρησκευτική ή πολιτική κυριαρχία και θεωρούν οποιεσδήποτε συμβιβαστική χειρονομία ως απόδειξη αδυναμίας και κίνητρο για να εντείνουν την επιθετικότητά τους.

Οι ανίκανες γκάφες της Αμερικής σε όλο τον κόσμο παρακολουθούνται στενά από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Υπολογίζουν ότι μπορούν να ξεφύγουν με την εισβολή στην Ουκρανία ή την Ταϊβάν, ή με την κατασκευή πυρηνικών όπλων, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αυτό που χρειάζεται για να τους σταματήσουν.

Οι Μπαϊντενίτες δεν καταλαβαίνουν ότι οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται σε ένα παράδοξο. Αυτό είναι ότι για να διατηρήσεις την ειρήνη, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για πόλεμο - και ο εχθρός πρέπει να πιστέψει ότι το εννοείς πραγματικά. Χωρίς αυτή την έμμεση ή ρητή απειλή, ο πόλεμος όχι μόνο γίνεται πολύ πιο πιθανός, αλλά τελικά θα γίνει με τους όρους του εχθρού.

Πρόσφατα, υπό την πίεση μιας επικείμενης ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, καθώς ο Putin απειλεί να στερήσει την Ευρώπη από τις προμήθειες φυσικού αερίου, η Αμερική και η Βρετανία έχουν αρχίσει να κουνούν τις γροθιές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει έως και 8.500 στρατεύματα σε αυξημένη επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ήδη στείλει αντιαρματικά όπλα και έναν μικρό αριθμό βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, είναι έτοιμο να αναπτύξει στρατεύματα για να προστατεύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας.

Σε απάντηση, η Ρωσία ανακοίνωσε ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 140 πλοίων και 10.000 στρατευμάτων από όλους τους ναυτικούς στόλους της, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα του Οκότσκ από τον Ιανουάριο μέχρι το Φεβρουάριο.

Ο Putin χώνει έτσι τη μύτη του στη Δύση, επειδή δεν πιστεύει ότι αυτή είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη. Δικαίως την αντιλαμβάνεται ως ακυβέρνητη, με την Αμερική φαινομενικά να κάνει τα πάντα για να επιδείξει αδυναμία στο εξωτερικό, ενώ διαλύεται στο εσωτερικό.

Αναμφίβολα κατανοεί ότι η νοοτροπία κατευνασμού της Δύσης αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη και καταστροφική αδυναμία – ότι δεν είναι πλέον έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της επειδή έχει χάσει την πεποίθησή της ότι ο πολιτισμός της αξίζει να πεθάνει για αυτόν.

Το 1938, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Neville Chamberlain επευφημήθηκε στα δοκάρια όταν επέστρεψε από τη συνάντησή του με τον Χίτλερ στο Μόναχο, ανεμίζοντας τη συμφωνία που, όπως ισχυρίστηκε, έφερε «ειρήνη για την εποχή μας».

Η νέα ταινία "Μόναχο", βασισμένη στο ομώνυμο θρίλερ του Robert Harris, δίνει μια αναθεωρητική εικόνα ενός ηρωικού και ξεκάθαρου Chamberlain που παρακινήθηκε από την ανάγκη να κερδίσει χρόνο για να αναδιοργανωθεί η Βρετανία.

Αλλά αυτό είναι αναληθές. Ο Chamberlain πίστευε ότι με τη συμφωνία του με τον Χίτλερ, απέτρεψε εντελώς τον πόλεμο. Όπως πολλοί άλλοι εκείνη την εποχή που είχαν σημαδευτεί βαθιά από το τρομερό μακελειό στα χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α ' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Chamberlain πίστευε ότι έπρεπε να αποφευχθεί ένας άλλος πόλεμος με κάθε κόστος.

Είναι δύσκολο να υπερβάλλουμε σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι είναι απλά ανίκανοι να δουν τι είναι μπροστά στα μάτια τους, αν βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση να πιστέψουν ότι δεν είναι εκεί. Εάν πιστεύουν ότι οι συνέπειες ορισμένων γεγονότων θα είναι πολύ τρομερές, αρνούνται εντελώς αυτά τα γεγονότα. Αυτού του είδους η τύφλωση έκανε την κυβέρνηση Biden να πιστεύει ότι ο Putin ήταν ένας λογικός διαπραγματευτικός εταίρος για το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 που θα παρέχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Τόσο η κυβέρνηση Obama όσο και η κυβέρνηση Trump αντιτάχθηκαν σε αυτόν τον αγωγό ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αλλά πέρυσι, ο Blinken παραιτήθηκε από τις κυρώσεις κατά του διευθύνοντος συμβούλου του Nord Stream, Matthias Warnig, προέδρου του Nord Stream 2 και στενού φίλου του Putin, υποστηρίζοντας ότι ήθελε να δώσει χρόνο για να λειτουργήσει η διπλωματία.

Με μια κίνηση, ο Blinken έκοψε το έδαφος από την Ουκρανία, καθώς, χωρίς τον αγωγό, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα έπρεπε να περάσουν από την Ουκρανία, καθιστώντας την εισβολή ένα αυτοκαταστροφικό έργο. Ταυτόχρονα, ο αγωγός δίνει στον Putin τη δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρώπη για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.

Τώρα, η Αμερική προσπαθεί καθυστερημένα να πείσει τη Γερμανία, η οποία είναι ακόμη πιο δεμένη με τον κατευνασμό, να πει ότι θα εμποδίσει τον αγωγό εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Η τύφλωση του κατευνασμού είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Biden πιστεύει ότι μια συμφωνία με το ιρανικό καθεστώς θα άξιζε περισσότερο από το κομμάτι χαρτί που κούνησε ο Chamberlain κατά την επιστροφή του από το Μόναχο.

Και η τύφλωση του κατευνασμού είναι ο λόγος που η Δύση είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο του αραβικού κόσμου κατά του Ισραήλ. Στη δεκαετία του 1930, η Βρετανία προσπάθησε να εξαγοράσει την αραβική εξέγερση στην Παλαιστίνη εναντίον της προτεινόμενης εβραϊκής πατρίδας προσφέροντας στους Άραβες γη που είχε υποσχεθεί με διεθνή συμφωνία στους Εβραίους.

Για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από τότε που δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, η Δύση συνέχισε να πιστεύει ότι ο αραβικός πόλεμος της εξόντωσης εναντίον της εβραϊκής πατρίδας είναι αντ ' αυτού μια σύγκρουση για τη διαίρεση της γης μεταξύ δύο συνόλων ανθρώπων με δικαίωμα σε αυτή τη γη. Ως αποτέλεσμα, οι Παλαιστίνιοι Άραβες είχαν κίνητρο για να συνεχίσουν τον πόλεμο εξόντωσης, με την πεποίθηση ότι η Δύση θα κατηγορήσει το Ισραήλ για την υπεράσπισή του.

Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται γιατί το μικροσκοπικό, ταλαιπωρημένο Ισραήλ αντιστέκεται στη δυτική τάση των θανάσιμα χαμηλών ποσοστών γεννήσεων, των σκληρών οικονομιών και των δυστυχισμένων πληθυσμών. Η βασική απάντηση είναι ότι πιστεύει στον εαυτό του και είναι αποφασισμένο να επιβιώσει.

Για να πεισθεί ο Putin να μην εισβάλει στην Ουκρανία, πρέπει να πιστέψει ότι η Δύση θέλει να υπερασπιστεί τις αρχές της. Αλλά για να συμβεί αυτό, η Δύση πρέπει να αρχίσει να πιστεύει στον εαυτό της και να θέλει να επιβιώσει. Και γι' αυτό, δεν υπάρχει κανένα σημάδι.

*Η Μέλανι Φίλιπς, Βρετανίδα δημοσιογράφος, εκφωνήτρια και συγγραφέας, γράφει μια εβδομαδιαία στήλη για το JNS. Επί του παρόντος, αρθρογραφεί για τους "Times of London", ενώ τα προσωπικά και πολιτικά απομνημονεύματά της, "Guardian Angel", έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Bombardier, η οποία δημοσίευσε επίσης το πρώτο της μυθιστόρημα, "The Legacy". Πήγαινε στο melaniephillips.substack.com για να αποκτήσεις πρόσβαση στη δουλειά της. ֍

 https://www.jns.org/opinion/how-the-wests-appeasement-mentality-brings-not-peace-but-war/