History.com Πέμπτη 31.3.2020
Elizabeth Yuko

Οι Αμερικανοί που γεννήθηκαν ή έχουν προγονικούς δεσμούς με αραβόφωνες χώρες έχουν κάνει αμέτρητες σημαντικές επιστημονικές, ιατρικές και μηχανικές συνεισφορές.

Ενώ οι Αμερικανοί που έχουν γεννηθεί ή έχουν προγονικούς δεσμούς με αραβικές χώρες έχουν κάνει αμέτρητες σημαντικές επιστημονικές, ιατρικές και μηχανολογικές συνεισφορές, οι περισσότεροι δεν έχουν μπει ποτέ στα βιβλία των ρεκόρ. Από την κρυπτογραφία μέχρι την τεχνητή καρδιά και το iPod, εδώ είναι μερικά παραδείγματα μερικών από τις σημαντικότερες προόδους των Αράβων Αμερικανών.

1. Τηλεοπτική μετάδοση και οθόνες LCD
Ο Hassan Kamel Al-Sabbah γεννήθηκε στη Nabatieh του Λιβάνου το 1895, σπούδασε και στη συνέχεια δίδαξε μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1921. Μετά από ένα σύντομο διάστημα σπουδών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο Al-Sabbah απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις επιστήμες της μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, λέει η Lujine Nasralla, ειδικός επικοινωνίας στο Αραβοαμερικανικό Εθνικό Μουσείο στο Ντίρμπορν του Μίσιγκαν.

"Το 1923, η General Electric (GE) τον προσέλαβε για να εργαστεί στο Εργαστήριο Μηχανικής της με σύμβαση που του απέδιδε ένα δολάριο για κάθε πατέντα του", εξηγεί η Nasralla, σημειώνοντας ότι μεταξύ 1927 και 1935, έκανε αίτηση για πατέντες για 52 από τις εφευρέσεις του ενώ εργαζόταν στην GE. Ορισμένες από τις πατέντες που απονεμήθηκαν στον Al-Sabbah κατά τη διάρκεια της θητείας του στην GE περιλαμβάνουν τρεις για καινοτομίες στην τεχνολογία μετάδοσης τηλεοπτικών εκπομπών (που χορηγήθηκαν μεταξύ 1928 και 1930) και δύο για τους καθοδικούς σωλήνες (1935).

Παρόλο που ο Al-Sabbah πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1935, οι μηχανικοί της GE συνέχισαν να βασίζονται στην τεχνολογία που εφηύρε, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της οθόνης υγρών κρυστάλλων (LCD) με βάση μία από τις πατέντες του. Ο Al-Sabbah είχε πολλές άλλες σημαντικές συνεισφορές στην επιστήμη, την τεχνολογία και τη μηχανική, ιδίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

2. Τεχνολογία αναγνώρισης συναισθημάτων


Η Rana El Kaliouby, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Affectiva, μιλάει κατά τη διάρκεια της New Work Summit, Καλιφόρνια, 2019. David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Ενώ η Rana El Kaliouby ολοκλήρωνε τη διδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεν ένιωσε ποτέ ότι μπορούσε να συνδεθεί πραγματικά με τους αγαπημένους της στην πατρίδα. "Μακριά από την οικογένεια και τους φίλους της στην Αίγυπτο, η El Kaliouby ευχόταν ο υπολογιστής της να μπορούσε να μεταφέρει καλύτερα τη συναισθηματική της κατάσταση", λέει η Nasralla. Τότε ήταν που αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να φτιάξει πιο συναισθηματικά έξυπνη τεχνολογία.
Αφού πήρε το διδακτορικό της, η El Kaliouby πήρε μια θέση ως ερευνήτρια στην ομάδα Affective Computing του MIT Media Lab. Εκεί, ήταν μέλος μιας ομάδας που ανέπτυξε ένα "συναισθηματικό ακουστικό βοήθημα", καθώς και ένα ζευγάρι γυαλιά που μπορούσαν να διαβάσουν τα συναισθήματα, μαζί με τις κοινωνικές ενδείξεις. Επίσημα γνωστή ως "η πρόθεση συναισθηματικής-κοινωνικής νοημοσύνης", η El Kaliouby και ένας συνάδελφός της δημιούργησαν τη φορητή τεχνολογία το 2006 για άτομα που ζουν με αυτισμό και δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων καθώς επικοινωνούν.
Το 2009, η El Kaliouby με τον συνάδελφος της, από το ΜΙΤ συνίδρυσε μια εταιρεία με την ονομασία Affectiva, η οποία χρησιμοποίησε τη βαθιά μάθηση, την όραση υπολογιστών, την επιστήμη της ομιλίας και τεράστιες ποσότητες δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο για να αναπτύξει τεχνολογία αναγνώρισης συναισθημάτων. "Η πρωτοποριακή τεχνολογία της διαβάζει με ακρίβεια τις μικροσκοπικές αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου που μεταφέρουν συναισθήματα", λέει η Nasralla, προσθέτοντας ότι η El Kaliouby είναι μέλος του Women in Engineering Hall of Fame.

3. Το iPod και το iPhone


Ο Tony Fadell, ο οποίος επέβλεψε το σχεδιασμό του iPod και του iPhone, φωτογραφίζεται στη Σιγκαπούρη, 2019.Wei Leng Tay/Bloomberg via Getty Images

Υπήρχε μια εποχή στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν που η ακρόαση μουσικής εκτός σπιτιού σήμαινε να παίρνετε μαζί σας το φυσικό άλμπουμ σε δίσκο, κασέτα ήχου ή compact disc. Και ενώ υπήρχαν φορητές συσκευές αναπαραγωγής MP3 πριν από το 2001, καμία δεν ήταν αρκετά δημοφιλής ώστε να γίνει η συσκευή ο συνήθης τρόπος ακρόασης μουσικής εν κινήσει. Αυτό συνέβη μέχρι τη στιγμή που ο Steve Jobs, διευθύνων σύμβουλος της Apple, προσέλαβε τον Αραβοαμερικανό εφευρέτη Anthony "Tony" Fadell και τον έθεσε επικεφαλής μιας νέας ομάδας ειδικών έργων εντός της εταιρείας, η οποία είχε ως αποστολή να κάνει ακριβώς αυτό.

Το αποτέλεσμα ήταν το iPod, το οποίο κυκλοφόρησε το 2001. Ο Fadell, ο οποίος είναι πλέον γνωστός ως "ο πατέρας του iPod", επέβλεψε τις πρώτες 18 επαναλήψεις της συσκευής πριν ο Jobs του αναθέσει την επόμενη αποστολή του: να δημιουργήσει ένα κινητό τηλέφωνο με πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με το iPod. 

Αυτή τη φορά, το τελικό προϊόν ήταν το iPhone, το οποίο ουσιαστικά επέτρεπε στους ανθρώπους να έχουν πάντα μαζί τους έναν εξαιρετικά συμπαγή υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και, στην πορεία, να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Ο Fadell συμμετείχε στην ανάπτυξη των τριών πρώτων γενεών του iPhone.

4. Εξελίξεις στη Χειρουργική


Ο καρδιολόγος Dr. Michael DeBakey, περίπου το 1994.F. Carter Smith/Sygma/Getty Images

Γεννημένος στο Lake Charles της Λουιζιάνα το 1908 από Λιβανέζους μετανάστες, ο Michael DeBakey (η αγγλική μορφή του Debaghi) μεγάλωσε περνώντας χρόνο στο φαρμακείο του πατέρα του και του άρεσε να ράβει, να κηπουρεύει και να μαθαίνει πώς λειτουργούν οι κινητήρες και άλλα μηχανήματα. Απέκτησε το πτυχίο ιατρικής το 1932 και υπηρέτησε στο τμήμα χειρουργικών συμβούλων του γραφείου του γενικού χειρουργού του στρατού από το 1942 έως το 1946.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο DeBakey και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν ειδικές μονάδες αφιερωμένες στην παροχή χειρουργικής περίθαλψης σε στρατιώτες που τραυματίστηκαν κοντά στις γραμμές του μετώπου. Αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά το 1943, αν και είναι περισσότερο γνωστές για το έργο τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της Κορέας και του Βιετνάμ, όταν ήταν γνωστές ως κινητές βοηθητικές χειρουργικές νοσοκομειακές μονάδες (MASH).

Η χειρουργική συμβολή του DeBakey συνεχίστηκε για τις επόμενες δεκαετίες και περιελάμβανε την πρώτη επιτυχή αφαίρεση απόφραξης της καρωτίδας (1953), την ανάπτυξη της ιδέας πίσω από τη χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης (1963), την πρωτοπορία στον τομέα της τηλεϊατρικής με την πρώτη επίδειξη χειρουργικής επέμβασης ανοικτής καρδιάς που μεταδόθηκε στο εξωτερικό μέσω δορυφόρου (1965) και την πρώτη χρήση μερικής τεχνητής καρδιάς (1966).

5. Ασφάλεια Διαδικτύου
Ενώ η ασφάλεια του Διαδικτύου είναι σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτό δεν συνέβαινε όταν ο αιγυπτιακής καταγωγής κρυπτογράφος Taher Elgamal ξεκίνησε το πρωτοποριακό του έργο στον τομέα αυτό τη δεκαετία του 1980. "Ο Elgamal δημοσίευσε μια εργασία το 1984, με τίτλο 'A Public Key Cryptosystem and a Signature Scheme based on Discrete Logarithms', η οποία αποτέλεσε τη βάση του αλγορίθμου Elgamal Digital Signature", λέει ο Richard Gardner, προγραμματιστής λογισμικού και διευθύνων σύμβουλος της Modulus. Η εργασία αυτή αξιοποιήθηκε στη συνέχεια στην ανάπτυξη του αλγορίθμου ψηφιακής υπογραφής (DSA)".
Το έργο του Elgamal απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή αφού το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) το υιοθέτησε ως Πρότυπο Ψηφιακής Υπογραφής (DSS). "Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, έγινε το πρότυπο για τις ηλεκτρονικές υπογραφές", εξηγεί ο Gardner.
Και σύμφωνα με τον Abdulrahman Henedy, έναν Αραβοαμερικανό επιχειρηματία και ιδρυτή της Financeive, η εφεύρεση του διακριτού λογαρίθμου από τον Elgamal ήταν επίσης σημαντικό ορόσημο στην κρυπτογραφία. "Το έργο του ενέπνευσε άλλες παραλλαγές κρυπτογράφησης και άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία πιο προηγμένων αλγορίθμων, όπως το Advanced Encryption Standard", εξηγεί.
|Επιπλέον, ο Elgamal ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το Secure Sockets Layer (SSL), ένα πρωτόκολλο που διατηρεί ασφαλείς τις διαδικτυακές επικοινωνίες, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα άμεσα μηνύματα. Λόγω αυτής της σημαντικής τεχνολογικής εξέλιξης, είναι γνωστός ως ο "πατέρας του SSL".

6. Ο κώνος βάφλας
Αν και μπορεί να μην είναι η πιο υψηλής τεχνολογίας εφεύρεση στη λίστα, ο κώνος βάφλας ξεχωρίζει όχι μόνο επειδή είναι νόστιμος, αλλά επειδή όχι ένας, αλλά τέσσερις διαφορετικοί Αραβοαμερικανοί ισχυρίζονται ότι τον έχουν εφεύρει. Και αυτό που είναι ίσως ακόμη πιο παράξενο, είναι ότι σε μια ιστορία προέλευσης με τόσες πολλές ασυνέπειες, και οι τέσσερις άνδρες ισχυρίζονται ότι η καινοτομία τους στο παγωτό γεννήθηκε στην έκθεση του 1904 Louisiana Purchase Exposition -πιο γνωστή ως Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις.

Σύμφωνα με την Nasralla, οι Ernest Hamwi, Nick Kabbaz, Abe Doumar και Leon B. Holwey είχαν ο καθένας τη δική του ιστορία για το πώς σκέφτηκαν το χωνάκι βάφλας το 1904. "Δίνουμε τα εύσημα και στους τέσσερις, αλλά δεν αναγνωρίζουμε καμία από τις ιστορίες ως πιο αληθοφανή από τις άλλες", εξηγεί. "Παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα!"
Αλλά το μυστήριο αυτό επεκτείνεται πέρα από το ποιος από τους αραβοαμερικανούς πωλητές (αν υπάρχουν) αξίζει τα εύσημα για το χωνάκι βάφλας. Κι αυτό γιατί πέρα από αυτές τις τέσσερις αφηγήσεις, υπάρχουν πολλές άλλες ιστορίες προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που έλαβαν χώρα πριν από το 1904. Και παρόλο που μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ποιος επινόησε πρώτος ένα χειροκίνητο φαγώσιμο δοχείο παγωτού, είναι ασφαλές να πούμε ότι η Παγκόσμια Έκθεση του 1904 και οι Αραβοαμερικανοί πωλητές γλυκών έβαλαν το χεράκι τους στη διάδοση αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως χωνάκι βάφλας.֍

 

https://www.history.com/news/arab-american-inventions?cmpid=email-hist-inside-history-2022-0404-04042022&om_rid=&~campaign=hist-inside-history-2022-0404