του Κρίτωνα Ιακώβου

 

1.6.2004

 

Η ώρα ήταν οκτώ παρά τέταρτο και άνοιξα την τηλεόραση να ακούσω τις ειδήσεις. Ένα από τα θέματα ήταν η συνέντευξη με μία Χριστιανή μάνα που έλεγε ότι θεωρούσε την κόρη της νεκρή επειδή παντρεύτηκε Μουσουλμάνο, παρόλο που ο γαμπρός ήταν εξαίρετο παιδί κατά δήλωσή της.

Όταν τελείωσαν οι ειδήσεις βγήκα στη βεράντα μου και άρχισα να σκέπτομαι το θέμα δίνοντας δίκαιο και στις δύο πλευρές. Σε τελική ανάλυση σκέφτηκα είμαι σίγουρος πως το ίδιο συμβαίνει και με οικογένειες άλλων θρησκειών όταν παντρεύονται αλλόθρησκο. Έτσι πρέπει να είναι οι θρησκείες.

- Έτσι; είπε μια φωνή πλάι μου.

Γύρισα να δω ποιος μου μιλάει και βλέπω να κάθεται στη διπλανή πολυθρόνα ο συνονόματός μου, αρχαίος πρόγονος, ο Κρίτων.

- Μεγάλε πως από δω πάλι, τον ρωτώ.

- Είδα τον προβληματισμό σου και είπα να έρθω να το συζητήσουμε το θέμα, μου λέει.

- Συγνώμη για το θράσος, απαντώ, αλλά δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις εκεί πάνω;

- Πως, μου απαντά, έχω να δω τον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ αλλά επειδή έχω λίγη ώρα είπα να το συζητήσουμε το θέμα. Άλλωστε υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να προσπαθείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο;

- Κατάλαβα, άλλος ένας σωτήρας, τον ρωτώ.

- Όχι βέβαια. Ήρθα να σε κάνω να σκεφτείς. Άλλωστε μην ξεχνάς πως οι δάσκαλοί μου, ο Σωκράτης και ο Πλάτων, ποτέ δεν επέβαλλαν απόψεις, τις συζητούσαν. Θα με απέβαλαν από τη σχολή τους αν προσπαθούσα να επιβάλω άποψη.

- Αυτή τη φορά μάλλον ατύχησες, του λέω. Το θέμα είναι πολύπλοκο και προσωπικό, δεν χωράει συζήτηση.

- Για να δούμε μου λέει. Τι διδάσκουν οι θρησκείες;

- Εξαρτάται από την κάθε θρησκεία, του απαντώ, η κάθε μία διδάσκει τα δικά της. Σου είπε κανείς πως είμαι θεολόγος ή η εγκυκλοπαίδεια Δομή για να ξέρω τα πάντα για τις θρησκείες;

- Σε γενικές γραμμές, μου απαντά.

- Ε, σε γενικές γραμμές προσπαθούν να σώσουν την ψυχή μας.

- Καλά ρε αδελφάκι μου, είσαι και μπουμπούνας, μου λέει.

- Μεγάλε με όλο το σεβασμό όχι και μπουμπούνας, του λέω.

- Έστω, μου λέει. Έχεις την εντύπωση πως οι οργανωμένες θρησκείες κόπτονται τόσο για τη σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου; Όχι βέβαια. Αυτό είναι απλώς το άλλοθι της ύπαρξής τους, δύναμη θέλουν, πολιτική και κοινωνική. Σε λίγο θα μου πεις πως οι μεγάλοι επιχειρηματίες που αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες κόπτονται για τον αθλητισμό;

- Γιατί δεν κόπτονται, τον ρωτάω.

- Όχι βέβαια, χεσμένο τον έχουν τον αθλητισμό. Απλώς μία ποδοσφαιρική ομάδα τους δίνει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Έχουν κόσμο μαζί τους. Έτσι και οι οργανωμένες θρησκείες και εννοώ όλες, Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, κλπ, με το να έχουν κόσμο μαζί τους έχουν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

- Κάτσε ρε μεγάλε δεν μας τα λες καλά, του απαντώ. Εδώ έγιναν ολόκληροι πόλεμοι για την θρησκεία με απώτερο σκοπό την σωτηρία της ψυχής.

- Εδώ είναι το μεγάλο σου λάθος και εξηγώ, μου λέει. Τι δίδαξαν όλοι οι μεγάλοι θρησκευτικοί δάσκαλοι από τον Μωυσή και τον Χριστό μέχρι τον Μωάμεθ και τον Βούδα;

- Τι δίδαξαν, τον ρωτάω.

- Την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τα ζώα, τη φύση. Την αγάπη. Όχι τον πόλεμο και την διαφθορά. Έχεις την εντύπωση πως αν γύρναγε ο Μωυσής σήμερα στη γη θα δεχόταν αυτά που οι ραβίνοι ονομάζουν εβραϊκή θρησκεία; Ούτε με σφαίρες. Το ίδιο και ο Χριστός, το ίδιο και ο Μωάμεθ. Αυτοί θέλανε αγνές και ηθικές ψυχές. Κατάλαβες μπου... συγνώμη, συνονόματε; Με άλλα λόγια ένας είναι ο Θεός, είναι ίδιος για όλους μας και το μόνο που θέλει είναι να είμαστε σωστοί άνθρωποι ή καθαρές ψυχές αν θες.

- Κάπως ετεροχρονισμένα μου τα λες, του λέω. Εσείς είχατε 12 Θεούς.

- Σωστά. Αλλά μην ξεχνάς πως ο μέγας Σωκράτης, καλή του ώρα, μίλησε για έναν Θεό κάποια στιγμή. Σωστά;

- Σωστά, του απαντάω.

- Άντε την κοπανάω τώρα να δω το τελικό.

- Χανουμάκι βλέπω ε; του λέω.

- Τρελάθηκες, μου λέει. Χανουμάκι εγώ ο Αθηναίος. Βάζελος φίλε μου, βάζελος, είπε και εξαφανίσθηκε.