Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
26/07/2006

1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα


Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο
...

 

Το μεγάλο αγκάθι

ΑΠΟΨΕΙΣ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
04/08/2006

 

 ΣΕ ΔΥΟ μέτωπα εκτυλίσσεται το δράμα του Λιβάνου, το οποίο προέκυψε από την επιθετικότητα και τον παράνομο πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του το Ισραήλ με τις ευλογίες του Μπους. Το ένα αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς που επεκτείνονται και το άλλο τις διπλωματικές διεργασίες στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρώπη, για να βρεθεί κάποια άκρη και να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός.

ΤΟΝ ΧΟΡΟ στο Συμβούλιο Ασφαλείας σέρνει τη στιγμή αυτήν η Γαλλία, η οποία διαβουλεύεται με τους Αμερικανούς σχέδιό της για την παύση των εχθροπραξιών, την κατάπαυση στη συνέχεια του πυρός και την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. Οι Γάλλοι, όπως μεταδίδεται από τη Ν. Υόρκη, δεν αισιοδοξούν ότι μπορεί να βρεθεί λύση σύντομα. Και είναι κατανοητή η απαισιοδοξία τους, όταν έχουν να κάνουν με τους Αμερικανούς, οι οποίοι πάση θυσία επιδιώκουν να προσφέρουν στο Ισραήλ τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει Γης Μαδιάμ τον Λίβανο, και όχι μόνον τον νότιο.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ γεγονός χαρακτήρισε ο Μπλερ τις εκατόμβες αμάχων που τους θερίζουν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά. Μόλις επέστρεψε από την Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε τάχα απολογητικός, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφού δέχεται επιθέσεις ακόμη και από μέλη της κυβέρνησής του για την πολιτική του και όχι μόνο στο θέμα του Λιβάνου.

ΤΩΡΑ, ΑΡΑΓΕ, θυμήθηκε ότι πλήττονται οι άμαχοι ή μήπως έγινε αφόρητη η διεθνής, αλλά και εσωτερική στη Βρετανία κατακραυγή; «Οποιοσδήποτε άνθρωπος», είπε, «δεν θα έμενε ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα των αμάχων», για να υποστηρίξει όμως ότι στα χέρια της Χεζμπολάχ βρίσκεται η ευθύνη για τον τερματισμό των βιαιοτήτων. Εννοούσε, άραγε, το Ισραήλ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και η αποστολή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης αποτελούν το μεγάλο αγκάθι στην έδρα του ΟΗΕ. Το Ισραήλ θέλει δύναμη του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ θέλει να εκκαθαρίσει τον Λίβανο από τη Χεζμπολάχ και μετά να εγκατασταθεί η διεθνής δύναμη, η Χεζμπολάχ ζητεί πρώτα να αποσυρθεί το Ισραήλ από τα εδάφη του Λιβάνου και μετά να δεχτεί τη δύναμη.

ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι η απόφαση θα καθυστερήσει, όπως το επιθυμεί το Ισραήλ. Επιδίωξή του είναι να σπρώξει τα σύνορά του με τον Λίβανο όσο το δυνατόν βορειότερα και η διεθνής δύναμη, οψέποτε εγκατασταθεί στη «νεκρή ζώνη», να παίξει ουσιαστικά τον ρόλο δύναμης προστασίας του Ισραήλ και όχι ειρηνευτικής. Δεν θέλει την ειρήνη. Θέλει τη διεθνή αναγνώριση και προστασία του επιθετικού κεκτημένου του.

 

http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=70954220

 

Επιστροφή στον κατάλογο των άρθρων                                 Επιστροφή στα τελευταία νέα

   

(C) all rights reserved by Jean Cohen