Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Το Ισραήλ ζητά αλλαγές στο σχέδιο Ψηφίσματος του ΟΗΕ για το Λίβανο.
   


 Την Κυριακή, το Ισραήλ ζήτησε από την Αμερικανική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο σχέδιο Ψηφίσματος για το Λίβανο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την αποτυχία του Ψηφίσματος να επιληφθεί του θέματος της συγκρότησης μιας διεθνούς δύναμης για το Λίβανο. Το παρόν Ψήφισμα αναφέρει απλώς ότι θα ακολουθήσει, σε κάποια στιγμή, ένα δεύτερο Ψήφισμα που θα δίνει την εντολή για την ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης. Όπως τόνισε ανώτερη Κυβερνητική πηγή, αυτό δείχνει ότι "δεν θα υπάρξει διεθνής δύναμη αφού δεν θα υπάρξει ποτέ συμφωνία γι αυτήν".

"Αν γίνονται τόσες διαμάχες για ένα Ψήφισμα δηλώσεων[όπως είναι το σημερινό], αναλογιστείτε τι θα συμβεί όταν φτάσουν σ ένα Ψήφισμα για τα πρακτικά θέματα.
Στα Ισραηλινά αιτήματα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

* Απάλειψη κάθε αναφοράς στην περιοχή Shaba Farms, έτσι ώστε ν αποφευχθεί η σύνδεση της κατάπαυσης του πυρός με μια Ισραηλινή απόσυρση από εκεί. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι απίθανο να γίνει αποδεκτό από τις ΗΠΑ ένα τέτοιο αίτημα.

* Αλλαγή της διάταξης που αναφέρεται στην παρεμπόδιση της μεταφοράς όπλων προς τη Hezbollah και διατύπωσή της με τρόπο ώστε να ορίζεται αποκλειστικά υπεύθυνη γι αυτό η Λιβανική Κυβέρνηση και ταυτόχρονη αναβάθμιση της UNIFIL, της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο η οποία θα αναλάβει την επίβλεψη των συνοριακών περασμάτων.

* Επιβολή ενός σαφέστατου διεθνούς αποκλεισμού στις μεταφορές όπλων προς τη Hezbollah. Το παρόν Ψήφισμα κάνει μια απλή αναφορά σε μια μελλοντική επιβολή ενός αντίστοιχου αποκλεισμού.

* Απάλειψη της αναφοράς στις Ισραηλινές "επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις" αφού το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι απλά αμύνεται στις επιθέσεις της Hezbollah.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Condoleezza Rice έχει ήδη ανακοινώσει ότι το σχέδιο θα ψηφιστεί στην παρούσα μορφή του, κάτι που ερμηνεύεται ως απόπειρα για άσκηση πίεσης στη Λιβανική Κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο και υποστηρίζει τα αιτήματα της Hezbollah.

Εντούτοις, επισημαίνουν οι πηγές, είναι πιθανό, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κι άλλες χώρες να επιχειρήσουν ν αλλάξουν τις ευνοϊκότερες για το Ισραήλ διατάξεις όπως αυτή που επιτρέπει την, προς το παρόν, παραμονή των Ισραηλινών στρατευμάτων στο Λίβανο προκειμένου να ικανοποιήσουν τις Λιβανικές απαιτήσεις.

Αμερικανοί και Γάλλοι εκπρόσωποι στον ΟΗΕ πιέζουν για την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης, υποστηρίζοντας ότι θα ήθελαν η ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.

Ο Γάλλος Πρεσβευτής στον ΟΗΕ Jean-Marc de la Sabliere προειδοποίησε ότι "οι αλλαγές στο κείμενο θα είναι προβληματικές και θα προκαλέσουν δυσκολίες".

Ωστόσο, διπλωμάτες τονίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν τις επιφυλάξεις βασικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αλλαγές ή να διορθώσουν τη διατύπωση.

Το Κατάρ, η μόνη Αραβική χώρα - μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένεται να αντιταχθεί σε σειρά άρθρων.

Ο Λίβανος ζητά αλλαγές στο Ψήφισμα

Την Κυριακή, ο Λίβανος προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναθεωρήσει το σχέδιο Ψηφίσματος για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah και να ζητήσει από το Ισραήλ ν αποσύρει τις δυνάμεις του από τη χώρα μετά την κατάπαυση του πυρός και να παραδώσει τις θέσεις του στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Λιβανικής Βουλής, Nabih Berri, δήλωσε την Κυριακή ότι η Κυβέρνηση απέρριψε το Γαλλο-Αμερικανικό σχέδιο το οποίο επιτρέπει στις Ισραηλινές δυνάμεις να παραμείνουν σε Λιβανικό έδαφος.

Ειδικοί του Συμβουλίου Ασφαλείας μελέτησαν το σχέδιο για αρκετές ώρες την Κυριακή και σχολίασαν ότι υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι δεν λαμβάνει αρκετά υπ όψιν του τις ανησυχίες του Λιβάνου. Το Κατάρ, η μόνη Αραβική χώρα-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε πλήθος τροποποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Λιβανικής έκκλησης για Ισραηλινή αποχώρηση, ενώ και άλλα μέλη του Συμβουλίου πρότειναν αλλαγές.

Αναφερόμενη στην αρνητική αντίδραση από την πλευρά της Λιβανικής Κυβέρνησης και της Hezbollah, η Rice δήλωσε, "Γνωρίζω ότι η Hezbollah είπε ένα σωρό πράγματα. Τα άκουσα όλα. Μετά όμως από την έγκριση του Ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ξέρουμε ποιος πραγματικά θέλει να τερματιστεί η βία και ποιος δεν θέλει".

 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen