Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Ο Λίβανος θα αναπτύξει το στρατό του στο νότο.
   


  Η Λιβανική Κυβέρνηση, στην οποία περιλαμβάνονται και δύο Υπουργοί της Hezbollah, αποφάσισε τη Δευτέρα να στείλει 15,000 Λιβανέζους στρατιώτες στο νότο. Ο Λίβανος ελπίζει ότι η ομόφωνη αυτή απόφαση της Κυβέρνησης θα οδηγήσει σε αλλαγή του σχεδίου Ψηφίσματος για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah.

Πριν από την προγραμματισμένη ανάπτυξη του στο νότο, όπου χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες μάχονται τους αντάρτες της Hezbollah, ο Λιβανικός στρατός κάλεσε στα όπλα εφέδρους.

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Πληροφοριών Ghazi Aridi, ανακοίνωσε το μέτρο - την εφαρμογή του οποίου ζητά εδώ και πολύ καιρό η διεθνής κοινότητα.

Η Κυβέρνηση τονίζει την προθυμία της ν αποστείλει στο νότιο Λίβανο δύναμη 15,000 αντρών καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις θα αποσύρονται πίσω από τη Γαλάζια Γραμμή, ανέφερε η δήλωση που διαβάστηκε από τον Aridi. Στη δήλωση αναφερόταν ακόμη η σκέψη της Κυβέρνησης να ζητήσει τη βοήθεια της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Aridi δεν ξεκαθάρισε αν θα απομακρυνθεί από τις παραμεθόριες περιοχές και η Hezbollah, σχολιάζοντας ότι δεν θα αποκαλύψει τις μελλοντικές κινήσεις της Κυβέρνησης. Επισήμανε όμως ότι ο στρατός θα είναι μόνος στο νότο.

Αυτό θα πρέπει ν ανοίξει το δρόμο για την τροποποίηση του σχεδίου Ψηφίσματος σύμφωνα με τα Λιβανικά αιτήματα, τόνισε ανώτερη πηγή.

Η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά από το 1982 που η Λιβανική Κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει την κυριαρχία της στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πολιτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ, αντιδρώντας στην απόφαση της Κυβέρνησης του Λιβάνου, σχολίασαν ότι το Ισραήλ περιμένει να δει πως θα εναρμονιστεί η απόφαση αυτή με τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως παρατήρησαν οι πηγές, ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός Fouad Siniora είχε αναλύσει την πρόταση αυτή σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στην Washington Post.

Εν τω μεταξύ, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν στην περιοχή Bint Jbail καθώς συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες μεταξύ των Ισραηλινών και της Hezbollah.

Ο Πρωθυπουργός Ehud Olmert θα συγκαλέσει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο.

Τη Δευτέρα, ο Olmert συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας Amir Peretz, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Dan Halutz και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του Στρατού και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι του παρουσίασαν το σχέδιο τους για την κατάληψη περιοχών που χρησιμοποιούνται από τη Hezbollah ως βάσεις εκτόξευσης πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Βάσει του σχεδίου, ο Ισραηλινός Στρατός θα πάρει τον έλεγχο της περιοχής που εκτείνεται νότια του ποταμού Litani.

Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Olmert και ένα σχέδιο για μια επιχείρηση βόρεια του Litani, στην περιοχή Ramat Nabatiyeh, απ όπου εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κατά της Kiryat Shmona. Η επιχείρηση ωστόσο στη Ramat Nabatiyeh, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναβληθεί προσωρινά.

Ο Olmert τόνισε τη Δευτέρα ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν θα έχει περιορισμούς στον αγώνα του κατά των επιθέσεων με ρουκέτες στα βόρεια της χώρας, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται τόσοι άνθρωποι να ζουν σε καταφύγια.

Αξιωματούχοι του Γενικού Επιτελείου θεωρούν ότι η πολιτική ηγεσία θα εγκρίνει την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον. Εντούτοις, οι αξιωματούχοι κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν την υποδοχή που θα έχει η νέα αυτή πρωτοβουλία της Λιβανικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη 15,000 στρατιωτών στο νότο. 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen