Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Παλαιστινιακή δημοσκόπηση δείχνει υποστήριξη προς τη Hezbollah.
   


  Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη έδειξε ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αυξηθεί σημαντικά ανάμεσα στους Παλαιστινίους η υποστήριξη προς τη Hamas και τη Hezbollah ενώ έχει αντίθετα μειωθεί αισθητά ο αριθμός αυτών που πιστεύουν στην ειρήνη με το Ισραήλ.

Στη δημοσκόπηση, που διεξήγαγε η εταιρεία Near East Consulting group που εδρεύει στη Ραμάλλα, συμμετείχαν περισσότεροι από 1,200 Παλαιστίνιοι που ζουν στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Το περιθώριο λάθους είναι 3.6%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και είναι ενδεικτική της αυξανόμενης τάσης για ριζοσπαστικές αλλαγές στην Παλαιστινιακή κοινωνία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Κυβέρνησή της - κυρίως από τις ΗΠΑ -, η Hamas δεν έχει χάσει την υποστήριξη του κόσμου.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Δυτική Όχθη εμφανίζονται πιο ριζοσπαστικοί στις απόψεις τους από αυτούς που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, ένα παραδοσιακό προπύργιο της Hamas και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, ενώ το 76% των Παλαιστινίων είχε εκφράσει τον Ιούνιο την υποστήριξή του σε μια ειρηνική διευθέτηση με το Ισραήλ, μετά από πέντε εβδομάδες το ποσοστό αυτό έπεσε κατά 25%, φτάνοντας έτσι στο 51%.

Η υποστήριξη της ειρήνης με το Ισραήλ είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στους οπαδούς της Fatah (63%) παρά στους οπαδούς της Hamas (32%). Στη Λωρίδα της Γάζας, η υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας έφτασε στο 63% ενώ στη Δυτική Όχθη ήταν μόνο 44%.

Για πρώτη φορά, μια πλειοψηφία της τάξης του 55% συμφωνεί ότι η Hamas δεν πρέπει ν αλλάξει τη θέση της αναφορικά με την καταστροφή του Ισραήλ. Ακόμη και το 29% των Χριστιανών Παλαιστινίων έχει την ίδια άποψη.

Ο πόλεμος στο Λίβανο έχει αυξήσει την υποστήριξη προς τη Hezbollah, με μια συντριπτική πλειοψηφία που φτάνει το 97% να εκφράζει τη συμπαράταξή της με τη Σιιτική οργάνωση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την ίδια θέση υιοθετεί και το 95% των Χριστιανών.

Ένα ακόμα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν θεωρούν πλέον το Ισραήλ ως συνέταιρο στην ειρήνη. Περίπου το 75% όσων ερωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να βρουν έναν συνεταίρο στο Ισραήλ σε σχέση με 71% που δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει έναν συνεργάτη στην Παλαιστινιακή πλευρά.

Μεταξύ των Χριστιανών Παλαιστινίων, το 63% δεν πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ένα συνεργάτη στο Ισραήλ.

Σε ερώτηση για τον απαχθέντα στρατιώτη, Δεκανέα Gilad Shalit, ο οποίος κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας από τη Hamas και άλλους παραστρατιωτικούς, το 91% των Παλαιστινίων θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος άνευ όρων. Η μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστινίων, το 70%, θεωρεί ότι μια άνευ όρων απελευθέρωση δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά στις Ισραηλινές επιθέσεις.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην εφημερίδα Al-Hayat που εκδίδεται στο Λονδίνο, ανέφερε ότι οι απαγωγείς του Shalit επιθυμούν την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη της Fatah Marwan Barghouti καθώς και ηγετών άλλων οργανώσεων συμπεριλαμβανομένης της Hamas, της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Λαϊκής Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η εφημερίδα παρέθεσε τα λόγια του Abu Mujahid, εκπροσώπου των απαγωγέων, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι έχουν ετοιμάσει λίστα με τα ονόματα του Barghouti και άλλων 11 ανώτερων στελεχών που θα πρέπει να περιληφθούν σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων.
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen