Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

ΗΠΑ και Γαλλία αποτυγχάνουν να φτάσουν σε συμφωνία για το Ψήφισμα.
   


  Οι συνομιλίες Αμερικανών και Γάλλων αξιωματούχων για ένα κοινό σχέδιο Ψηφίσματος βρίσκονται πια σε κρίσιμο σημείο καθώς η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη - και η οποία χαρακτηρίστηκε από τους παρατηρητές του ΟΗΕ ως μια "ύστατη προσπάθεια" αποδείχτηκε άκαρπη.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής συνέστησε προσοχή ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους, "Βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίλυση κάποιων θεμάτων αλλά δεν μπορώ να υποτιμήσω τις κεντρικές και επιχειρησιακές δυσκολίες".

Την Τετάρτη, οι Αμερικανοί κατέβαλλαν ολοφάνερες προσπάθειες για να απαλύνουν την εντύπωση ότι οι σχέσεις τους με τους Γάλλους διέρχονται κρίση ενώ αντίθετα η επίσημη γαλλική αντίδραση για το αδιέξοδο των συνομιλιών ήρθε δια στόματος του Προέδρου Jacques Chirac, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες και παρότρυνε τις ΗΠΑ "να στηρίξουν το σχέδιο που περιλαμβάνει τις Γαλλικές τροποποιήσεις".

Ο Chirac εκφράστηκε χωρίς περιστροφές, λέγοντας ότι "η Αμερικανική αντίθεση σε μια κατάπαυση πυρός είναι ανήθικη".

Την Τετάρτη, η Γαλλία ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ ότι, αν δεν υιοθετηθεί μια νέα εκδοχή του σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που ζητά, τότε η Γαλλία θα προχωρήσει από μόνη της στη σύνταξη μιας νέας πρότασης Ψηφίσματος. Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι το πρώτο σχέδιο έχριζε αναθεώρησης.

Ωστόσο, η βάση της διαφωνίας πηγάζει από το Γαλλικό αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών την οποία θα ακολουθήσει η εφαρμογή του Λιβανικού σχεδίου για ανάπτυξη 15,000 στρατιωτών στο νότο της χώρας.

Η Γαλλία προσφέρθηκε να ανασυντάξει την εντολή της UNIFIL, η οποία ισχύει από τότε που αναπτύχθηκε η δύναμη στο νότιο Λίβανο το 1978, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της και να μπορέσει να διαδραματίσει ένα πιο αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Οι Γάλλοι πρότειναν στους Αμερικανούς την ανάπτυξη μιας συμβολικής δύναμης και στην περιοχή Shaba Farms.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη θέση τους για απόρριψη οποιασδήποτε τροποποίησης του σχεδίου Ψηφίσματος που θα ανοίγει το δρόμο για επαναδιείσδυση της Hezbollah στο νότιο Λίβανο.

Οι Αμερικανοί έχουν θετική άποψη για το σχέδιο του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Fouad Siniora αναφορικά με την ανάπτυξη 15,000 στρατιωτών στο νότο. Επιμένουν, ωστόσο, ότι η διασφάλιση της ηρεμίας στην περιοχή είναι αποστολή που ξεπερνά τις δυνάμεις του Λιβανικού στρατού. Αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, δήλωσε στο Reuters: "Η απόσυρση του Ισραήλ μπορεί να συμβεί μόνο όταν θα έχουν φτάσει στην περιοχή η Λιβανική και η διεθνής δύναμη. Τα δύο αυτά δεν μπορούν ν αποσυνδεθούν".
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen